Hruškovo žganje - Viljamovka

Sem spadajo recepti za izdelavo različnih zdravilnih pripravkov iz zdravilnih rastlin.

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

Hruškovo žganje - Viljamovka

OdgovorNapisal/-a Kajser » 23 nov 2007, 22:03

Kako vi naredite Viljamovko? Jaz sem jo 14 dni imel zalito s citronko, kar naj bi pripomoglo k ohranitvi barve. Nato sem jo prelil s sadjevcem in postavil na temno, je to dovolj? Pričakoval sem da se bo vsebina malce potemnila vendar je bistra kot prvi dan....
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a alpigena » 23 nov 2007, 22:14

:D
Zadnjič spremenil alpigena, dne 18 feb 2008, 21:04, skupaj popravljeno 1 krat.
ALPIGENA
Uporabniški avatar
alpigena
Guru
Guru
 
Prispevkov: 177
Pridružen: 31 okt 2007, 16:30
Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a Kajser » 24 nov 2007, 11:45

alpigena je napisal/-a:Poskusi tukaj. Na volje je namreč veliko praktičnih nasvetov in slikovnega materiala.

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=6816


Žal sem tu že spraševal, pa ni bilo odziva.....
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a alpigena » 24 nov 2007, 14:20

:D
Zadnjič spremenil alpigena, dne 18 feb 2008, 21:03, skupaj popravljeno 1 krat.
ALPIGENA
Uporabniški avatar
alpigena
Guru
Guru
 
Prispevkov: 177
Pridružen: 31 okt 2007, 16:30
Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a alpigena » 24 nov 2007, 22:37

:D
Zadnjič spremenil alpigena, dne 18 feb 2008, 21:03, skupaj popravljeno 1 krat.
ALPIGENA
Uporabniški avatar
alpigena
Guru
Guru
 
Prispevkov: 177
Pridružen: 31 okt 2007, 16:30
Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a Kajser » 25 nov 2007, 00:14

Hm, potem takem sem morda malce neučakan.......( pustimo stati od pol leta do 2 leti)
Kje pa je tvoj stari oče dobil žitno žganje? Oziroma kje bi se ga dobilo v današnjem času? (če seveda ni prevelik strošek in bi viljamovka pozlatela)
Od kje pravzaprav izvira ta pijača, avtohtona po vsej verjetnosti ni?
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a alpigena » 25 nov 2007, 00:44

:D
Zadnjič spremenil alpigena, dne 18 feb 2008, 21:03, skupaj popravljeno 1 krat.
ALPIGENA
Uporabniški avatar
alpigena
Guru
Guru
 
Prispevkov: 177
Pridružen: 31 okt 2007, 16:30
Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a nasha » 25 nov 2007, 11:33

Najboljšo vilijamovko boš dobil s kuhanjem.
Lahko pa tudi natakneš spomladi steklenico na vejo kjer je plod vilijamovke. Jeseni odstraniš steklenico in zaliješ s kvalitetnim sadjevcem zapreš in počakaš eno leto, pa bo krasna barva,okus in aroma.
Produkti iz domačega žganja starejši so - boljši so.
Lp Nasha
nasha
Expert
Expert
 
Prispevkov: 103
Pridružen: 12 okt 2006, 12:43

OdgovorNapisal/-a Kajser » 25 nov 2007, 12:16

nasha je napisal/-a:Najboljšo vilijamovko boš dobil s kuhanjem.
Lahko pa tudi natakneš spomladi steklenico na vejo kjer je plod vilijamovke. Jeseni odstraniš steklenico in zaliješ s kvalitetnim sadjevcem zapreš in počakaš eno leto, pa bo krasna barva,okus in aroma.
Produkti iz domačega žganja starejši so - boljši so.


No sej to sem ane! Zanima me, če pač vi date notri še kako sestavino in pa sam postopek. Naprimer že izbira steklenice in pa njena zatemnitev je cela znanost.......
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a nasha » 25 nov 2007, 12:40

Nisem razumela, da si delal s steklenico.
Pri nas nič ne zalivamo s citronko tudi steklenice ne zavijamo v folijo, na tisto stran kjer je najmočnejše sonce, če ni steklenica dovolj zasenčena z listjem pripnemo en karton, tako,da je svetlobe dovolj,ni pa direktnih žarkov na steklenico.
Ko steklenico snamemo najprej vanjo natočimo vode, da previdno umijemo hruško, vodo izročimo,pustimo da se posuši in nalijemo sadjevec.
Tako so delali tudi naši stari starši, mi nadaljujemo,ker vedno uspe in je enostaven način.
Saj bo še kdo kaj napisal, teh postopkov je kar nekaj
Lp Nasha
nasha
Expert
Expert
 
Prispevkov: 103
Pridružen: 12 okt 2006, 12:43

OdgovorNapisal/-a nasha » 25 nov 2007, 12:44

Za steklenico je pomembna le širina trupa,da se bo hruška lahko nemoteno debelila in razvila svoj polni okus.
Lp Nasha
nasha
Expert
Expert
 
Prispevkov: 103
Pridružen: 12 okt 2006, 12:43


Vrni se na Recepti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron