Spmladansko zalivanje kaktusov, sukulent, živih kamnov.....

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Spmladansko zalivanje kaktusov, sukulent, živih kamnov.....

OdgovorNapisal/-a dusanh » 09 mar 2016, 11:23

Konec marca in v začetku aprila se lahko zaradi močnejših sončnih žarkov, zunanje dnevne temperature dvignejo nad 20 stopinj, v stanovanjskih prostorih pa nad 24 stopinj C. Svetloba je veliko intenzivnejša kot v zimskem času. Rastline se po dolgem zimskem spanju prebujajo in napočil je čas za prvo spomladansko zalivanje.

Zbiralnik za deževnico izpraznite, temeljito isperite z vodo, pustite naj deževnica splahne vso umazanijo s strehe, ki se je nabirala celo zimo. Šele nato zaprite zbiralnik in začnite polniti z svežo vodo. Zalivajte z deževnico ali postano vodo ki naj bo ogreta na sobno temperaturo. Ob toplem vremenu, rastline postavite za nekaj časa na dež, da z njih spere prah in umazanijo, ki se je nabrala v zimskem času. Ko nastopijo lepi sončni dnevi, zalijte previdno s polovičnim odmerkom vode in to v dopoldanskem času. Če se rastline nahajajo v platojih ali v podstavkih zalijte v njih, tako da voda počasi prodre skozi luknjice v spodnji del koreninske grude. Za začetek naj se substrat navlaži samo do polovice lončka tako, da začnejo poganjati nove rastne koreninice.

Pri zalivanju od zgoraj, zalivajte ob robovih lončka, tako da koreninski vrat ostane čim bolj suh. Ko je zemlja namočena in vlažna je pomembno, da nočne temperature ne padejo pod 15 stopinj C. podnevi so lahko večje od 24 stopinj tako, da se substrat v nekaj dnevih osuši. Za določene vrste so tudi nočne temperature med 16 in18 stopinj lahko usodne.

Če ste rastline prezimovali v temnejših prostorih, pazite, da vam jih ob prenosu na svetel prostor ne ožge spomladansko sonce. Ko zračite stanovanje morate biti pozorni na nenaden vdor mrzlega zraka, posebno zjutraj in zvečer.Zalijete vsakih 10 dni, če nastopijo oblačni dnevi, preskočite eno zalivanje. Iz stebel sukulent začnejo poganjati novi listi, iz kaktusov rastejo novi cvetni popki, nove bodice. Živi kamenčki pokajo po sredini in se začnejo deliti, iz osnovnega telesa bosta pognala dva nova kamenčka.

Če zemljo preveč navlažite se ne more pravočasno izsušiti, prenizka nočna temperatura lahko povzroči začetek gnitja korenin in rastlina v dveh tednih propade. Obdobje v katerem morate najbolj paziti na količino vode in temperaturo, traja nekako do srede maja, do ledenih mož. V tem času lahko zgnije in propade največ kaktusov, sukulent in živih kamnov.Po 15 maju so tudi nočne temperature tako visoke, da ne padejo več pod 15 stopinj C, in tedaj lahko začnete z rednim zalivanjem. Rastline lahko prenesete na zunanji del okenske police, na odprt balkon, verando ali vrtni prostor zavarovan pred dežjem. Vse temeljito preglejte z povečevalnim steklom saj so možne okužbe z raznimi škodljivci, katere ste pozimi, ob nakupu novih rastlin, prinesli domov. Pri razširjeni okužbi na sosednje rastline, priporočamo preventivno škropljenje z ustreznim insekticidom. Če rastlin ob nakupu niste presadili in so še zmeraj v šotnem substratu, jih lahko začnete dognojevati , vendar poredkoma, enkrat mesečno. Šota se lahko v nekaj sušnih zimskih mesecih popolnoma osuši in pri prvem zalivanju ne bo vsrkala vode zato priporočamo, da lonček z rastlino vred za nekaj časa potopite v posodo z vodo.Za vse sobne rastline je priporočljivo, da nekaj mesecev rastejo v zunanjem prostoru, saj jim razmere nudijo zdravo in pravilno rast. Poleg tega se utrdijo in veliko lažje prezimijo.V notranjih prostorih je dokaj težko nuditi normalne rastne pogoje. Rastline morajo imeti dovolj svetlobe, dopoldansko ali popoldansko sonce, kar se doseže z velikimi okenskimi površinami. Prostori so ponavadi aklimatizirani, kar neugodno vpliva na intenzivno rast.

V vročih mesecih so okna zaradi premočnega sonca zastrta z senčili, kar zopet škoduje raslinam. Zaradi pomanjkanja svetlobe in preobilnega zalivanja lahko tudi poleti pride do hitre, nepravilne rasti, kar lahko opazimo na podaljšanih rastnih vršičkih, ki postanejo svetlo zelene ali svetlorumenkaste barve.Za razliko od listnatih so eksotične rastline neprimerno manj občutljive na toplotne in svetlobne spremembe.
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Kaktusi in sukulente

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost