KOREJSKI JELKI ODPADAJO IGLICE NA KONCU VEJ

Diskusija o boleznih in škodljivcih zunanjih rastlin.
Vse o boleznih rastlin si preberite na
http://www.eksotika.si/bolezni-in-varstvo-rastlin.html

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

KOREJSKI JELKI ODPADAJO IGLICE NA KONCU VEJ

OdgovorNapisal/-a aljazpo » 01 jul 2005, 08:40

Pozdravljeni !

Že pribljižno 5 let imam posajeno korejsko jelko. Prvo leto, ko sem jo posadil je imela lepe vijolične storže, naredila je lepe poganjke (visoka cc 80 cm). Kasneje je prenehala rasti, iglice na vrhu in ponekod ob koncu vej so odpadle. Pomladi sicer še naredi poganjke, vendar bolj v notranjosti krošnje. Spomladi sem jo pognojil s specialnim gnojilom za iglavce (mislim, da je malenkost pomagalo). Zemlja je zelo rahla, skoraj sipnata, okoli sem naredil zastirko iz borovega lubja, zalivam jo samo taktat kot bližnjo trato (z pršanjem). Če ima kdo izkušnje s podobnimi težavami, ga prosim za nasvet.

Lep dan, Aleš
aljazpo
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 22
Pridružen: 25 mar 2005, 12:38
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 01 jul 2005, 11:03

Pozdravljen Aleš,

iz tvojega prispevka ne morem razbrati kdaj se je to začelo pojavljati - takoj prvo jeto ali kasneje(morda po tisti hudi suši izpred dveh let). Imam občutek, da ji primanjkuje hrane. Praviš, da je zemlja sipnata , kaj to pomeni :?:
Suha tla smrekam in jelkam ne odgovarjajo preveč, če nimajo dovolj vode jim posledično primanjkuje tudi ostalih hranil. Včasih se podobne težave pojavijo tudi kadar iglavce napade pršica - iglice rumenijo in kasneje odpadejo. Odnesi vejico v najbližjo lekarno kjer prodajajo škropiva, če gre za pršico ti bodo dali ustrezen akaricid.
Kako ti uspevajo ostale rastline v okolici? Ali imaš v bližini še kakšen iglavec?

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru
 
Prispevkov: 378
Pridružen: 13 jun 2004, 10:56
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a aljazpo » 01 jul 2005, 11:59

Hvala za odgovor !

V bližini imam še dve stebrasti tisi, ki lepo uspevata. Drugače pa imam na vrtu še dva bora, povešavi macesen, povešavo tiso, srebrno smreko, brine … in vse zelo lepo uspeva. Le na povešavi tisi sem opazil, da so na vrhu tudi odpadle iglice. Zadnjič sem na azaleji odkril odebeljene in rdečkaste poganjke – baje so to znaki okužbe s pršico. Akaricid sem že kupil in samo čakam na lepše vreme. Ali poškropim še ostale rastline za katere sumim da so okužene s pršico (jelka, povešava tisa …)? Upam, da sredstvo kateri od teh ne škodi? Zanima me več o pršici: kako se širi, katere rastline so občutljive, kakšne so posledice, s prostim očesom vrjetno ni vidna?
Glede korejske jelke pa takole: Prvo leto je bila zelo lepa. Mislim, da so ji iglice začele rumeneti že naslednje leto in vrh je kmalu postal gol. Vrh sem odrezal, zamazal s cepilno smolo in privezal drugo vejico, da ga nadomesti. Iglice so odpadle tudi iz te vejice in kasneje tudi na koncih drugih vej. Že drugo leto je stanje nespremenjeno – znotraj je krošnja gosta z iglicami, konci vej pa so goli. Vem, da korejska jelka raste zelo počasi, za mojo pa mislim, da ne zraste nič (bori se za preživetje) – visoka je približno 90 cm. Zemlja je zelo rahla, osnova je kot sipa, globje od 1 m je prod (rečni nanos). V prejšnji generaciji se je vrt močno gnojil s hlevskim gnojem ( sedaj humus). V vrtu je bilo veliko bramorja, za katerega pa mislim, da sem se ga znebil. Zanima me kakšno funkcijo ima kolobar, ki naj bi se izdelal okoli jelke ob sajenju (jaz ga sicer nisem naredil, sem pa dodal borovo zastirko)? Zanima me, kaj naj naredim z golimi konci vej? Ali naj jih skrajšam (iglice verjetno ne bodo zrasle) – bojim se, da bi s tem napravil dodatno škodo če bi se okužba širila? Jelko bom odslej pogosteje zalival.

Kljub dežju lep dan, Aleš
aljazpo
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 22
Pridružen: 25 mar 2005, 12:38
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 02 jul 2005, 11:18

Hm,

glede na to, da ti ostale rastline dobro uspevajo, gre morda res za pršico. Jaz bi vejice porezala in jih sežgala. Pršica se izdatno razmnožuje predvsem v suhem vremenu. Lahko napade zelo različne rastline in je s prostim očesom vidna šele takrat ko so rastline hudo prizadete - predvsem listnate. Na listih opaziš nekakšno svetlikajočo svilenkasto prevleko, listi rumenijo in kasneje odpadejo. Akaricidi so hudi strupi in jih zato ni priporočljivo kar vse vprek uporabljati, čeprav v tvojem primeru menim, da bi bilo dobro ostale rastline tudi poškropiti.
Vseeno pa ti priporočam, da ji dodaš malce kakovostne zemlje, ki jo pomožnosti zmešaj z nekaj ilovke, da bo bolje zadrževala vodo. Preglej, če ni slučajno imel voluhar kakšno malico, bi bil presenečen na kaj vse se spravi. Meni je pred leti taksodijevec Sciadopitis dobesedno ošilil kot svinčnik. Morda pa si je pod drevesom zgradil gnezdo, včasih ga tako spodkoplje, da so korenine enostavno v zraku.

Upam, da si bo tvoja jelka opomogla - poročaj.

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru
 
Prispevkov: 378
Pridružen: 13 jun 2004, 10:56
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a aljazpo » 25 jul 2005, 11:06

Ja, moja jelka še živi in zgleda, da ji gre na bolje. Konce golih vejic sem porezal in pošprical z akaricidom. Bolezen ne napreduje, iglice so temnejše in pojavljajo se novi poganjki :D. Podobno je s povešavo tiso in azalejo.

Hvala za nasvet, Aleš
aljazpo
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 22
Pridružen: 25 mar 2005, 12:38
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 25 jul 2005, 12:38

Super,

to me pa izredno veseli, če bo še kaj rumenela ji lahko daš za zagon še kakšno magnezijevo gnojilo, včasih ga iglavci kar malo pogršajo.

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru
 
Prispevkov: 378
Pridružen: 13 jun 2004, 10:56
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Amarosa » 02 okt 2005, 10:45

Ravno vceraj sem kupila korejsko jelko in mi je na vrtnariji rekla, da sedaj naj ne bi nic gnojila, ko jo posadim dodala naj bi malo rjave sote in ne prevec dobro zemlo in naj naredim kolobar.Naslednje leto na bi 2-krat pognojila z Biosol vendar le do junija in potem sele po dveh letih naj bi zacela gnojiti z specialnim gnojilom za iglavce. Zanima me ali je to v redu in ce moram kaj skropiti spomladi preventivno z Vertimec proti prsici, vem pa, da jo moram zalivati.LP
Amarosa
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 25 sep 2005, 19:08
Kraj: Lj

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 03 okt 2005, 12:29

Nasvet je kolikor toliko v redu. Vejetno je z ne preveč dobro zemljo mislila malce težjo, z ilovko bogato prst. Kar se pa šote tiče bi jo pa jaz raje zamenjala z gozdno zemljo , tisto bolj pri vrhu, ki še ni popolnoma preperela, tako imaš več možnosti, da jo okužiš s koristnimi gljivami(več poglej na spletu pod Mikoriza).
Kar se tiče gnojenja, je nasvet kar pravilen saj iglavci v tem času počivajo in od gnojenja ne bo kakšne pretirane koristi - predvsem s tisti NPK-jem, ki si ga omenjala ni za pretiravati.
V vsakem primeru pa jo zastri. Kar se tiče preventivnega škropljenja, pa jaz za tako agresivno preventivo nisem.

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru
 
Prispevkov: 378
Pridružen: 13 jun 2004, 10:56
Kraj: Celje


Vrni se na Bolezni zunanjih rastlin

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost