Kako pa vi gojite svojo mesojedo rastlino

Mesojedke ali žužkojede rastline, kot jim tudi pravimo so močvirnate rastline, ki lovijo mrčes.
Dionea, Drosera, Nepenthes, Saracenia, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Mesojedec, izu, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a belladonna » 12 feb 2004, 00:23

Cao!
Eno vprasanje za tiste,ki ste rekli,da imate doma le eno mesojedo rastlino...V kaksnih pogojih pa jo imate,razen zemlje mislim? V stanovanju ali kako? Predvsem me zanima glede vlage in svetlobe.
Hvala in lep pozdrav!
belladonna
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 56
Pridružen: 20 okt 2003, 19:27
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Mesojedec » 12 feb 2004, 00:45

Živjo belladonna!

Tvoje vprašanje sem prestavil iz teme Zemlja za mesojedke v samostojno temo, saj vprašanje nekako ni spadalo pod prej navedeno temo.

:wink:
IvoJ
Uporabniški avatar
Mesojedec
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 163
Pridružen: 29 apr 2003, 10:39
Kraj: Kresnice

OdgovorNapisal/-a belladonna » 19 feb 2004, 18:04

Zdaj,ko si prestavil temo pa nihče noče odgovorit... :cry: ...
belladonna
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 56
Pridružen: 20 okt 2003, 19:27
Kraj: ljubljana

Gojenje mesojedke

OdgovorNapisal/-a izi » 19 feb 2004, 18:24

je čisto preprosto. Postaviš na svetlo okno. Ves čas mora biti mokra, najbolje da je v podstavku z vodo. Voda MORA biti deževnica ali destilirana voda.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce

Gojenje mesojedk

OdgovorNapisal/-a Jure » 19 feb 2004, 20:47

Kar precejkrat smo že napisali, da mesojedke v stanovanju ne uspevajo, razen, če zanje ne zgradite terarija. Ta je lahko tudi zelo majhen. lZa eno muholovko je primeren celo navaden kozarec za marmelado, samo da je dovolj velik. V takem terariju odpadejo vse skrbi, ki posledica premajhne zračne vlage. Izdelati akvarij ni danes nobena umetnost več. Če pa imate kakšno posebno željo, pa se posvetujte s moderatorjem Kapitanom Nemotom.
V terariju in pri sobni temperaturi rastejo mesojedke vso zimo. Koliko svetlobe potrebujejo, pa spoznate kaj hitro po intenzivnosti barve. Če so sveto zelene, jih svetlobe primankuje.
Žarnice pa le kupite ustrezne, za rastline. Navadne so dobre samo za gretje, nič drugega. Kako daleč od rastlin morajo biti, piše v navodilih pri vsakem modelu posebej. Načeloma pa naj bodo hruškaste (vroče) vsaj 70 cm stran od rastlin, halogenske pa so lahko zelo blizu, celo 10 cm. Visokotlačne, živosrebrne in podobne so primerne bolj za masovno vzgojo (in kakšno travico v kleti), za doma pa so predrage in
Jure
Guru
Guru
 
Prispevkov: 512
Pridružen: 15 sep 2003, 17:22

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 11 avg 2004, 08:12

Midva imava svojo Dionejo v plastični posodi, ki ima tudi pokrov. Posoda je še najbolj podobna tistim, v katerih imajo v trgovinah bonbone na kilo. Da ima zadeva pokrov se mi je zdelo še najbolje - tako se zlahka kontrolira vlaga, pa tudi kakšno muhco se lahko ulovi in potem zapre v posodo.
Rožca je kar z celim lončkom postavljena v posodo, okrog so pa natreseni prodniki do vrha lončka. Tako nima možnosti, da bi se zvračala. Ker pa je posoda plastična in prozorna, lahko tudi v vsakem trenutku vidiva, ali je zmanjkalo deževnice na dnu. :P
pinkpanter
Guru
Guru
 
Prispevkov: 259
Pridružen: 17 apr 2004, 13:00
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a Jure » 22 feb 2005, 11:53

Nemesis je napisala:
živjo,obračam se na ves z velikim problemom.in sicer zanima me kaj je narobe z mojo dioneo.že poleti sem opazila da sarracenia ki jo imam potrebuje veliko več svetlobe kot dionea,zato sem jo premaknila kamor zdaj zelooo dobro uspeva.ko je na začetku zime tudi dionea začela izgubljati barvo sem tudi njo preselila,vendar to ni pomagalo saj je začela kar naenkrat poganjati cvetove(cvetela je že pred pol leta) in izgubljati energijo,noben izmed cvetov se ni uspel razcveteti zato sem jih porezala vendar so še kar naprej poganjali. prejšni teden sem porezala vse odmrle listke in nove poganjke cvetov.šotni mah mi je odmrl,kupila sem pa jo na začetku avgusta 2004.od vedno jo zalivam z deževnico.ali je mogoče da je šota že izrabljena in je potrebna presaditve?zobotrebec ki sem ga pustila zapičenega v šoto je postal svetlo rjav.

Zdajle, ob koncu zime, so moje mesojedke v naslednjem stanju: nepentesi prezimujejo v 100 litrskih vrečah za obleke. Nimajo nobenih vrčkov, tu in tam kakšen list porjavi.
saracenije poganjajo cvetove. Pričakujem, da se bodo prvi cvetovi odprli 8. marca. Tu in tam se pojavljajo tudi prvi listi. Stari listi se sušijo in jih režem proč.
rosike so tako-tako. Večina jih še spi, nekatere pa se že napihujejo. Novih, letošnjih listov pa še ni videti.
muholovke so komaj opazne. Večina listov je počrnela in sem jih moral odstraniti. Vidijo pa se že cvetni brsti.
mastnice pridno cvetijo. Zdajle ne lovijo prav nič, mušice se kar prosto sprehajajo po njih.

Šota se ne izrabi tako hitro, ker rastline tako ali tako skoraj nič ne črpajo iz nje, se pa izgubijo njene pozitivne lastnosti, to je ustrezna kislost substrata. Čim manjši je lonček, tem hitreje se to zgodi. Če je propadel šotni mah, je to že slab znak, treba bo kar kmalu nabrati novega.
Pomlad bo čez 4 tedne.
Jure
Guru
Guru
 
Prispevkov: 512
Pridružen: 15 sep 2003, 17:22

OdgovorNapisal/-a izu » 22 feb 2005, 15:00

Hy.Menipa res ne gre to gojenje sem ugotovil.Sedaj upam da bo Mesojedcu kaj vzklilo iz mojih semen in če bo bom najbrž naredil neke vrste terarij.Aja kmalu bom dal eno sliko gor pa mi boste identificirali ali imam šotni mah ali ne.Če ga imam sem fuul hepi.

Aja skor sm pozabu.Letos dobim mešinko samo da bo topleje kajne Jure?? :) Še enkrat hvala
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a davidoff » 11 mar 2005, 16:52

o!! kaj saracenije bi že mogle cvetet? ker meni nea, ne. pa že zaj so mi čaše porumenele(zbledele). kaj ve gdo kaj naj narejim???
LP
David
davidoff
Expert
Expert
 
Prispevkov: 109
Pridružen: 09 mar 2005, 12:58
Kraj: Maribor


Vrni se na Mesojede rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron