Bolezni eksotičnih rastlin

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Bolezni eksotičnih rastlin

OdgovorNapisal/-a dusanh » 14 mar 2021, 18:38

O boleznih eksotičnih rastlin (kaktusov, sukulent in živih kamenčkov, bulb) je v slovenskem jeziku dosedaj bore malo napisanega. Zato bom v nadaljevanjih skušal opisati nekaj najbolj znanih pogostih bolezni raznih insektov in glivic, ki napadajo rastline v naših stanovanjih, na okenskih policah, balkonih in pokritih prostorih v bližini hiš.
Tistih zbiratelji v Sloveniji, ki imajo v svoji zbirki nekaj deset rastlin in jih moja skromna razlaga ne bo zadovoljila, naj si več znanja poiščejo v svetovnem spletu ali v dosegljivi literaturi na našem tržišču.
Nisem se spuščal v makro detalje, ker za navadne ljubitelje rastlin več ali manj niso uporabni, toda prikazano bolezen boste opazili vi, s prostim očesom in s pomočjo navadnega povečevalnega stekla.
Ime bolezni,ki jo navajam, verjetno ni zmeraj točno, je pa približno. Če so vaše rastline napadene od kaparjev, ščitastih, okroglih ali volnatih, zaščita je podobna. Odkriti jih morate v začetni fazi napada na rastlino in takoj ukrepati. Prav tako morate takoj ločiti obolelo rastlino od zdravih in dobro pregledati vse ostale, ki so bile v njeni bližini. Važno je, da vsako novodobljeno rastlino za dobo nekaj tednov osamite, to je postavite v karanteno ter jo šele nato pridružite ostalim rastlinam, seveda če med tem niste opazili znake bolezni. Priporočljivo je tudi preventivno poškropiti nove rastlie. Sedaj je v EU-ju marsikaj bistveno spremenjenega. V devedesetih letih smo morali pri izvozu iz Holandije prestati preglede njihovih fitosanitarnih inšpektorjev. S njihovimi potrdili o neoporečnosti rastlin smo potem prečkali nemško, avstrijsko in slovensko mejo. Pri nas so rastline pregledali še naši fitopatologi in šele potem so lahko šle v prodajo. Danes tega več ne prakticirajo in velikokrat opazim v prodajalnah okužene rastline. Vse kar je kupljenega na velikih borzah je sicer pregledano, toda cene so občutno večje kot če posredniki rastline nabavijo direktno pri vzgojiteljih. Pri njih pa je situacija sledeča: če svoje rastline prodajajo na borzi, imajo obvezne obiske fitopatoloških inšpektorjev vsak mesec ali dva, če jih ne izvažajo so obiski enkrat letno ali na dve leti. Pod izgovorom, da preventivna uporaba insekticidov in fungicidov upočasnjuje intenzivno rast lončnic, jih enostavno ne uporabljajo več. Pored tega preverjanje rastlin s strani fitičev ni poceni, prav tako so izredno draga tudi zaščitna sredstva. Posredniki zato nabavljajo rastline direktno pri vzgajateljih in jih pomešajo med tiste, katere so kupljene na borzah. Pomembno je tudi, da jih oni velikokrat niti ne opazijo in se okuženost razvije šele v daljšem obdobju pri prevozu in čakanju na prodajo v naših cvetličarnah. Tam pa prodajalci tudi ne preverjajo in ne znajo ugotoviti prisotnost insektov, saj zato več ali manj niso usposobljeni.
Prav tako ni toliko pomembno, katere vrste glivic, plesni ali bakterij povzročajo propad lončnic. Vse se začne z premočnim zalivanjem, z predčasnim dodajanjem večjih količin vode, povezanim z upadom nočnih temperatur pod 10 stopinj C. Največ okuženih rastlin je verjetnih v pozni spomladi, ko se začne prenašati lončnice na zunanji prostor. Nočne temperature se lahko spustijo do nič stopinj C, zato mi naše rastline prenesemo na zunanji prostor šele po ledenih možeh. Važno je, da boste znali pravočasno opaziti najmanjšo spremembo na vaši rastlini in vsaj približno določiti vrsto bolezni. Imena zaščitnih sredstev (pesticidov), se zaradi boljše prodaje stalno menjajo, zato jih tudi ne navajam. Pored tega bi moral vsako novoimenovano sredstvo predhodno izprobati na rastlinah. Potrebno je poznati kemično sestavo željenega sredstva in ker vsi niste kemiki, je bolje povprašati za prodajo zadolženo osebo. S seboj odnesete obolelo rastlino, ali samo njen del in v biljnih apotekah vam bodo svetovali približno zaščitno sredstvo. Pri tem pa morate poudariti, da naj bo zaščitno sredstvo za stanovanjske okrasne rastline.Verjetno vam bodo ponudili kakšno blago zaščitno sredstvo zato tretiranje začnite z manjšimi odmerki in če zdravljenje ni uspešno, rahlo povečate razmerje strupa in vode in večkrat ponovite. Moje mnenje je povzeto iz opazovanj in prebiranja tuje literature in rastlin katere vzgajam v steklenikih.
Bolezenski znaki so navedeni pri vsaki bolezni. Iskanju bolezni po simptomih sem se načrtno izognil, ker ima veliko bolezni iste ali podobne znake. Uporabnik, katerega resnično zanima, kakšna bolezen je napadla njegovo rastlino, si bo vzel malo več časa, prebral simptome različnih bolezni in si našel tisto, ki najbolj ustreza bolezenskem stanju svoje rastline.
Tisti, ki bi radi v detalje spoznali povzročitelje raznih bolezni, jih lahko z pomočjo latinskega imena, kar bo več ali manj posredovano pri vseh boleznih in škodljivcih, poiščejo s pomočjo GOOGLA v svetovnem spletu.
V nadaljevanjih vam bomo prikazali fotografije, kjer boste lahko videli bolezni in škodljivce tako, kakor jih vidite tudi vi s prostim očesom ali s pomočjo enostavnega povečevalnega stekla. Ko boste na našem forumu pregledovali različne znake bolezni in njihove posledice, jih boste lažje opazili na svojih rastlinah, ker boste vedeli na kaj morate biti pozorni ko iščete vzrok propadanja rastlin.
Po mailih velikokrat dobivam vprašanja o raznih boleznih rastlin, pri tem pa niso priložene slike. Za definicijo potrebujem čim bližje in jasne posnetke Torej: izgled cele rastline, posnetek dela rastline in bližnji posnetek okuženega dela.
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Kaktusi in sukulente

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov