Spravilo semen

Sem spadajo vsa sporočila, ki ne spadajo v druge forume.

Moderator: dusanh

Spravilo semen

OdgovorNapisal/-a quo_vadis » 17 jun 2008, 20:17

Letos bi rada spravila za naslednjo sezono čimveč semen raznih cvetnic in zelenjave. To delam že nekaj let bolj po občutku in nekatera semena mi kalijo dokaj dobro, nekatera pa komaj ali pa sploh ne. Kakšen vaš napotek v zvezi s spravilom dobro kaljivega semena bi bil dobrodošel. Predvsem me zanimajo semena v mesnatih plodovih (paradižnik, kumarice, buče, paprika,...). Kako zrel mora biti plod? Ali je semena potrebno tudi "oprati", ali samo sušiti? Na kakšnem mestu jih je priporočljivo shraniti do naslednje sezone, da obdržijo visoko stopnjo kaljivosti?
Hvala vnaprej!
Želim vam prijazen dan.
http://quovadis.moj-album.com/
quo_vadis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 155
Slike: 0
Pridružen: 15 dec 2007, 20:13
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 18 jun 2008, 11:03

Ojla!

Tudi jaz vsako leto shranjujem svoja semena, predvsem semena plodovk...
Buče, kumare, lubenice in melone ter vsi ostali sorodniki bučevk so praviloma zreli takrat, ko jim lupina otrdi in pecelj opluteni (postane rjav).

Paprike so zrele takrat, ko dobijo barvo značilno za zreli plod svoje sorte (ponavadi je to rdeča ali oranžna, redko svetlejša), kar je razvidno iz semenskih vrečic, ki so opremljene s sličicami.

Paradižnik pa je zrel, ko je na otip mehkejši, oz. se ob rahlem pritisku udre, čeprav so semena zrela že mnogo prej (ko se paradižnik obarva do polovice ali celo malo manj), o barvi se tu ne da razpravljati, saj obstajajo sorte, ki so ob zrelosti obarvane vse od bele ali zelene pa do črne (temno rjavo rdeče)...

Če se pokaže interes, lahko opišem načine, kako priti do lastnih sortno čistih semen pri paradižnikih, vse lahko tudi slikovno nadgradim :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 18 jun 2008, 11:16

Semena buč in paprik samo speremo in posušimo na keramičnem krožniku, pri suhih bučnih semenih potem le še odstranimo tisto pergamentno prevleko.

Pri večini plodovk (kumare, jajčevci in paradižniki), pa je priporočljivo semena tudi fermentirati, saj na ta način razpade sluzasti ovoj, ki lahko vsebuje škodljive klice virusov, bakterij in glivic. S fermentacijo se torej rešimo skrbi o okuženih semenih.

Rešimo pa se tudi slabih, nerazvitih in nekaljivih semen, saj ta skupaj s sluzjo splavajo na površje. Na tak način zdravim semenom zagotovimo skoraj sto odstotno kaljivost in dolgo življensko dobo.

Posušena semena je najbolje hraniti v papirnatih vrečkah, kjer lahko 'dihajo', saj so to še vedno živi organizmi z metaboličnimi procesi, čeravno so v spanju. Te vrečke pa hranimo v suhem prostoru pri temperaturi od 15-18 stopinj celzija. Ponavadi so spalnice najbolj primeren prostor.

Seveda lahko semena hranimo tudi v hladilniku, vendar tam ne moremo zagotoviti suhosti, zato se velikokrat zgodi, da semena kljub skrbnem ravnanju splesnijo. V tem primeru je semena priporočljivo sušiti še kak teden več in jih shraniti v nepredušne plastične vrečke, te pa v kakšno plastično posodo s pokrovom...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a quo_vadis » 18 jun 2008, 23:04

Halo, Ivčk!
Saj sem vedela, da me ne boš pustila na cedilu. Hvala ti za vsa pojasnila o spravilu semen. Z njimi sem delno dobila potrdilo, da sem do sedaj s semeni približno pravilno ravnala, nekaj pojasnil pa bom z veseljem upoštevala v bodoče. Z strogo strokovno pridelavo zelenjave se verjetno nikdar ne bom ukvarjala, vendar bi te pa le še prosila, če bi mi lahko čisto na kratko opisala kako izgleda fermentacija in ali daš semena v kakšno posebno raztopino.
Mislim, da sem nekoč nekje na forumu videla objavljeno tvojo sliko s semeni v neki tekočini. Dolgo sem iskala ta tvoj prispevek, vendar zaman. Zato prosim za čisto kratko razlago, takšno za domačo uporabo. In hvala vnaprej.
Lepo se imej! Zdenka

Ps.: 1/ Krasna sta!
2/ Solanum quitoense verjetno še ne bo rodil letos. Prej kot seme bo
zate verjetno kakšen potaknjenec-
Želim vam prijazen dan.
http://quovadis.moj-album.com/
quo_vadis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 155
Slike: 0
Pridružen: 15 dec 2007, 20:13
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 19 jun 2008, 12:44

Zdenka, najprej hvala za tisti PS na koncu :D , glede potaknjenca te bom držala za besedo, dobiš seveda kaj v zameno :wink:

Sem pa jaz našla, kar si ti iskala glede fermentacije (v temi 'Kdaj se seje paradižnik' na drugi strani) :

Ivčk je napisal/-a:Še eno stvar, povezano s sejanjem paradižnika, sem pozabila povedati...
Jaz si vsako leto shranim svoja semena in sicer iz najbolj rodnih in zdravih rastlin.
Ko poberem zrele plodove, semena in sok iztisnem v majhne lončke (ponavadi Frutek), dolijem malo vode in jih zaprem. Semena pustim v ločkih 3 dni, da fermentirajo (kar zelo smrdi, ko lončke odprem) potem pa vse skupaj izperem v gostem situ. Semena sušim na porculanskem ali keramičnem krožničku (tako se ne zlepijo) približno teden dni preden jih spravim v papirnate vrečke.
Postopek fermentacije izredno koristi semenom, saj povečuje kaljivost in odpravi vse možne bolezenske klice. Tako seme je kaljivo najmanj 7 let, če se hrani v suhem, hladnem in temnem prostoru...

Tu je še fotka fermentacije semen:

Slika


Bom pa k tej razlagi dodala še nekaj manjkajočih podatkov...

Lončke s semeni obvezno označim, na njih napišem ime sorte in datum začetka fermentacije (torej tisti dan, ko sem semena dala v lonček), saj je zelo pomembno, da semena ne fermentirajo dlje kot tri dni. Če jih fermentiramo predolgo se zna namreč zgoditi, da bi semena začela kaliti, kar pa si ne želimo.

Ko lončke po treh dnevih odprem, je na vrhu veliko sluzi in nekakšna plesniva črna prevleka, ki izgleda res ogabno. Preden semena zlijem v sito, to sluz in plesen previdno odlijem stran, šele potem gredo semena v sito na spiranje. Tako potem ni prebiranja semen med ostalo umazanijo, pa tudi slaba semena s tisto sluzjo odstraniš...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Nova » 20 jun 2008, 14:34

Ali je bučna semena tudi priporočljivo fermentirati?
Kako se to neredi glede na to, da nimajo lastnega soka?
Nova
Guru
Guru
 
Prispevkov: 142
Pridružen: 05 jan 2006, 10:34
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 20 jun 2008, 17:22

Ivčk je napisal/-a:Semena buč in paprik samo speremo in posušimo na keramičnem krožniku, pri suhih bučnih semenih potem le še odstranimo tisto pergamentno prevleko.

:wink: :D :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 20 jun 2008, 20:35

Ivčk, že pol leta razmišljam in me že precej muči ta keramični krožnik - zakaj keramika?

(Semena buč in paprik samo speremo in posušimo na keramičnem krožniku, ...),
Vse dobro!
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 20 jun 2008, 23:40

nadina je napisal/-a:Ivčk, že pol leta razmišljam in me že precej muči ta keramični krožnik - zakaj keramika?

(Semena buč in paprik samo speremo in posušimo na keramičnem krožniku, ...),
Vse dobro!


Nadina, lahko je steklen, keramičen, glinen...
Bistvo je, da se semena sušijo na gladki površini, na katero se ne morejo prilepiti in nikakor ne na paprirnatih kuhinjskih brisačkah, kot imajo mnogi prakso delati. Potem so semena zlepljena v kupčke, ki se jih ne da ločiti, na sebi imajo tudi ostanke papirja, čudno kalijo in še kak razlog bi se lahko našel.

Torej najbolj priporočam razne krožnike (jaz pač uporabm keramičnega), ki se dajo na notranjo stran južne okenske police, tam namreč ob toplih dnevih vlaga hitro izpari...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

Fermentiranje semen paradižnika

OdgovorNapisal/-a MARIJAV » 31 jul 2009, 10:36

Ivčk, tole je bila pa meni zelo zanimiva tema. Povedati moram, da sem pred leti, ko je mama še hodila na tržnico, sama pridelovala kar velike količine paradižnikovih semen, vendar za f. nisem vedela. Kljub vsemu so mi semena vedno odlično kalila in moram povedati, da je po 5 letih seme še vedno O. K. Semena sem kar sveže iztisnjena dobra oprala na cedilu, da se je vsa sluz odstranila, sušila pa sem jih na velikih sitih z zelo drobno mrežo kar na soncu. Ko so bila suha, so bila kar sprijeta, pa sem jih čez nekoliko debelejšo mrežico z roko zgurala, da so se semena ločila. Hranjenje semen - res - spalnica je najboljša in papirnate vrečke. Sorte, ki sem jih gojila so: Volovsko, Arleta in en debel, kateremu še zdaj nevem imena.
Imejte se lepo!
MARIJAV
Expert
Expert
 
Prispevkov: 107
Pridružen: 23 nov 2008, 22:36
Kraj: ŠTAJERSKA


Vrni se na Pomenki

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost