Kaj napada avokado?

Če so vaše sobne rastline napadli škodljivci vam bomo svetovali katera sredstva so najprimernejša in kako jih uporabiti.

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Kaj napada avokado?

OdgovorNapisal/-a aliti » 19 mar 2012, 19:47

Imam eno leto star avokado in se venomer bojujem z odpadanjem listov. Ne vem pa kaj bi ga napadlo in kako to ozdravit. Večkrat sem ga pregledal z lupo vendar ne najdem kakih živalc. V pomoč prilagam fotografije in se že v naprej zahvaljujem za odgovore.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
aliti
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 03 feb 2005, 09:34
Kraj: Brežice

Re: Kaj napada avokado?

OdgovorNapisal/-a povalej.toni » 12 apr 2012, 22:41

zdravo!
avokado je potrebno zelo močno zalivati in ga tudi kdaj pa kdaj poškropiti, ne mara pa pripeke sonca, prepiha pa tudi ne mara. tako da ga cca 2krat dnevno zalite.
Upam, da vam uspe!
povalej.toni
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 12 apr 2012, 22:32

Re: Kaj napada avokado?

OdgovorNapisal/-a geocalyx » 13 apr 2012, 14:33

"Plesen" mi izgleda kot odpadle srebrne dlačice spodnjega dela listne ploskve ... ko list odmre, se ponavadi takole zasvaljkajo.

Ste ga kaj presajal? Ima občutljivo in zelo dolgo vretenasto korenino - če se le-ta poškoduje, jo lahko kaj napade in rastlina se proti škodljivcu (po mojem ugibanju kar Phytophora cinamonni, ki je pogosto v prsti) bori z odvajanjem "gnoja" v liste (ki potem do ozdravitve rumenijo in odpadajo od spodaj navzgor). V veliko primerih taka "reorganizacija" avokada pomeni poškodbo korenin; listi drugače živijo po dve leti in dlje, po mojih izkušnjah celo na prepihu, če le ni okolje preveč sončno. ...še več, pri nas v severni sobi na občasnem prepihu reč vsake pol leta dela celo mlade veje in ni niti bila še nikdar obrezana.

Če ni bila presajana, je morda vzrok koreninskih tegob preveč poapnela prst (preslab odtok, prevelik odstotek prostih soli v prsti). V tem primeru jo dobro zalite s hladno destilirano vodo in pustite, da odteče, za bodoče kalčke avokadov pa pripravite malce trajnejšo drenažo - večji plastični lonec, dno katerega naj prekriva dva-tri centimetre velik kremenov prod, nato pa - izmenično - dvocentimetrske plasti peska in vrtne prsti nekje do polovice lonca; tja vsadite kaleče seme z mladim, a še neolistanim steblom (klični listi naj se ne poškodujejo, steblu mladike namreč nudijo pri dnu oporo, zato ni dobro, če prično gniti spričo poškodbe ali celo odpadejo), čez pa zasujte z zemljo za lončnice, a tako, da bo zelena konica porajajočega se stebla še gledala iz prsti, le-ta pa ne bo preveč steptana. V taki posodi, če je le primerne velikosti in njena drenaža ne vsebuje veliko apnenca, lahko rastlina uspeva po dve leti in več. No, potrebno je z vrha sproti dodajat svežo prst, saj jo reč "pije" ko žolna. :)

Po mojih izkušnjah reč prav udobno in skromno živi vse do takrat, ko se presadi. :| Po travmatični izkušnji se potegne vase in pride znova nazaj, le bolj počasi in verjetno malo drugačna. Držim pesti. Sam sem jih skuril kar nekaj, predno mi je uspelo najt prave pogoje ...
geocalyx
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 03 apr 2008, 15:32


Vrni se na Sredstva za zaščito sobnih rastlin

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov