Help! začetnica pri gojenju!

Mesojedke ali žužkojede rastline, kot jim tudi pravimo so močvirnate rastline, ki lovijo mrčes.
Dionea, Drosera, Nepenthes, Saracenia, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Mesojedec, izu, Moderatorji

Help! začetnica pri gojenju!

OdgovorNapisal/-a Tejchy » 04 jul 2005, 21:17

Začela sem z gojenjem mesojedih rož. Že predtemi, ki jih imam zdaj sem imela ene vendar so mi propadle. nameravam gojiti različne vste mesojednih rastlin. Dionaea muscipula mi hoče cvetet vendar ji odpadajo listi, kaj naj naredim. rada bi jo razmnožila, prav tako pa tudi ostale. kako naj to naredim, mi lahko kdo podrobneje svetuje na moj meil? prosim. vesela bi bila, če bi mi kdo na meil poslal tudi načrt izdelave terarija, kako ga naj naredim, da bo primeren za vse rastline, kako s svetlobo, vodo,... vsi nasveti dobrodošli. pomagajte! :) :wink:
Tejchy
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 04 jul 2005, 19:50

OdgovorNapisal/-a Jure » 04 jul 2005, 22:03

Tejči, ne bodi no nervozna! Kot kakšna učiteljica ob koncu junija si. Lepo prebiraj navodila na spletnih straneh, upoštevaj nasvete na forumu in eksperimentiraj. Na hitro pa ne gre.
Jure
Guru
Guru
 
Prispevkov: 512
Pridružen: 15 sep 2003, 17:22

OdgovorNapisal/-a Tejchy » 05 jul 2005, 12:02

ma kok, pomagajte, k mi bo tudi ta rožca umrla, listki ji kar odmirajo. kaj naj naredim? pomagite mi jo rešt! pište na domač mail, vsaka pomoč je dobrodošla, dajte no da vse to uredim še med počitnicami. lp :cry:
Tejchy
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 04 jul 2005, 19:50

OdgovorNapisal/-a Tiger » 05 jul 2005, 14:40

Odreži steblo cveta čim nižje, zalivaj samo z deževnico
lahko jo daš ven na sonce (jaz mam mesojedke zunaj pa so vse ok).

Lp
Klemen2
Tiger
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 62
Pridružen: 20 mar 2005, 18:29
Kraj: Gradisce v Tuhinjski dolini

OdgovorNapisal/-a ursika » 05 jul 2005, 14:58

Jaz sem tudi začetnica glede gojenja mesojedk in pred kakšnim mesecem ali malo več sem kupila rosiko in dionejo, pred par dnevi pa še dve saraceniji. Pred nakupom sem brskala po internetu in prebrala kako naj skrbim zanje,prebrala sem tudi zanimive teme na tem forumu, kar mi je zelo pomagalo. Najpomembnejša informacija: ZALIVAJ Z DEŽEVNICO ALI DESTILIRANO VODO- tega prej nisem vedela in mi je zaradi tega umrla mesojedka, ki sem jo imela pred nekaj leti. Kot ti je svetoval že tiger: odreži cvet, saj le ta črpa rastlini moč in zato manj raste oz. odmirajo listi.
Pomembno je tudi, da je posajena v šoti s kislim pH.
Ne smeš je gnojit,...
Res malo preberi na forumu,ker je že marsikaj napisanega,le prebrat je treba.
ursika
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 98
Pridružen: 09 maj 2005, 09:31
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a izu » 05 jul 2005, 19:46

Že večkrat sem napisal os nove g0jenja vendar bom tu zadnjič i9n vsakega ki jih bo ho0tel bom napotil na to temo!! :evil:

1.Preden kupiš rožo se pozanimaj katera je in kako se skrbi zanjo in vse kar lahko najdeš na internetu,knjigah,...
2.Kjer kupuješ rožo kupi tako za katero imaš dovolj časa prostora,...,kupuj samo najbolj zdrave rože.
3.Roža mora biti na dovolj svetlem mestu(za vsako rožo drugače),imeti mora dost vlage,stalno more met v podstavku vodo,redno jo je treba presajati,posajena mora biti v čimbolj kislo šoto brez primesi (gnojilo in take),in še veliko takih stvari.
4. Mesojedih rož se NE GNOJI,se NE ZALIVA Z VODOVODMNO OZ. S TRDO VODO,se NE HRANI NASILO,se NE DRAŽI PASTI, (Muholovke)
5.Ko ji zagotoviš potrebne pogoje pa lahko nadaljuješ tako da jih razmnozuješ,delaš razne poskuse....


Glede terarija:Glej teme v katerih smo to obravnavali prosim.
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a Jure » 05 jul 2005, 20:17

Izu, bravo!
Jure
Guru
Guru
 
Prispevkov: 512
Pridružen: 15 sep 2003, 17:22

OdgovorNapisal/-a izu » 05 jul 2005, 21:41

Hvala Jure!
Če imaš še kako vprašanje,na katerega še ni8smo odgovorili v forumu pa povej saj rad pomagam začetnikom :P
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a Tejchy » 06 jul 2005, 22:34

Ja sorry, kr res ne vem kaj nardit pa sm čist zmedena. :? :? :? :? da boste vedl, d sm prebrala napotke in teme na straneh za mesojede rastline, vendar se z njih ne znajdem kj dost. na enih straneh piše tko, drugje pa drugač. prebrala sm glede šote, vode, svetlobe. še vedno pa ne vem, kako naj naredim terarij. :?: na neki strani piše, naj se na stranice terarija nalepi lubje in razpršilci, na drugi pa to sploh ni omenjeno, piše le naj se na stranice prilepi ogledalo. kaj je bolje, pa kako se terarij nato odpira, kot akvarij na vrhu? :? če se naredi tako, da sprednjo stranico dvigeš-ne vem kako, ampak če, kaj ne bo zemlja padla ven? :? kako pa je s kakšnim peskom in okrasnimi kamenčki v terariju, je to sprejemljivo? :? če bi imela terarij na manj svetlem prostor, bi ga mogla opremit z lučmi, kakšne so najboljše? :? bi lahko v terariju kombinirala vodne mesojede rastline (če notri naredim kot nekakšen bazenček) in kopenske? :? pri katerih rožah pa lahko odrežem list in ga podtaknem, da se zakorenini? :? :? to velja za vse? :? :? "skorajšnji cvet" sem odstrigla, ga zavržem ali se ga da mogoče podtaknit, kako se potem razvije nova rastlina, ker sem nekaj podobnega videla na slikah? :? :?
hvala za odgovore, pa čeprav ste odgovarjali z manjšo jezo, kar ne bi bilo treba, sem pač malo živčna ker ne vem kako in kaj in so drugi odgovori nekoliko površni ali pa jih ne razumem najbolje. se opravičujem, samo malo več strpnosti in manj jeze vam ne bi škodilo.lp :)
Tejchy
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 04 jul 2005, 19:50

OdgovorNapisal/-a izu » 06 jul 2005, 23:11

Joj kok mi dajete dela!! :P
Ti beri strani ki so specializirane na mesojedih rastlin (Slo edino ivotova in Juretova!!)
Terarij je posoda katera se uporablja za opazovanje organizmov in njih gojenje.Terarij je ponavadi steklena posoda,velikost je primerna organizmov ki so v njej in koliko jih je.No da se usredotočim na Mesojede rastline!Ponavadi se da na tla zemljo za mesojedke (šoto) ki se jo lahko zmeša z kremenčevim peskom (na strani od Jureta oz. Ivota to piše).V to zemljo se posadi rastline.Če imaš notri bazenček dodaš vodo in potlej rastline.Ponavadi se stranice Terarija nič ne polima in tako dalje,vendar se lahko na zadnjo stranico prilepi ozadje,ali pa na vse 3 da so rastline bolj izrazite.Če imajo rastline zunanjo svetlobo od sonca ni potrebno luči drugače pa se kupi ali neonsko luč ali pa navadno,od obedveh je vsaj en model posebej za rože (Jaz imam tako žarnico za osvetljevanje sobe :P Rožca Freak :P).V terariju ponavadi vzdržujemo stalno vlago z posodo z vodo (pri hojenju živali) in škropljenju kar pa je problem pri živalih ker škropiš zemljo in se lažje razvijejo nevarne žuželke.Zelo pomembno je tudi prezračevanje ki ga najlažje urediš tako da na nasprotni stranici izvrtaš luknjo diagonalno in daš čez mrežico da reprečiš vstop nezaželjenim živalim.Ponavadi so tako narejeni da se pokrov odpre zgoraj ali pa je drsni spredaj.V obeh primerih ni težav z zemljo.V terariju z mesojedimi rastlinami ne gojimo nobenih živali!!V terariju ponavadi probamo približati čimbolj podobne pogoje kot ga ima organizem v naravi,tako da ne dajemo kakih kičastih kamenčkov ali pa kaj drugega,vendar kak lep kos lubja ali kaj pa včasi prav paše notri.To bi blo o terariju.

Akvaterarij je pa druga tema.To ej pe terarij ki ima tudi vodni del.To se ponavadi naredi pri večji terarijih ker imaš dosti placa.Ponavadi se kpno zniža in se spremeni v vodo v vodi pa lahko naseliš razne organizme.Če je potrebno organizmu priskrbeti čisto vodo je potrebna še filtracija ki pa ni kar tako,in je ne bom posebi obravnaval.

List ki bi ga hotela ukoreniniti lahko odrežeš od marjetice,plezalke..... :P :P.Ponavadi je to pri rastlinah ki imajo liste (Dionaea,Nepenthes,Pingucila,Drosere..),vendar tose dela v določenih mesecih in za nekatere rastline so malo drugačni postopki kot drugje.Za druge vrste razmnoževanje spet preberi forum.(pika) :P :D

Če si ga odstrigla ga zavrzi ker ti ne bo nič ratalo.Tisto kar si videla smo obravnavali par tem nižje in si oglej.


Upam da ceniš moje in od drugih nabrano znanje in tudi izkušnje in čas da sem ti spisal ta tekst ob taki uri :P :D :)
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

Zmeda

OdgovorNapisal/-a izi » 06 jul 2005, 23:25

Tejchy,
ti jemlji resno samo poste od Jureta in Mesojedca. Jaz nisem ne vem kako aktiven na tem forumu, čeprav imam verjetno takoj za Juretom največ izkušenj in rastlin.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a izu » 06 jul 2005, 23:34

Izi nevem zakaj samo od njiju dveh??Kaj so moje informacije vse napačne oz. večinoma??Pa sej sem se le večino od njiju naučil :?
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

Inf

OdgovorNapisal/-a izi » 07 jul 2005, 00:12

Nisem rekel, da so napačne,
Jure je pač Profesor za vse, ti se trudiš, vendar ti manjka let in izkušenj in rastlin. Jaz se z rastlinami ukvarjam že kakih 32 let, od tega z mesojedkami kakih 12 let, pa imam z nekaterimi rastlinami še vedno velike težave. Pa vedno pustim Juretu, da pove svoje in njegovih komentarjev običajno ne komentiram, kot v kakšnih drugih forumih.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a izu » 07 jul 2005, 09:35

Aha.Hvala za obrazložitev,saj jaz tudi mislim tako,vsaj kadar se gre pri kakšnih bolj "znanstvenih" stvareh.
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a Jure » 07 jul 2005, 21:19

Vprašanj je res za malo morje. Toliko naenkrat se ne da zlahka odgovoriti. Še vedno trdim: predvsem pa nobene panike :lol:
Tudi meni marsikatera rastlina propade, če na njeno gojenje nisem pripravljen. Napako naredim zelo hitro, popravlja se včasih silno težko.
To, kar je tokrat napisal Izu, je v kratkem vse, na kar je potrebno na začetku paziti, to pa je kakšnih 100 različnih elementov hkrati. Gojenje mesojedk ni čisto enostavno, zato jih v resnici nima veliko ljudi, vsaj dolgo ne. Zaenkrat jih v Sloveniji poznam toliko, da jih lahko preštejem na prste ene roke, vključno z mano.
Za resno gojenje bo internet premalo, tale forum pa sploh. Najprej bo treba navezat osebne stike z enim izmed zaresnih gojiteljev. Kot drugo točko priporočam nakup ene dobre knjige. Potem sledi priprava prostora oziroma posodja. Šele četrta točka je nakup rastlin in potem šele Help :oops:.
Nekako me spominjaš na leta, ko sem dobil prvo dionejo v vzgojo (jih niso prodajali niti slučanjo v nobeni trgovini v Evropi), to pa je bilo pred skoraj 30 leti :!: . Tisti trenutek sem odšel na barje, poiskal šotni mah, eno rosiko in vse skupaj posadil v akvarij (ribe sem šenkal sosedu). Ker sem si v šoli lahko sposodil kakšno pripomočke, sem izmeril pH, poiskal prostor z ustrezno temperaturo, lovil deževnico ali pa destiliral vodo, gojil žuželke za hrano itd. Ni bilo koga vprašat, ni bilo interneta, pripomočke sem izumljal sam. Pa sem jo obdržal več kot leto dni.
Danes je to precej lažje. Greš v trgovski center, plačaš nekaj denarja in domov prineseš celo kolekcijo. V trgovini kupiš še akvarij in žarnice, na bencinski pumpi pa vodo.
Poglej na problem iz druge strani: ne bodi no tako škrta kot jaz in kupi tu in tam kakšno novo rastlino, da bodo še vrtnarji kaj zaslužili
:roll: Tudi oni morajo živeti.
Jure
Guru
Guru
 
Prispevkov: 512
Pridružen: 15 sep 2003, 17:22

OdgovorNapisal/-a izu » 08 jul 2005, 09:02

Madona Jure sej nisi škrt sam placa ti zmankuje :) :).Maš pa res da je ta forum in internet le mali začetek v gojenje.Pa najbolje je da se res povežeš z gojiteljem kot sta Jure in Ivo ker boš od njiju dveh veliko zvedela in če bo kak problem k je treba hitr ukrepat jih samo pokličeš pa še kako informacijo dobiš zraven :P


P.S. Zdele boste iemli 3 tedne dopusta pred mano ker bom šel na dopust :P
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a ursika » 08 jul 2005, 13:45

Moje mesojdke pa tak lepo uspevajo! Saraceniji še nimam dolgo. a sta kr lepi, dioneja veselo poganja pasti in lovi kobilice :lol: , rosika pa bi bla skoraj potrebna presaditve, ker se je tak razrastla. Malo ste me prestrašli s prejšnimi posti :oops: me je strah, da bodo umrle in, da delam kaj narobe, pa sploh ne vem. :cry:
ursika
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 98
Pridružen: 09 maj 2005, 09:31
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Tejchy » 08 jul 2005, 17:24

hvala, hvala za bolj podrobne informacije. bom upoštevala. tenksi, pa ko bom še kaj rabila, se lahko obrnem na vas?
sm še nekaj: kakšne knjige pa mi svetujete: naslove&avtorji.
še enkrat tenksi pa lp
Tejchy
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 04 jul 2005, 19:50

OdgovorNapisal/-a izu » 08 jul 2005, 20:10

Seveda se lahko obrneš na nas!!Ptredvsem pa veliko beri na internetu,knjige,....in predvsem opazuj,skrbi za rože!!
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a Jure » 08 jul 2005, 21:16

Jure
Guru
Guru
 
Prispevkov: 512
Pridružen: 15 sep 2003, 17:22

Naslednja

Vrni se na Mesojede rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost