Spomladansko zalivanje

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Spomladansko zalivanje

OdgovorNapisal/-a dusanh » 09 mar 2018, 10:31

SPOMLADANSKO ZALIVANJE
Kaktusi, sukulente, živi kamenčki itd.
V marcu je sonce že dokaj močno in kaktusi, sukulente poženejo prve popke. Tedaj potrebujejo tudi več vode in potrebno jih je zaliti.
Naše izkušnje so naslednje, pod pogojem, da so kaktusi in sukulente v dobro prepustnem substratu:
Marca bomo prvič zmerno zalili vse steklenike. Vrste, ki imajo rade bolj toplo ozračje manj, ostale malo več. Če se bodo nočne temperature nenadoma občutno znižale, bodo manj zalite rastline imele večjo možnost preživetja. Večino sukulent bomo prenesli v neogrevan plastičnjak kjer zalite, zaradi nizkih nočnih temperatur, rastejo bolj počasi ter se lepo obarvajo na soncu. Substrat se v parih lepih sončnih dnevih več ali manj posuši in rastline vzdržijo tudi nizke nočne temperature do 0 stopinj C. Ker so v plastičnjaku jim slana ne škoduje. Podnevi se lončki na soncu segrejejo na 30-35 stopinj in predno se proti jutru ohladijo že nastopi nov topel in sončni dan. Problem lahko nastane, ko jih bomo zopet zalili, vremenska napoved pa se bo spremenila ter bo namesto lepega vremena hladno deževno vreme z nizkimi temperaturami okrog 0 stopinj C. Ker se substrat ne more izsušiti začnejo rastline gniti in jih lahko veliko propade. Zaradi tega, glede na vremensko napoved, zalivamo več ali manj. Če imate samo nekaj platojev, jih lahko pred nizkimi temperaturami prenesete v notranji prostor. Če je zbirka večja lahko rastline popoldan (po 15 uri) pokrijete s plastično folijo in počasi se bodo ohlajale do jutra, ko odstranite folijo in jih prepustite sončnim žarkom.
Čimpreje jih izpostavite sončnim žarkom, manj nevarnosti je za ožig, ker sončni žarki še niso močni. Pri poznejšem prenosu, ob nepazljivosti, pogosto pride do sončnih ožganin, ki lahko zelo poškodujejo rastline.
Koncem aprila za večino že lahko začnemo z rednim zalivanjem, za najbolj občutljive vrste pa po 15 maju.
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Kaktusi in sukulente

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron