Katere rastline v majhno, svetlo sobo NA OKENSKO POLICO

Kako z rastlinami opremiti vaš notranji prostor, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Katere rastline v majhno, svetlo sobo NA OKENSKO POLICO

OdgovorNapisal/-a Ninica35 » 13 feb 2008, 20:26

Torej kot je že razvidno iz naslova teme, me zanima, katere rastline so primerne za srednje veliko/majhno sobo (nekje 4mx5m) za na okensko polico nad radiator? Orhidej tja ne upam postaviti, saj me je na smrt strah, da bi mi ovenele.

Kaj pa kakšne druge rastline, bršljan, kaj dišečega? Rastlina, ki je sonce ne bi motilo, prav tako ne preveč suh zrak (čez noč dam na radiator itak mokro brisačo, toliko da je v sobi zrak malo bolj znosen).V sobi mi lepo uspevajo (trenutno, trkam :P ) 3 prečudovite orhideje, dva bršljana, bonsai in ena viseča rastlina, katerega ime ne poznam.Imam pa okensko polico znotraj čisto prazno, pa bi rada spravila gor kakšno lepo lepo rastlino.

Sem razmišljala o orhideji ampak mi jih je škoda, saj jim verjetno tam ne bi ustrezalo..
Ninica35
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 11
Pridružen: 06 feb 2008, 23:25

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 14 feb 2008, 07:07

verjetno se kakšnega sončnega žarka več ne bi branila crasulla. ananas bi tudi prišel v poštev a se v dobrih pogojih kar zelo razrase.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

svetlo, toplo stanovanje

OdgovorNapisal/-a mimi_ » 10 jan 2009, 16:58

Pozdravljeni!

Opremljam svoje stanovanje in manjkajo mi rastline! Stanovanje je obrnjeno na jugozahod, ima velika okna in je v bloku, tako da centralna kurjava deluje 24 ur na dan in je vedno zelo toplo.

Nisem izkušena vrtnarka, tako da bi rada kupila nekaj rastlin, ki niso preveč občutljive, in glede na to da jih pozimi nimam kam dati na hladno da prezimijo, morajo zdržati takšno toplo okolje celo leto...

Prednost dajem zelenim rastlinam, čeprav so mi všeč tudi belo cvetoče rastline, pa tudi sočnice, mediteranske rastline,...

Trenutno se trudim iz koščice vzgojiti mango in avokado, ampak to bo trajalo :) ...

Najlepša hvala za predloge!

Veselo in srečno 2009!
mimi_
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 19 jun 2007, 20:19

OdgovorNapisal/-a sasok » 10 jan 2009, 17:27

Hej pozdravljena. Tudi jaz sem doma v bloku, v garsonjeri smo 3 ljudje + živali. Stanovanje je jugovzgodno od tega ena na vzhodu ostala na jugu. Tam ko je vzhodno okno imamo na okenski polici orhideje, ga pa moremo poleti zasenčiti oz. imamo rolete spuščene do 12 ure. Levo od okna imamo precej veliko difenbahijo, nasproti okna na hladilniku pa zamijo. V drugi sobi, torej južno okno imamo na okenski polici pisan fikus, pred polico pa 1.5 m zelenega fikusa. Levo od okne imamo 2-2,5 m drevo življenja, mislim da je juka, v tem kotu naprej pa taščin jezik in "lucki bamboo". Pri tretji okni pa imamo na okenski polici fikuse in mix raznoraznih rastlin, za zaveso na stenskih policah pa raznorazne orhideje, prevladujejo pa phalaenopsisi, po omari imam napeljan potos, na eni temnejši polički pa je še rozetast taščin jezik.
Mogoče dobiš kako idejo, nobena od rastlin se še ni pritožila :lol: :lol:
Lp
Slika
sasok
Guru
Guru
 
Prispevkov: 613
Pridružen: 15 okt 2006, 20:29


Vrni se na Notranji prostori

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost