Krema oz. olje za sončenje iz olivnega olja+....

Sem spadajo recepti za izdelavo različnih zdravilnih pripravkov iz zdravilnih rastlin.

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

Krema oz. olje za sončenje iz olivnega olja+....

OdgovorNapisal/-a danilop » 05 jun 2004, 10:44

Pozdravljeni

Ker bomo kmalu skoraj vsi pomislili na to 8) , me zanima, če ima kdo kakšen recept za to kremo oz. olje in vse kar je potrebno vmešat, namakat, koliko časa........ :?:

V lekarnah in specializiranih trgovinah se dobijo eni pripravki za sončenje, ki so narejeni oz. pomešani iz olivnega, jojobinega, avokadovega in mandljevega olja, zaščitnega faktorja in še netopni so v vodi. Ampak rad bi sam nekaj "zvaril" in to uporabljal. :D

Upam, da ne bom kot tale :oops: .

Lepo prosim, če ima kdo kak recept in ni nanj tako navezan, da..... :wink:

HVALA!

LP
Danilo
Zadnjič spremenil danilop, dne 06 jun 2004, 07:47, skupaj popravljeno 1 krat.
danilop
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 18 maj 2004, 13:45

OdgovorNapisal/-a Andrija » 05 jun 2004, 20:58

Danilo,jaz ti lahko samo povem ,da se v Italiji poleti vsi mazejo z olivnim oljem(najboljse z domacim,v katerem ni drugih primesi),ker ohranja kozo mlado in dobi lepi rjavi ten!Samo Uv zascite tukaj ne smes pricakovat!
Andrija
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 22 maj 2004, 12:10
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a BoGo » 06 jun 2004, 22:23

Ena varianta je šentjanževo olje - da v olje dodaš cvetove šentjanža. Vendar pa kot kot je že Andrija sporočila, UV zaščita ni sigurna. Porjavitev pa zagotovo.
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Andrija » 15 jun 2004, 22:38

Bogo....Andrija je DED !
Andrija
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 22 maj 2004, 12:10
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 16 jun 2004, 07:40

Mi smo včasih delali iz olivnega olja in na pol zrelih orehov - ali bolje rečeno nezrelih - morajo biti take starosti (ne me vprašat koliko je to), da je lupina še mehka in lahko cel oreh razrežeš - z zelenim olupkom vered. Pol smo pa dali namakat v olivno olje... za kakšen mesec 8)
pinkpanter
Guru
Guru
 
Prispevkov: 259
Pridružen: 17 apr 2004, 13:00
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a manca1 » 16 jun 2004, 08:13

Živijo!

Jaz ponavadi vedno sama skupaj mešam zadeve, vendar pa kot so ti že ostali povedali, UV zaščite pri tem ni. Na začetku poletja kupim olje za sončenje z najvišjim faktorjem (6) in ga zmešam z olivnim oljem, dodam še malo mandljevega in se s tem mažem. Razmerja naredim glede na moje trenutno stanje kože in pa moč sonca. Proti koncu poletja pa se mažem skoraj izključno z olivnim oljem (v katerem pa je vseeno še malo manj kot 1/3 olja s faktorjem).

Bistvo je, da vseeno daš zravn olje za sončenje s faktorjem, ampak le, če nimaš preobčutljive kože. Visokih faktorjev z domačimi pripravki pa ne moreš dobiti (kolegica farmacevtka mi je to potrdila še s strokovnega vidika)

upam, da je tole pisanje kaj v pomoč.

lp manca 8)
manca1
Guru
Guru
 
Prispevkov: 181
Pridružen: 07 maj 2003, 22:31
Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a BoGo » 25 jun 2004, 13:09

Andrija je napisal/-a:Bogo....Andrija je DED !


:oops: sorry. moja napaka. :oops:

Sicer pa je najboljša zaščita pred soncem senca. 8)
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a pupa*** » 26 maj 2006, 08:39

OPOZORILO [/b]o šentjanževkah namočenih v olivno olje. To je sicer zelo dobra maža, vendar ne za na sonce, naredili si boste več škode kot koristi!!!!!! Nimam pojma kako to čist natančno razložiti, bom probala po domače. Šentjanževke vsebujejo "nekaj" kar "privablja" sonce, zato je škodljivo če se namažete s tem oljem in greste na sonce. So pa zelo dobre kot olje po sončenju. Poenostavljeno: šentjanževke+sonce so škodljive za kožo.
Zato je treba tudi šentjanževo olje vedno hraniti v temnih steklenicah!! Se opravičujem vsem, ker ne znam razložit natančno, moj spomin je kot švicarski sir, zapomnim si samo stvari ki se mi zdijo pomembne, ostalo je pa itak v knjigah.
Sem se pa v nosečnosti mazala s šenjtanževim oljem - pri tako ogromnem trebuhu nisem pridelala niti ene strije. So pa toliko bolj trpele pižame...
Letošnjo zimo smo se tudi tuširali z tem oljem, hčerka je imela blazno suho kožo (pa se res nismo veliko umivali z milom, 1x na teden ostalo samo z vodo), ko sem uvedla to olje, je kar zacvetela, koža je bila po nekaj umivanjih neverjetna.

Glede olja za sončenje pa je tako: zelene orehe namočiš v olivno olje, daš na sonce toliko časa da spremenijo barvo (olje potemni), precediš v steklene kozarce in zapreš. Preden greš na morje stisneš v olje malo limone, mislim da predvsem zato da pobere neprijeten vonj, nisem pa ravno prepričana. Po tem receptu moja mama vsako leto pripravlja mažo za sonce že vsaj 20 let in moram priznati da nikoli nisem imela nobene alergije, katere sem pa (v najstniškem obdobju ko se upiraš domačim receptom) vsako leto na morju/toplicah vedno dobila na vse silne kreme in faktorje.
Če pa ne želite olja, pa za občutljivo kožo priporočam kozmetiko dr. Hauscka - dobiš samo v lekarnah, ni poceni, je pa strašansko dobra!!!!

Sem se kar razpisala, natresal sem kar nekaj stvari ki niso najbolj povezane s sončenjem, a upam da bo komu pomagalo, ker so resnično preizkušeni recepti

lp, Renata
pupa***
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 26 maj 2006, 08:14
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a BoGo » 27 maj 2006, 13:54

Hoj, Renata!

Hvala za korsitne info. Kako zelo pa ščiti to olje z orehi? Imam namreč zelo občutljivo kožo in moram vedno uporabljati dokaj visok faktor pri kremah za sončenje.

LP
Boris
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a zelena » 27 maj 2006, 22:44

renata ma čist prav glede šentjanževk, sm brala, da so krave, ki so se pasle po šentjanževkah in se preveč napokale, dobile opekline, he he...
zelena
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 72
Pridružen: 24 maj 2006, 23:07

olivno olje

OdgovorNapisal/-a mihahorvat1 » 01 jun 2006, 15:12

Jaz sem slišal od prijatelja podoben nasvet. Olivno olje in orehi. Je pa res pomembno, da je olivno olje pravo in ne tisto kot nam ponavadi prodajajo.
Mislim, da bi moralo biti že samo olivno olje zadostna zaščita saj je oljka rastlina, ki je ves dan na soncu. Prepričan sem da je v tisočletjih razvoja oljka razvila dosti boljšo zaščito proti soncu od nas. Je pa res, da se vreme zadnje čase zelo hitro spreminja in da nevarni žarki pridejo bolj do izraza.
Ima kdo praktične izkušnje?
mihahorvat1
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 10 mar 2006, 15:35
Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a Marsumioon » 01 jun 2006, 17:21

Pred nekaj časa sem bil na morju v Grčiji...
Pa tudi tam se je veliko ljudi mazalo z nekim oljem. Dolgo časa nisem vedel za kaj gre zato sem en dan tistega domačina vprašal kaj to sploh je...

Povedal je da je to domače vkup narejeno olje za >sončenje<

Sestavine:
-Olivno olje (najboljše če domače ali pa deviško)
-Tekoče milo
-Stisnjen sok iz citrusov (najboljše da limone - samo mislim da je to bolj za aromo)

Jaz to vkup mešam že kar nekaj časa pa se te lepa rjava barva neverjetno hitro prime poleg tega pa zaradi mila in limone še lepo diši

LP

P.S. Samo to se po mojih izkušnjah uporablja šele ko imaš malo podlage ker mislim da nima nevem kaj zaščite...
Marsumioon
 


Vrni se na Recepti

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov