mi kdo lahko pomaga ugotoviti katera orhideja je to?

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

mi kdo lahko pomaga ugotoviti katera orhideja je to?

OdgovorNapisal/-a lisicka » 27 jan 2006, 10:37

Problem je v tem, ker sem to orhidejo dobila. Takrat je krasno cvetela s podobnimi cvetovi kot jih ima Phalenopsis, malo večjimi, v temno roza barvi. Kmalu je odcvetela in od takrat izgleda bolj klavrno, cvetela mi ni več. :(

Ko sem šla v cvetličarno vprašat, katera vrsta je, in po nasvete za vzgojo, mi je rekla da ne ve. :shock: (seveda me od takrat tam ne vidijo več ...)

Ker sem bolj amaterski ljubitelj orhidej bi prosila, če mi kdo lahko pomaga vsaj z imenom, če bi lahko dobila še kakšen nasvet za vzgojo (najbolj me zanima, zakaj ji porjavijo listi), bi bilo krasno. Kakšnih bubol ni imela. Listi so dolgi, najdaljši ima ca. 70cm. Poganja mi vedno nove poganjke, s tem, da stari spotoma porjavijo in propadejo. Bo šlo?

Če se slika ne pripne, jo najdete tukaj:
http://lisicka.moj-album.com/album/2030263/

Najlepša hvala.
Vsak dan eno koritce smeha vam želi Saša
lisicka
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 12
Pridružen: 27 jan 2006, 10:09
Kraj: Il. Bistrica

OdgovorNapisal/-a barbara bobek » 27 jan 2006, 11:25

Meni se zdi nekaj takega ..... cimbidium.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
barbara bobek
Guru
Guru
 
Prispevkov: 150
Pridružen: 06 jul 2004, 07:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a lisicka » 27 jan 2006, 12:23

jaz sem tudi nekako gruntala na cimbidium, ampak me je motila oblika cvetov... verjetno pa je odvisno od vrste...
Kako pa vam uspe, da je vaša tako košata?
Vsak dan eno koritce smeha vam želi Saša
lisicka
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 12
Pridružen: 27 jan 2006, 10:09
Kraj: Il. Bistrica

OdgovorNapisal/-a barbara bobek » 27 jan 2006, 12:29

Hm ... ko bi vsaj cvetove lahko videli...... bi se dalo lažje razpravljat.

Košata? :lol: So 4 cimbidiumi posajeni skupaj v eno korito! Lepo a ne? :oops:
barbara bobek
Guru
Guru
 
Prispevkov: 150
Pridružen: 06 jul 2004, 07:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a lisicka » 27 jan 2006, 18:18

Barbara, a mi lahko zaupate kakšen osebni nasvet za vzojitev tako lepe rastline? - mislim prav na to - cymbidium. Se mi zdi, da ste kar uganila, da je to cymbidium, čeprav je toliko vrst, ampak zdaj sem vedela v kaj se moram poglobit in sem našla par podobnih....

Hvala za pomoč.
Vsak dan eno koritce smeha vam želi Saša
lisicka
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 12
Pridružen: 27 jan 2006, 10:09
Kraj: Il. Bistrica

OdgovorNapisal/-a tinko » 27 jan 2006, 22:10

Pred meseci smo se dosti razpisali o cimbidiju. Poglej malo nazaj ali pa prelistaj moje prispevke. Jaz orhidejo postavim po zadnji slani pomladi na severno stran hiše tako, da jo sonce obsveti proti večeru. Če je sušno obdobje, jo zalivam in škropim. Podstavka lonček nima, da se voda odcedi. Pred prvo slano jeseni jo postavim na temp. 10-15°C (v verando), kjer začne odganjati cvetne nastavke. O gnojenju in ostali oskrbi je bilo že dosti napisanega, zato ne bom preveč utrujal. Lep pozdrav. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a barbara bobek » 30 jan 2006, 10:24

Kraj rasti: celo leto zračno, zelo svetlo in sončno. Standardne cimbidije in starejše mini cimbidije lahko od sredine maja do sredine oktobra ( ko ni več možnosti padca nočne temperature pod 4 stopinje celzija ) postavimo na zelo svetlo ampak ne sončno mesto na prosto, ven.

Temperatura: poleti toplo, po avgustu pa naj bo ponoči občutneje hladneje. Pozimi pa naj bodo temperature za mini cimbidije do 18-20 stopinj celzija, ponoči pa ne pod 12 stopinj celzija. Za velike standardne cimbidije pa se lahko nočna temperatura spusti tudi do 8 stopinj celzija. Za vrste ki v tem času pričenjajo cveteti, je pa zaželjeno da je nihanje med dnevno in nočno temperaturo čim manjše.

Voda: Od marca do konca avgusta bogato zalivati. V pozni jeseni zmanjšati zalivanje, ker je že hladneje da nebi prišlo do pojava plesni in gnilobe. V kolikor jih imamo v ogrevanem prostoru pri temperaturi 20 stopinj celzija redno zalivamo celo zimo in jih tudi dnevno pršimo. Cimbidije ki jih imamo pri temperatu okrog 12-14 stopinj celzija zalivamo skromno. Substrat se naj raje osuši preden zalijemo ponovno.

Gnojenje: Od marca do avgusta redno gnojimo z zelo razredčenim gnojilom vsakih 5 do 7 dni. Vsaki četrti termin gnojenja izpustimo in zalijemo z večjo količino čiste vode. Kadar gnojimo z močnejšo koncentracijo gnojila, gnojimo le enkrat na štiri tedne. Gnojenje pozimi skoraj ni potrebno, morda za tiste ki so izpostavljene višji temperaturi enkrat na štiri tedne z zmanjšano količino gnojila.

Presajanje: vsaki dve leti spomladi, oziroma za tiste vrste ki cvetejo poleti, takoj po cvetenju. Lahko si čas presajanja za večino cimbidijev izenačite tudi s časom, ko jih krati postavite tudi na prosto, saj jim bo povečana zračna vlažnost, ki je spomladi zunaj dosežena, zelo pomagala, da si opomorejo od šoka ki jim ga zada presajanje.

Substrat: substrat za cimbidije naj bo sestavljen tako iz grobih zrn, kot srednje velikih zrn, kot tudi finih zrn. V kolikor vsebuje tudi majhen delček cvetlične zemlje v tem substratu (5-10 % ) bo to dober substrat za cimbidije, dokler bo ta dobro prepusten za vodo. Ne smemo pozabiti, da so cimbidije zemeljske orhideje, ki rastejo v zelo propustnih tleh.

Razmnoževanje: razmnoževanje je najuspešnejše z delitvijo pseudobulb. Paziti moramo, da imamo vsaj tri pseudobulbe v enem delu, ki smo ga odvojili od ostalega dela.

Škodljivci, bolezni: kadar je zrak presuh se pojavijo pršice. Nepravilno oblikovani listi, ki so na sredini rumenkasti, izobličeni ali počeni nakazujejo na virusno bolezen.

Cimbidiji so zelo krepke rastline, vendar kljub temu so zelo zahtevne pri oskrbi, da ne rastejo samo lepi listi, ampak da vsako leto znova nastavijo tudi poganjke za cvetenje. Po mojih izkušnjah je za to potrebno veliko svetlobe, temperaturni "šoki" v času nastavljanja poganjkov za cvetenje. S temi temperaturnimi šoki imam v mislih velika temperaturna razlika med dnevom in nočjo. In sicer čez dan naj imajo toplo, ponoči pa naj pade temperatura za 8 do 14 stopinj ali malenkost več. To je v zgodnji jeseni pri nas zelo lahko doseči, v kolikor gojimo cimbidije na prostem. Hkrati je zelo ugodno, da v tem času zmanjšamo gnojenje kot tudi zalivanje. S takšnim načinom gojenja, vsako leto dosežem, da mi cimbidiji zelo bujno cvetijo.

Moj nasvet: " da so zahtevne ... sploh ni res!" Ti spomladi kot je opisano, prenesi rastline ven,... ( jaz jih dam pod košato jablano ), kjer imajo senco oz. ni direktnega sonca. Zalivaj jo močno .... Pri meni so posajene v veliko korito,... kjer je vsaj do polovice korita na dnu lapor ( to so tiste glinene kuglice ), nato so pa na to normano posajene v zemlji za orhideje. Laporja je zato veliko, ker dobesedno korito stoji v vodi... že zaradi vlage okrog rože. Lapor preprečuje, da voda ne sega do korenin oz. se korenine ne namakajo. čeprav je cel lonec postavljen v vodi in stoji non stop v vodi. Septembra oz. oktobra ... ko se temperature spuščajo pa orhidejo prenesi v stanovanje in zmanjšaj zalivanje oz. jaz sem jih vsaj 4 tedne pustila čisto pri miru. Nič zalivala. V tem času ponavadi naredijo zasnove cvetov,... tako da ponavadi cvetijo od novembra do februarja....

Ko sem bila lani na predavaju o orhidejah, je bilo rečeno, da cimbija ne smeš prenesti v stanovanje dokler so vsi cvetovi zaprti. Da je potrebno počakati toliko časa dokler se prvi ( najnižji ) cvet ne odpre, ker če jo preneseš na toplejši prostor, lahko rastlina doživi šok in s tem odvrže vse ostale popke. No ... pri meni se to ni zgodilo.

Upam, da sem kaj pomagala!
barbara bobek
Guru
Guru
 
Prispevkov: 150
Pridružen: 06 jul 2004, 07:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a lisicka » 30 jan 2006, 11:05

Barbara.... krasno! Res najlepša hvala.
Najizčrpnejša in enostavna informacija, kar sem jih do sedaj dobila!

Naj cveti! :D
Vsak dan eno koritce smeha vam želi Saša
lisicka
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 12
Pridružen: 27 jan 2006, 10:09
Kraj: Il. Bistrica


Vrni se na Orhideje

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov