Pršice

Insekticidi, pesticidi, fungicidi in ostali pripomočki za zatiranje škodljivcev rastlin

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Pršice

OdgovorNapisal/-a jan24 » 23 jul 2007, 13:50

Na forumu so kar pokosto omenjeni tej škodljivci, vendar je pri meni nastal res velik problem in nevem kako naj ga rešim. Med mojo daljšo odsotnostjo so se po vseh rastlinah močno namnožile pršice (predvsem pepinih). Minula leta sem ta problem reševal z raznimi škropivi (koadris...), a letos so vse rastline polne plodov, ki bodo v kratkem času dozoreli. Rastline na katerih so ti plodovi pa zelo hitro provpadajo. Problem nastane, ker če rastlin ne poškropim bodo te odmrle in plodovi ne bodo imeli kje dozoret (namreč pobrani ne dozorijo), če pa rstline škropim bom zastrupil preko 150 plodov in bodo ti praviloma neužitni oz. zelo uprašljivo užitni. Ali morda kdo pozna kakšno škropivo po katerem bom lahko plodove tudi pojedel (morda naravno škropivo)? Ali morda kdo pozna kakšen drugi način za se znebiti pršic?

V naprej se zahvaljujem za vse (hitre) odgovore.

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Pepe » 23 jul 2007, 14:39

Mislim, da se škropivo imenuje Activ-R. Učinkuje tudi proti pršicam in nima karenčne dobe.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Kajser » 23 jul 2007, 14:59

Jan mi lahko opišeš (al pa kako slikco prlimaš) kako zgledajo te pršice?
Tudi meni se namreč na Pepinu pojavlja ena stvar... na listih so se mi pojavile ene bele izbočene pikce, še nikol vidu...
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 23 jul 2007, 15:22

Pesticidi.net je napisal/-a:
Koprivna prevrelka varuje pred žuželkami in krepi obrambne sposob­nosti rastlin. 1 kg svežih kopriv (malih ali velikih) namočimo v 10 l vode. Su­hih kopriv pa zadošča od 100 do 200 g. Prevrelko moramo razredčiti v razmerju 1:10. Z njo lahko zalivamo tla, območje korenin in - močno raz­redčeno - tudi prek listov. Svežo bro­zgo, ki še vre, uporabljamo po prib­ližno 4 dneh; razredčiti jo moramo v razmerju 1:50. Če jo škropimo po lis­tih in poganjkih, deluje proti pršicam in listnim ušem.

Ostro koprivno brozgo pripravimo enako in z istimi količinami, vendar ne sme prevreti. Ta hladni vodni izvle­ček pustimo stati od 12 do 24 ur (naj­dalj tri dni), nato pa nerazredčenega škropimo. Deluje proti listnim ušem.

Iz različnih samoniklih in vrtnih zelišč si lahko biovrtnar sam napravi lastne škropilne brozge, ki so primerne za varstvo pred škodljivci. V tej košari so zbrane koprive, orlova praprot, navadni vratič, preslica in pelin. V precejšnjem obsegu te rastline uspevajo še samoniklo, lahko pa jih za lažje spravilo nasadimo tudi v vrtu.

»Pekoče« snovi kopriv se razkroji­jo, če pustimo brozgo predolgo stati. Učinkovitost koprivnega izvlečka v hladni vodi je sporna. V sistematičnih poskusih na uši ni bilo skoraj nobene­ga učinka. Morebiti pa so rezultati odvisni od celotnega stanja v vrtu. Vsekakor smemo to brozgo pri­poročati le pri šibkem napadu uši. Najbolje je, če preizkusite še sami.

[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 23 jul 2007, 15:35

Pesticidi.net je napisal/-a:
Brozga iz njivske preslice
1 kg sve­že ali 150 g suhe njivske preslice namakamo 24 ur v 10 l vode. Naslednji dan kuhamo to brozgo približno pol ure na nižji tem­peraturi. Ko se ohladi, jo precedimo.

Pred škropljenjem jo razredčimo v petkratni količini vode. Vsebuje veliko kremenčeve kisline in preprečuje, da bi se pojavile rastlinske bolezni. Pripravek tudi krepi rastline, kadar jih napadajo pršice. Preslično brozgo škropimo v suhem vremenu ob sonč­nih dneh. Preventivno delovanje je najmočnejše, če škropljenje redno po­navljamo od pomladi do jeseni. Pri akutni nevarnosti glivičnih okužb, ki se hitro širijo moramo preslično broz­go škropiti tri dni zapored.

Koprivno brozgo in preslično bro­zgo lahko zmešamo in škropimo kot mešanico. Koprivni brozgi lahko do­damo še pest dresni.

[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a jan24 » 23 jul 2007, 19:34

Hvala za hitre pozive, seveda so dobrodošli vsi predlogi, tudi stari recepti, sosedove ideje in sodobna škropiva, ki niso tako škodljiva za zdravje (naravna ali umetna).

Prilagam fotografiji pršic:

Slika

Slika

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

napadalci

OdgovorNapisal/-a kate » 25 jul 2007, 11:49

Hej!

tudi moje rastlinice so napadli neki škodljivci, pa ne vem kaj so za eni. imam pa na sumu, da so neke vrste pajkci.
izgledajo kot čisto majhne črne pikice na spodnji strani listov. so pa kar precej urne. zakaj mislim, da so pajkci? ker se na rastlinah pojavljajo čisto nežne niti, ki v kotih izgledajo kot zelo rahla pajkova mreža.
a kdo prepozna te živalce? in, kaj naj storim, da se jih znebim?
poizkusila sem že z active- r in koprivami pa kaj malo pomagata...
na pomoč!!!
kate
kate
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 20 maj 2007, 19:56


Vrni se na Sredstva za zaščito rastlin

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost