cymbidium

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

cymbidium

OdgovorNapisal/-a maurina » 05 nov 2003, 11:41

Zivjo!
Sorodnica mi je podarila potaknjenca orhideje cymbidium, ne vem tocno katere vrste. Mislim, da bodo cvetovi rumeni. Ali ima kdo kaj vec informacij o negi te rastline? Koliko jo zalivati in prsiti?
maurina
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 37
Pridružen: 20 okt 2003, 08:15
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a IndigoGrl » 05 nov 2003, 13:35

zdravo!

Domovina:nepal,indija,vietnam,tajska

Temperatura: jeseni in pomladi rabi rastlina znizanje temperature čez noč da lahko jeseni ali pozimi zacveti(trust me it works;))

poletje:15-30 stopinj celzija
pozimi: podnevi 15-18; ponoci 10-15

zracna vlaga: 60-80% pri prenizki zracni vlagi se pojavijo razni skodljivci.
Rabi veliko svezega zraka in poleti prenasa jutranjo prho.

Zalivanje: med aktivno dobo zalivat redno vendar nikoli da bi voda stala :arrow: gniloba! Pozimi oz. ko rastlina miruje zalivat malo manj :arrow: nikoli se ne sme substrat posusiti.

Gnojenje: cymbidije imajo rade kr krepko gnojenje...tako na vsakih 14 dni med aktivno dobo...ko mirujejo malo manj

Svetloba: rabi veliko svetlobe! poleti je ne imeti direktno na soncu, pozimi pa lahko

Presajanje: rade imajo tesne lonce, presaditev je potrebna sele ce lonec poči ali ce novi poganjki silijo iz lončka. ko pa je cas za presaditev zadosca ce se stari substrat strese s korenin postavi v nov "pisker" in napolni z substratom.

Poleti je lahko zunaj, celo priporočljivo je.

Cymbidije so za ljubitelje orhidej z nekaj izkušnjami. Maurina želim ti obilo uspehov z njimi in mnogo cvetov :wink: . lp Maja
IndigoGrl
Guru
Guru
 
Prispevkov: 145
Pridružen: 11 sep 2003, 21:04
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a maurina » 05 nov 2003, 13:47

O, hvala!!
Torej, se danes jo bom odnesla dol v garazo, kjer so zastekljena vrata, ki imajo popoldne veliko sonca. Ponoci se temperatura zniza (ampak ne pretirano). Super, se enkrat hvala!:)
Lp, Maurina
maurina
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 37
Pridružen: 20 okt 2003, 08:15
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a Breda » 10 jun 2004, 11:53

Pozdravljeni!
Lani jeseni sem dobila majhen (3 p. bulbe) cymbidium, ki je sicer lepo cvetel, sva se pa čez zimo komaj prevlekla, tako da sem ga spomladi presadila in ugotovila, da je imel na precej koreninah plesen (prvič, da sem kaj takega videla!). Kaže sicer, da sem ga rešila, ker je naredil 2 nova poganjka, ki lepo raseta. Sem pa danes pri "kopeli" ugotovila, da sem ga slabo presadila (priznam, presajala brez špeglov :oops: ) in na dnu lončka ni skoraj nič substrata. Svetujte mi, ali naj ga ponovno presadim, ali naj ga pustim pri miru, ker kaže, da ga to čisto nič ne moti.
Lp, Breda

P.S.: Še to mi povejte, ker sem precejšnje govedo: ali je prav, da vprašanja "pripopam" k že obstoječi temi, tudi če ne gre za isti problem, ali naj odprem novo temo?
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 68
Pridružen: 28 maj 2004, 11:44

OdgovorNapisal/-a tinki » 11 jun 2004, 09:05

ČE JE ROŠCI UŠEČ JO NE PRESAJI. ORHIDEJE TKO IN TKO ŽVIJO NAPOU B RES ZEMLE.

ZAKVA PA NEBI DALA TUKI UPRAŠANJA. MEN JE OK

TINKA
tinki
Expert
Expert
 
Prispevkov: 111
Pridružen: 16 maj 2004, 18:24
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Breda » 20 apr 2005, 17:03

Če je že ista rožca, naj bo pa še ista tema :lol: . Tale svoj cymbidium sem prav lepo spitala in imam zelo čeden šop perja ... Zdaj mi pa seveda manjka še cvetje :lol: ! Da bi prišla do njega, sem cymb. "vrgla ven", se pravi postavila ven na okensko polico. Zdaj še jaz ne bom več zmrznila, kaj šele rožce - je pa dež! Prav utopil se c. na okenski polici sicer ne bo, lahko ga pa seveda zmoči tudi proti večeru in se potem pač ne more osušiti. Ali c. to prenese, ali ga naj še naprej (za zdaj naredim tako) ob dežju dam not? Kaj pa vi naredite z vašimi - jih imate zunaj in kako jih ščitite pred dežjem?
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 68
Pridružen: 28 maj 2004, 11:44

OdgovorNapisal/-a Spot » 21 apr 2005, 18:02

Ko mine nevarnost zmrzali jaz dam svoje Cymbidium-e ven. Najprej jih dam na bolj senčno mesto, da se privadijo zunanje svetlobe. Nato jih premaknem na mesto kjer dobijo kar direktno jutranje sonce, tokom pomladni in poletja pa na njih nikoli ne posije opoldansko sonce. Dokler kolikor tolikor redno dežuje ali zjutraj, popoldan ali ponoči - vseeno, jih sam zalivam samo takrat ko jih gnojim. Gnojim pa jih vsaj enkrat na teden, če je možno tudi dvakrat - pač z zelo razredčenim gnojilom (bolj kot je to navedeno na navodilih za uporabo gnojila). Ko s poletjem pojenja količina dežja, jih zalivam tako pogosto, da se nikoli ne izsušijo popolnoma. S septembrom svoje Cymbidiume premaknem na mesto, kjer prejemajo cel dan polno sonce. Poiščem takšno mesto, kjer so deloma zaščiteni pred dežjem, tako da so pač manj zaliti. Preneham jih gnojiti in tudi zalivati. Če nič ne dežuje, nudi že jutranja rosa dovolj vlage. Tako jih pustim vse do takrat, ko se pojavi nevarnost jutranje pozebe - to pa je lahko tudi do konca oktobra. Nato jih premaknem noter, na mesto kjer imajo nekje okrog 10 stopinj celzija - pač čim bolj konstatno temperaturo, da se nebi deformirali ali posušili popki; in to na mesto kjer je čim bolj svetlo. Tako jih pustim dokler ne pričnejo cveteti. Takrat jih pač postavim v bivalne prostore za okras. Ko prenehajo cveteti, pa jih ponovno prestavim na hladno, čeprav v bistvu po cvetenju že pričnejo odganjati nove poganjke. Po izkušnjah bi rekel, da je praktično nemogoče samo v stanovanju uspešno vzgajati Cymbidium. Ta orhideja enostavno potrebuje prevelike ekstreme tako kar se tiče svetlobe in temperature, da bi to lahko nudili v stanovanju. V kolikor ji ti pogoji niso izpolnjenji je njena rast zelo šibka, raste lahko sicer lepo zelenje ampak nikoli ne cveti. Hkrati je pri takšni šibki rasti zelo podvržena napadu škodljivcev in s tem tudi na propad. Strinjam se, da ni lahka orhideja za vzgojo, vendar ko to vzgojo enkrat obvladaš, ti to postane takšna rutina, da je - se oproščam na izrazu - "otročje" lahko.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 24 jan 2005, 13:56

OdgovorNapisal/-a Breda » 22 apr 2005, 12:36

Hm, pri meni si orhideje ne morejo veliko zmišljevati. Lahko so na okenski polici znotraj ali na okenski polici zunaj, hiše jim pa ne morem kupiti, razen če bodo cekine obrodile :lol: . Ampak probat ni greh, mogoče pa prepričam tole cimbidijsko perje, da bo cvetelo. Vem, da je to v stanovanju bolj malo verjetno, predvsem sem se pa bala, da bi zunaj zaradi dežja lahko začel gniti, tako da hvala za odgovor!
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 68
Pridružen: 28 maj 2004, 11:44

OdgovorNapisal/-a romanah » 10 maj 2005, 08:33

Živjo!

te prelepe orhidejce sem postavila v dnevno sobo v kot,
kjer ni nič direktnega sonca.
Moram ti reči, da zelo lepo raste upam, da ne bo ostala samo pri tem
in mi bo tudi zacvetela.
Je pa velko vlage, tako da jo zalivam zelo malo ampak jo škropim vsak dan , če pa sem doma pa tudi 2x na dan.
Kupila sem malo večji lonec in zemljo in vanj posadila 2 orhidejci in sedaj
jih je že OSEM.
Tako, da raste zelo lepo
Upam ,da ti bo uspevala.
Romana :lol:
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 05 maj 2005, 12:29
Kraj: Ljubljana okolica


Vrni se na Orhideje

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov