Presaditev palme

V to skupino spadajo rastline, ki po svoji rasti spominjajo na palme.
Cycas, Kokos, Beaucarnea (Slonova noga), ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Presaditev palme

OdgovorNapisal/-a mercutio » 07 maj 2005, 23:13

Lep pozdrav!

Prosil bi za nasvet, kdaj je pravi čas za presaditev mojih palmic v večje posode. Se opravičujem, ker ne vem za katero vrsto palm gre, bom poskušal dobit digitalca in stvar poslikat. Če pa obstaja kakšen generalen odgovor, se priporočam.

Hvala in LP
mercutio
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 09 jan 2005, 18:22

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 08 maj 2005, 18:07

Doma imam cikas in gorsko palmo, ki sem ju to pomlad presadila v večje (glinene) lončke in ni bilo nobenih težav. Najboljši čas za presajanje je zgodaj spomladi, pri tem pa poskrbi, da pri odstranjevanju koreninske grude iz starega lončka ne boš razsul preveč zemlje s korenin, ker to povzroči še večji šok. Najbolje, da pred presajanjem in preden boš palmo vzel iz starega lončka, kar cel lonček potopiš v vedro vode, da se zemlja temeljito napije in sprime, nato dobro ocedi in čim prej presadi. Če je nujno (če torej korenine že gledajo ven pri luknjicah na dnu lončka ali pa če se rastlina slabo počuti), lahko palme presadiš tudi sedaj, vendar ti priporočam, da če je le mogoče, počakaš do naslednje pomladi. Pa naj ti lepo uspevajo.
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 28 feb 2005, 12:06
Kraj: Ruše

OdgovorNapisal/-a mercutio » 12 maj 2005, 16:48

Res lepa hvala za odgovor. Glede na to, da se palmice že precej stiskajo, bom poskusil s presaditvijo sedaj. A veš mogoče še kakšno gnojilo bi bilo primerno za palme. Pa nekje na tem forumu sem prebral, da jim paše, če imajo 1/3 ilovnate zemlje in da potem bolje uspevajo?
mercutio
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 09 jan 2005, 18:22

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 13 maj 2005, 08:34

Tole o zemlji ti ne bi znala svetovati, si pa mislim, da je od palme do palme različno, ker ene v naravi živijo v tropskem gozdu, kjer je verjetno precej lahka in propustna zemlja, druge spet na višjih, bolj izpostavljenih legah, kjer je prav lahko tudi večji del ilovice. Glede gnojila pa ti niti ni treba preveč komplicirati, jaz uporabljam kar Substral za zelene rastline. Sem se pogovarjala z več vrtnarji in pravijo, da je to pravzaprav vse zelo podobno, da se različna gnojila (recimo za cvetoče in zelene, za posamezne vrste) skoraj ne razlikujejo - malenkostna razlika je seveda pri posameznih količinah posameznih elementov. Sicer pa je verjetno najbolje, da o tem povprašaš v najbližni cvetličarni ali vrtnariji. Pa veliko uspeha.
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 28 feb 2005, 12:06
Kraj: Ruše


Vrni se na Palme

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost