Pomoč prosim

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Pomoč prosim

OdgovorNapisal/-a tanjaz » 17 okt 2004, 14:21

Naj povem, da sem popolna novinka na tem forumu. Ko sem ga zasledila, sem vedela, da bo to neki zame. Naj povem, da imam veliko raznih kaktusov, imam jih zelo rada, a nikoli ne doćakam, da bi zacveteli. Zelo bi bila vesela kakšnega nasveta, kako jih gojiti, da bodo zacveteli- naj povem , da jih imam na okenskih policah(znotraj) in da jih zalivam 1 krat tedensko. Jih je treba tudi kaj gnojiti? Prosim vas, potrudite se in mi pomagajte, da bo kakšen lepotec zacvetel. A starček cveti? Aja , še to: a je kdo pripravljen kakšne mlade kaktuse prodati(po pošti)? Prosim.
Hvala za trud.

LEpo nedeljo vam želim, :D
Kakteja
tanjaz
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 17
Pridružen: 16 okt 2004, 12:33
Kraj: podvelka

Nega

OdgovorNapisal/-a izi » 17 okt 2004, 14:56

Ajča živjo,
najbolje da malo pobrskaš po forumu, ker se je o teh problemih že govorilo. Starček cveti, vendar ga midva ne bova dočakala. Mora zrasti kar nekaj metrov visoko.
Če se včlaniš v društvo prijateljev kaktusov Slovenije, boš lahko prišla do novih rastlin zelo hitro, poceni ali zastonj, pa še nasvetov se boš naslišala.

LP

Izi
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce

cvetoči kaktusi

OdgovorNapisal/-a nataša-teja » 17 okt 2004, 17:13

Ajča, pozdravljena!

Jaz dam kaktuse in žive kamenčke čez zimo ( konec oktobra do marca) na hladno, ne pretemno mesto in jih nič ne zalivam, spomladi pa jih prenesem na prosto, začnem zalivati najprej 1x na mesec, nato 2x na mesec, poleti pa, če je zelo vroče tudi vsak teden in mi ponavadi lepo cvetijo. Želim ti veliko uspeha!

Nataša
nataša-teja
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 23
Pridružen: 15 okt 2004, 17:37
Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a Meto » 17 okt 2004, 17:28

sam imam kaktuse čez zimo po stanovanju (no, po več sobah, je zbirka prevelika za v eno), zalivam pa jih zelo malo (1X mesečno, mogoče manj), čez leto jih dam na prosto, v polsenčno lego, da se izognem najmočnejšemu soncu, zalivam pa takrat, ko se zemlja dodobra osuši, pa še takrat le toliko, da je zemlja vlažna.

in ja, kaktusi mi cvetijo 8)
Meto
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 53
Pridružen: 01 maj 2004, 18:37

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 18 okt 2004, 07:35

Živjo Ajča. Dobrodošla. :)

Jaz sem letos tudi novinka na tem forumu in na področju intezivnega zbiranja kaktusov (če lahko temu tako rečem).
Varianta, ki jo predlaga Izi se je meni zelo obnesla. Včlanila sem se v društvo, se začela še bolj izobraževati na področju kaktusov in sem se že kar precej novih stvari navadila. Kot prva sprememba je prišlo to, da ima kar precej kaktusov seda tablico z imenom :wink: .
Renee je bila celo tako prijazna, da me je zasula z 72 novimi podtaknjenci. To je bilo Julija - in ne boš verjela ena ali dve sočnici celo že cvetita...

Prezimovanje kaktusov... Hm.. to je pa že druga stvar. Prej sej jih vedno imela v spalnici, ki je bila svetla in hladna, saj sem kot študent v glavnem stanovala v Ljubljani. Sedaj ko sem se preselila v Kranj je tukaj kup načrtov. Ne vem še. Vsekakor mora biti pravilna temperatura. Ponavadi je to bilo nekje od 5 - 10 stopinj. Za sedaj sem jih le pospravila pod streho, tako da niso na dežju in da jaz kontroliram koliko vode dobijo.
Sedaj jih zalivam takole na 2-3 tedne. Kmalu bom pa čisto odnehala - odvisno od toplote ozračja. Čez zimo je obdobje 3 mesecev, ko jih sploh ne zalivam (ali mogoče enkrat vmes), potem pa spomladi spet počasi začnem. Vedno pogosteje seveda. Poleti tako pridem na prakso, da jih zalivam tedaj, ko se osušijo. Poleti pa kaktuse postavim tako, da so tisti z gostejšimi bodicami na močnejšem soncu, tisti z redkejšimi pa bolj v polsenci. Seveda jih tudi gnojim - spet odvisno od zalivanja - poleti je to na kakšne 14 dni...

Ne vem če delam ravno prav - to bo pa kakšen strokovnjak bolje povedal... :lol:
pinkpanter
Guru
Guru
 
Prispevkov: 259
Pridružen: 17 apr 2004, 13:00
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a manca1 » 18 okt 2004, 08:01

Draga Ajča!

Seveda ni vse samo v zalivanju in prezimovanju. Ovisno je tudi katere kakuse imaš. Omenila si že starčka - cvetenje tega boš dočakala, ko boš v penziji ali pa še takrat ne, če imaš Echinocactus grusonii (taščin sedež) boš tudio čakala 30 let in tako naprej. Malo se sprehodi po starejših temah in pa predvsem po albumih, kjer boš lahko identificirala tudi svoje kaktuse. Potem ko bomo vedeli kaj imaš, ti bomo še lažje svetovali glede vzgoje.

Lp Manca
manca1
Guru
Guru
 
Prispevkov: 181
Pridružen: 07 maj 2003, 22:31
Kraj: Medvode

Zalivanje

OdgovorNapisal/-a izi » 18 okt 2004, 14:36

Danes smo imeli pri nas že slano in termometer na oknu je kazal 0°C. Kaktusov jaz že nisem zalil 14 dni. Zalil bom samo še enkrat in s kombinacijo fungicida in insekticida, da jih pripravim na zimo.
Vsi ki imate kaktuse po raznih policah in balkonih in jih prenašate čez zimo v hišo, počasi nehajte z zalivanjem, drugače sem vam rastline v vlažem jesenskem vremenu ne bodo izsušile dosti hitro.


LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a cyberman » 19 okt 2004, 08:02

Ja tud pri meni na balkonu se je termometer ustavil pri 2C, kar je po mojem že kar meja kar nekateri prenesejo, čeprav jih imam od oktobra v taki provizorični topli gredi. Zalivam tudi že več kot 14 dni ne in mislim da je za letos kar konec. Morda čez zimo samo 1x malo navlažim ker mi je lani ene kar fest skup potegnilo :). V klet jih bom verjetno umaknil pred naslednjo ohladitvijo.
Aleš
cyberman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 196
Pridružen: 07 maj 2003, 12:38
Kraj: Kranj


Vrni se na Kaktusi in sukulente

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron