Akvarijska luč

Nasveti pri izgradnji steklenikov in plastičnjakov.

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Akvarijska luč

OdgovorNapisal/-a Postopac » 22 maj 2007, 22:40

Zanima me, ali je kdo slučajno kdaj probal gojit kako rastlino pod lučmi, ki so za akvarijske rastline. Teoretično naj bi oddajale svetlobo, ki jo rastline potrebujejo...oz. ali bi sploh bilo kaj učinka (čez leto, ko ni dovolj sonca)

lp
Postopac
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 17
Pridružen: 07 jan 2007, 15:40
Kraj: V.Lasce

OdgovorNapisal/-a ronhill » 02 okt 2008, 18:06

Ja te luči so narejene po istem principu kot neonske, saj tudi so neonske luči, vendar z malo drugačnim, vodnim rastlinam prilagojenim spektrom svetlobe. Te žarnice oddajajo ravno toliko svetlobe, da rastline preživijo in morda kaj malo zrastejo. Da pa bi imel več uspeha pri rasti pa rabiš druga svetila. Za vse zelene rastline je ena boljših možnosti žarnica GROLUX.
Dobijo se v izvedbah po 400, 600 in pa 1000W. Za delovanje take in podobnih žarnic potrebuješ še dušilko in zaganjač(štarter). Najbolje, da nabaviš kar cel komplet. Za boljši izkoristek, je pametno svetlobo tudi preusmeriti v pravo smer, tako v poštev pride še reflektor in pa prebarvanje gojilnega prostora v belo barvo, ker ta najbolje odbija svetlobo.
Kiti z žarnico(400W), dušilko in štarterjem stanejo okoli 140€.
Povedati še moram, da se žarnice precej grejejo, to posledično pomeni, da potrebuješ tudi dobro ventilacijo v sobi.

Lp
ronhill
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 28 avg 2007, 23:37

OdgovorNapisal/-a Nemesis » 02 okt 2008, 20:43

Neonske žarnice za akvarijske rastline oddajajo svetlobo s poudarkom na rdečem in modrem delu spektra, ki najbolje ustreza fotosintetskim pigmentom (klorofilu a, ...). Tako da res ne vem, v čem bi bil problem. Glede na to, da pod njimi uspešno rastejo tudi zahtevnejše vrste akvarijskih rastlin, ter da je voda gostejša od zraka (posledično se v njej tudi več svetlobe "izgubi", ne vidim rezloga, zakaj se jih ne bi uporabljalo še za kakšne druge namene...
LP, N
Nemesis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 200
Pridružen: 14 feb 2004, 11:04
Kraj: Lj.


Vrni se na Rastlinjaki

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron