botanic garden belfast

Nasveti pri izgradnji steklenikov in plastičnjakov.

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

botanic garden belfast

OdgovorNapisal/-a cegiw » 01 apr 2010, 21:50

kot sem že v prejšnji opisih omenil znanost in lepoto teh botaničnih vrtov še en kratek opis irkega vrta - tudi vreden ogleda

Na površini 110.000 m2 je pričel nastajati botaničen vrt mesta Belfast leta 1828. Belfast leži na severni irski in je glede na to, da je zelo severno s svojo klimo zelo spoštljiv do svojih rastlin.
Leta 1839 se je pričel graditi pokrit botaničen vrt ali kot ga imenujejo hiša palm , čudovit arhitektonski spomenik. Ker v tistih časih- kot tudi v Avstrijki monarhiji- ni bilo druge izbire, so prevladovale konstrukcije iz litega železa. Še ena mojstrovina arhitektov in rokodelcev- to sta bila namreč arhitekt Charles Lanyon in izvajalec Richard Turner. Delo je bilo končano v pičlem enem letu.
Kot v večini teh rastlinjakov je tudi ta razdeljen na dva dela, hladen in tropski del. V njem je botanike katere skoraj ni možno opisati oz. preveč je je.
Samo kot zanimivost sicer ne spada k sočnicam in kaktusom ampak je nekaj drugega za gojitelje trave – v tem rastlinjaku je najstarejše travno drevo na svetu – Xanthorrhoea - , ki je staro celih 400 let. Halo naša vinska trta na Lentu v Mariboru ima samo 450 let.!
Več o tem lepotcu lahko pogledate na

http://www.belfastcity.gov.uk/parksando ... .asp?id=54
cegiw
cegiw
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 35
Pridružen: 29 mar 2010, 23:21
Kraj: okolica Maribora

Vrni se na Rastlinjaki

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost