phalaneopsis

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

phalaneopsis

OdgovorNapisal/-a katja1 » 27 jan 2006, 15:35

Ojla!
2 dni nazaj sem za rojstni dan dobila orhidejo phalaneopsis. Pred nekaj leti smo eno tako orhidejo že imeli in ko sem iskala informacije o vzgoji teh rastlin sem zasledila, da je treba orhidejo ko odcveti odrezati skoraj do zemlje. Ko sem to res storila, je rastlina umrla. Zanima me, ali je treba orhidejo res odrezati, ko odcveti ali ne. Pa če je možno, bi prosila še za čim več informacij, o zalivanju, gnojenju,... HVALA!!
Katja :wink:
katja1
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 27 jan 2006, 15:25
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Blankica » 27 jan 2006, 16:49

Živjo Katja, pa vse najboljše :)
jaz sem dobila informacije, da ko phalaenopsis odcveti in se začnejo tudi vejice (kjer so rasli cvetki) sušiti, odrežeš stebelce nad drugim ali tretjim kolenčkom (od spodaj navzgor). Jaz sem naredila tako oktobra in mi zdaj v dveh kolenčkih že nekaj poganja. Nekje drugje sem prebrala, da lahko tudi pustiš pri miru ali pa da odrežeš samo tam, do kamor se je samo posušilo.
Kar se tiče gnojenja in zalivanja sem jaz dobila zelo nasprotujoče si informacije (o količini in frekvenci), zdaj pa delam tako kot mi je svetovala mama ene prijateljice. En teden zalijem z deževnico, naslednji teden pa gnojim (z razredčenim gnojilom za orhideje).
Če imaš orhidejo v okrasnem lončku moraš paziti, da odvečno vodo odliješ.
Dobro je tudi, če orhidejo pršiš vendar jaz tega ne počnem, zato se bo v zvezi s tem verjetno javil kdo drug, imam pa orhidejo postavljeno v plastični posodi na kupček iz gline in glinopora, v posodi pa je voda.
Če pobrskaš po starih temah na forumu, boš dobila še več inofrmacij in nekaj linkov na zelo uporabne strani (Hrovatin exotica na primer).
lep pozdrav
B
Blankica
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 26 jan 2006, 19:05

OdgovorNapisal/-a Marsumioon » 27 jan 2006, 17:01

Torej glede pršenja...
sedaj ko je zunaj hladno najbrž vsi kurimo sto na uro :lol:
posledica tega pa je suh zrak (malo zračne vlage)
Ker orhideja porebuje veliko vlažnost ji to lahko omogočimo s pršenjem
Sedaj v zimi lahko tudi večkrat dnevno :wink:

LP
Marsumioon
 

OdgovorNapisal/-a katja1 » 27 jan 2006, 18:27

Najlepša hvala obema za informacije!
Glede nasprotujočih si informacij te pa čist razumem Blankica. Jaz že cel dan brskam po netu pa povsod druge informacije dobim. Na orhideja.com piše, da novembra, decembra in januarja sploh ne gnojimo, ampak bom upoštevala tvoj nasvet! Dej mi samo še povej, a jo zalivaš od zgoraj, al jo potopiš? Hvala še enkrat!!!
Katja
katja1
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 27 jan 2006, 15:25
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 27 jan 2006, 19:00

Preverite na www.oceanorchids.si, ki so prvi profesionalni gojitelji falenopsisov pri nas..

Klikni ikono 'o orhidejah'

Faneblopsis.
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 77
Pridružen: 25 mar 2005, 00:09

OdgovorNapisal/-a lisicka » 27 jan 2006, 19:23

Nisem ravno expert pri orhidejah, ampak doma imam dva phalenopsisa.Po cvetenju sem odrezala nad tretjim oz. četrtim kolencem - eden mi je zacvetel še enkrat na istem steblu, eden pa je tik pod rezom začel poganjati novo mini rastlinico, ki smo jo presadili in po dobrem letu in pol od začetka poganjanja na stebelcu že cvete!!! Kar je še bolj noro... zdaj se dela na stebelcu že druga rastlinica....

Upam, da boste tudi vi imela takšno srečo.

Lp,
Staša
Vsak dan eno koritce smeha vam želi Saša
lisicka
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 12
Pridružen: 27 jan 2006, 10:09
Kraj: Il. Bistrica

OdgovorNapisal/-a Blankica » 28 jan 2006, 12:20

Živjo Katja,
jaz jo pač kar zalijem od zgoraj, poznam pa ljudi, ki jo potopijo za par minut. Ne vem, če je kakšna bistvena razlika, razen tega da se pri potapljanju bolj napije vode, pri zalivanju moraš bit pa pač ti malo bolj temeljita, da jo dobro zaliješ ampak ker se itak ne sme pretiravati z vodo jaz rajši zalivam od zgoraj.
lp
B
Blankica
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 26 jan 2006, 19:05

OdgovorNapisal/-a lučka » 10 feb 2006, 11:33

ojla! še ena nova, tudi mene zanima vse o tej orhideji ker sem si jo včeraj kupila, navdušila me je s svojo barvno kombinacijo-zelena-roza...
zanima me kam naj jo postavim ker mam majčkeno problemov... tam kjer je najbolj svetlo-stojalo za rože v dnevni- je sicer prostor ampak je polega radiatorja... v kuhinji bi tudi lahko bila poleg okna ampak velikokrat odpiram to okno-pravzaprav so vrata. zaenkrat sm jo postavila v kuhinjo na mizo, in se danes še en cvet odpira, tako bosta sedaj 2 odprta in 5 zaprtih popkov....sj na mizi je svetlo ampak pri vratih je malo bolj...
zasledila sm da jo moram pršit, zanim ame še kolikorat jo moram zalivat-enkrat na teden ali po občutku? kako pa je z gnojejnem, obstaja tudi recimo tudi gnojilo v palčkah ali zrncih?
vem da imam veliko vprašanj ampak sm še čist nova pri tem....
lučka
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 16
Pridružen: 10 feb 2006, 11:25


Vrni se na Orhideje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron