KAKŠNA ORHIDEJA JE TO?

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

KAKŠNA ORHIDEJA JE TO?

OdgovorNapisal/-a tanjaz » 07 maj 2005, 14:04

Spoštovane/i ljubitelji orhidej! :?:
Za rojstni dan sem dobila prečudovito orhidejo, za katero pa ne vem, katera vrsta je. ( v lončku je samo listek, na katerem piše Orchidee).
Je dokaj visoka, ima zelo zelo majhne cvetove- rumeno-rdeče-skoraj rjave. Iz zemlje pa sili veliko majhnih gomoljčkov, od tega je eden zelo velik in imam občutek, da ga bo zdaj zdaj razneslo. Malo nakladam, vem. :oops: Ampak zelo bi mi olajšali delo, če bi mi pomagali. In kako naj zalivam orhidejo? Zemlja je zelo zelo suha. Zdaj sem jo zalila 2 krat na teden. (imam jo šele 2 tedna) In še nekaj. Ali imajo vse orhideje tako izrazit vonj? Vsakdo namreč takoj ko vstopi v hišo vpraša, kaj tako diši.
No, to je bilo kar obširno vprašanje. Zelo bi bila vesela odgovora. Saj bi poslala slikico zraven, pa ne znam neki naštimat. Mi napiše, da je lahko slika velika samo 600x800. kako bi jo lahko poslala?

Hvala in lepo soboto vsem!
Kakteja
tanjaz
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 17
Pridružen: 16 okt 2004, 12:33
Kraj: podvelka

OdgovorNapisal/-a Spot » 07 maj 2005, 16:06

Takole na grobo bom ugibal, z ozirom da ni slike (žal ti ne znam povedati drugega kot pa da je verjetno potrebno pomanjšati originalno sliko, da jo boš lahko objavila tukaj). Po majhnih cvetovih so najbolj znani Oncidiumi. Eden izmed zelo znanih križancev, ki relativno veliki zrastejo je Onc. Sharry Baby (obstaja več različnih sort) - sam imam eno zmed njih in tudi zelo zelo močno diši - nekako mešanica vonja po čokoladi in vaniliji (na tej povezavi pa je tudi slika takšne kot jo imam jaz - http://www.orhideja.com/static_html/fro ... hideje.htm ). Sama rastlina s pseudobulbami je velika cca. 40 cm, medtem ko cvetno steblo požene nekje do 1,2 m in ima štirideset in več drobnih cvetov. Te rastline imajo nekako dve slabosti, ki pa ju obilno cvetenje in izredno močan in prijeten vonj odtehtajo. Ena slabost je ta, da pri večji zračni vlažnosti in pršenju listi dobijo rjave do črne pike, ki povzročajo da se pričnejo večji deli listja sušiti. To izgleda prilično grdo, zato vrhove listov ko se posušijo enostavno odrežem in tako izgleda rastlina veliko bolje. Vse to na uspešno rast rastine ne vpliva. Druga slabost pa je ta, v kolikor se vzdržuje premajhna zračna vlažnost, da bi bilo teh črno rjavih pik manj, pa se listje hitro zguba v obliki harmonija in se nekako sprimejo skupaj - kar pa zopet ni lepo. V kolikor ti ne bo uspelo objaviti slike, morda lahko na tej osnovi ugotavljamo naprej, katero orhidejo pa imaš ti - in če je to ta, ki sem jo omenil, ti lahko o njeni vzgoji povem več. Se pa v naprej opravičujem za eventuelno pomoto, saj le ugibam na osnovi grobega opisa orhideje.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 24 jan 2005, 13:56


Vrni se na Orhideje

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron