Povešavi macesen - upočasnitev rasti?

Diskusija o iglavcih.
Smreka, Bor, Jelka, Macesen, Tisa, Cedra, ...

Moderatorji: dusanh, Žiga.S, Moderatorji

Povešavi macesen - upočasnitev rasti?

OdgovorNapisal/-a putimir » 28 feb 2009, 17:23

Pozdravljeni!

Imam povešavi macesen, ki mi je zadnji 2 sezoni 'podivjal': glavna veja se je precej podaljšala, na njej pa nastajajo nesorazmerno velike oz. dolge iglice, ki niso tako 'estetske' kot ostale, nižje.

(glej sliko spodaj)

Odločil sem se, da bi se ga letos lotil skrajšati, če je je to pravi način za ustavitev rasti, pa se mi ne sanja kje odrezati in kako... (mislil sem na vrhu odrezati glavno vejo, malo nad nivojem, ki je na sliki označen z rdečo črto... :roll: )

Tudi na splošno me zanima, kako doseči, da bi bil dejansko 'povešavi' macesen, ker se mi zdi, da se nikakor noče povesiti :D . Ali naj bi do tega prišlo samo od sebe, ali je to stvar vzgoje?

Slika
putimir
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 25 okt 2008, 19:18

OdgovorNapisal/-a Mystique » 18 avg 2009, 23:33

ker je toliko zrastel je znak da so se korenine dobro razvile in je začel lepo rasti. obrezuje se načeloma ne razen če je kakšna veja bolana ali enostavno napoti. skoraj za vsako rastlino velja da bolj kot obrezujemo bolj raste. vašemu macesnu z tem ne boste upočasnili rasti. pretirano obrezovannje pa iglavcem škodi, zlasti glavnih poganjkov.
sorta ki jo imate je povešava vendar to ni tako izrazito vidno kot pri nekaterih drugih rastlinah npr. salix carpea pendula ali pa morus alba pendula in še katera druga pri kateri poganjki navpično visijo proti tlem.
po sliki sodeč je ta macesen zelo vitalen, poln življenske moči in zdrav. v bistvu idealen. pustite ga kot je in postal bo pravi lepotec. z leti se bo rast upočasnila, veje se bodo bolj izrazito povesile in iglice bodo enakomerno velike po celi rastlini.
bodite v cvetju
Mystique
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 18 avg 2009, 22:37
Kraj: slov. bistrica


Vrni se na Iglavci

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost