Kapar na phalu

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Kapar na phalu

OdgovorNapisal/-a gjergjek » 12 jun 2006, 15:58

Na mojem prekrasnnem phalu (beli cvetovi z vijoličnimi pikami) se je zaredil kapar :cry: . Dobila sem ga na razstavi orhidej v Gornji Radgoni. Kar naenkrat so se mi začeli sušiti cvetovi in sem ga nesla v našo cvetličarno. Tam je takoj ugotovila, da gre za kaparja in odrezala stebelce s cvetki, presadila rastlino in jo pošpricala z zadevo, ki se ji reče Promanal AF Neu. To imam zdaj doma in po enem tednu sem jo še enkrat našpricala in se mi je že zdelo, da sem ga zatrla...Ampak ne, po dveh-treh tednih sem pred parimi dnevi spet odkrila to grdobo in phala še enkrat našpricala. Revež je že itak v karanteni, da mi ne okuži še drugih, zdaj pa ne vem kaj še lahko naredim. Ali obstaja kakšno neverjetno učinkovito sredstvo s katerimi bi ga lahko zatrla? Kakšne so vaše izkušnje? Za odgovore se vam zahvaljujem.
gjergjek
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 08 mar 2005, 22:05

OdgovorNapisal/-a tamika » 12 jun 2006, 18:01

Kaparji so resnično trdovratna zadeva. Jaz mojega phala že kakšno leto vsake par mesecev špricam, pol je nekaj časa mir, potem pa spet. Več kot leto dni je že v karanteni. Počasi bom obupala in phal enostavno vrgla stran - ne bi rada tvegala, da se mi mali kaparčki sprehodijo k drugim phalom.

Me pa nekaj zanima. Zakaj je večina mojih orhidej takšnih kot da so totalno zašvicale - se opravičujem izrazu, ampak ... Majhne kapljice goste lepljive snovi so po notranji strani listov (po robovih) in ponekod po steblu. Izgleda kot da ni nič narobe, samo malce čudno je.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1531
Slike: 1
Pridružen: 06 okt 2005, 09:00

OdgovorNapisal/-a malena » 12 jun 2006, 21:20

To lepljivo snov izločajo -žal- kaparji.
malena
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 63
Pridružen: 13 dec 2005, 10:32
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a tamika » 12 jun 2006, 22:03

Tudi ja. Samo tu ni nobenega kaparja, pa se mi to dogaja že od jeseni. Nekaj sem prebrala, da naj bi rastlina na ta način izločala odvečno vodo, ki je ne more porabiti oz. da prehitro jemlje vodo al nekaj takega. Kar pa se tiče kaparjev pa se ne zadržujejo samo na spodnjih robovih listov ampak so tako na zgornji strani lista kot tudi na spodnji strani in po sredini ...
Kao medenje orhidej!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1531
Slike: 1
Pridružen: 06 okt 2005, 09:00

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 14 jun 2006, 09:53

Izločanje medene rose - gutacijske vode je običajen proces pri orhidejah in ni v celoti pojasnjen. Po mojih izkušnjah ga izločajo rastline po stresu. Sladke kapljice same po sebi niso nevarne, so pa hrana mravljam, ušem in številnim glivam, ki se posledično naselijo na ta del rastline. priporočam ti da rastlino spereš in odstraniš vso lepljivo snov oz. kristale sladkorja.

Kar pa se kaparja tiče...nekateri smo se že sprijaznili, da je to bitka obsojena na neuspeh. Ostane ti samo redno čiščenje rastlin, uporaba insekticidov in odstranjevanje močno napadenih rastlin. VEDNO bo nekaj živali preživelo. Pomaga le uničenje vseh rastlin in prenehanje gojenja rastlin v tem prostoru za vsaj eno leto. Po tem času bi naj pomrle tudi živali v latentnem stanju ..
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 77
Pridružen: 25 mar 2005, 00:09

OdgovorNapisal/-a gjergjek » 14 jun 2006, 21:09

O groza :( ... Torej skoraj nimam šans, oziroma moj phal jih nima. Kar se pa tega medenja tiče, ki naj bi bilo posledica stresa. Ravno na tem istem phalu sem namreč danes zagledala take kapljice. In verjetno je res kaj v zvezi s stresom, saj sem reveža pred parimi dnevi našpricala s strupom. Sem pa vesela, ker kljub vsemu temu poganja nov list. To je pa tudi nekaj, samo očitno bo za vedno v karanteni.
gjergjek
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 08 mar 2005, 22:05


Vrni se na Orhideje

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov