podtaknjenci

Vsi pripomočki, potrebni za pravilno in uspešno vzgojo sobnih rastlin(Lončki, zemlja, pesek, podstavki, ...).

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

podtaknjenci

OdgovorNapisal/-a belladonna » 19 feb 2004, 18:15

Ne vem točno,kam paše ta tema,ampak upam,da nisem preveč zgrešila.
No,torej...pred kratkim sem dobila odrezan del neke rastline za katero nimam pojma,kam spada oziroma,kako se imenuje in ga vtaknila v zemljo. Zdaj pa me zanima,ali je za razvoj korenin bolje pogosto zalivanje ali ne. Zemlja se namreč kar hitro posuši in ne vem, kako pogosto je treba podtaknjence zalivati.
Hvala za pomoč!
belladonna
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 56
Pridružen: 20 okt 2003, 19:27
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 20 feb 2004, 00:34

Ojla,

sama podtaknjencem predno jih dam v zemljo naredim "čist" rez in jih poprašim z praškom za ukoreninjenje. Ko jih posadim, jih porosim in čez lonček poveznem prozorno polivinil vrečko. Paziti je treba, da se vrečka ne dotika rastline (daš oporo pod vrečko-žičko ali palčke), nato pa dam čez še elastiko, da je vrečka trdno na lončku in vlaga izpod nje ne uhaja. Vsak dan vrečko odstranim in "prezračim" podtaknjenec (ga pustim nekaj časa brez vrečke), nato ga zopet porosim in pokrijem z vrečko. Ko prične delati korenine in brsteti pa vrečka ni več potrebna.

Podtaknjenci (večine sobnih rastlin-ne kaktej) predvsem potrebujejo veliko zračno vlago, zemljo pa le zmerno vlažno (približno tako kot je substrat moker v vreči, ko ga kupiš).

Za vzgojo podtaknjencev se mi je namesto vrečke zelo dobro obnesel tudi navaden steklen kozarec za vlaganje, le lonček mora biti tako velik, da lahko kozarec potisneš 2 cm globoko v zemljo (na ta način ne vhaja vlaga). Postopek rosenja in "prezračevanja" pa je isti, pa tudi kozarca se podtaknjenec ne sme dotikati.

Veliko uspeha :!:
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

Vodni hormoni

OdgovorNapisal/-a Cholt45 » 02 jun 2004, 18:27

Hi!
Najprej en lep pozdrav vsem forumašem tukaj!
Zanimajo me hormoni za ukoreninjanje poodtaknjencev na vodni osnovi, lahko tudi prašek ki ga zmešaš z vodo!Sem bral, da je ta stvar v Čezlužju kar pogosta, pri nas je še pa sploh nisem zasledil?!
A se da to kje pri nas dobit?
Hvala za odgovor!
Lp cholt
Cholt45
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 02 jun 2004, 18:19
Kraj: ussr


Vrni se na Pripomočki za vzgojo sobnih rastlin

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost