Teobroma cocoa - kakavovec težava!

Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor).
kivi, citrusi, figovci, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Teobroma cocoa - kakavovec težava!

OdgovorNapisal/-a pera » 09 maj 2012, 20:46

A ma mogoce tu kdo kakrsnekoli izkusnje s to rastlino? doma mam 3 primerke, posajene lansko leto direkt iz semen. cez poletje so lepo rasle, ceprav sem zraven nonstop prenavljal stanovanje. za vecjo vlago sem jih celo sprical, vendar so listi hitro zaceli odmirat, tako da sem potem to idejo opustil. cez zimo sem jih pustil v kopalnici kjer so lepo uspevale. februarja letos pa sem jih presadil v velika vedra cca. 45 cm premera in so kar naenkrat nehale rasti. samo ena izmed vseh treh je pricela poganjati na novo liste drugi dve pa kot da ni nic. celo listi so zaceli rumenet pri eni, druga sicer poganjke dela vendar se listi ne razvijajo...

Sem jih mogoce prehitro presadil v prevelika vedra? prevec vode? prevec sonca? kaj za vraga je to.

ker sem nov bom poskusal pripeti se kaksno sliko za boljso predstavo...
pa da vidim ce mi ta forum lahko pomaga.
hvala
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
pera
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 03 maj 2012, 19:20

Re: Teobroma cocoa - kakavovec težava!

OdgovorNapisal/-a geocalyx » 10 maj 2012, 11:37

Ta zadnja ima vsekakor prevelik lonec - iz površine prsti se vidi, da ni povsod enakomerno vlažna, temveč pri robovih presuha, na sredini pa namočena, kar nakazuje na slab odtok in prezračenost; take razmere so idealne za razvoj glive padavice, na katero je kakavovec še posebej občutljiv. Padavica je grozna bolezen - v divjini je bojda drevo izvorno ni poznalo, danes pa na plantažah uničuje predvsem pridelek in mladice, manj odrasla drevesa. Spletna stran na http://ohioline.osu.edu/hyg-fact/3000/3073.html za zaščito pred padavico vsaj pri rododendronih priznava na mešanje prsti z lubjem in steljo, glede na to da tudi v tropskem deževnem gozdu najdemo te reči, morda nasvet ni niti tako napačen. Vsekakor je prst treba narediti bolj zračno, a če se le da, brez nadaljnega presajanja. Osebno bi vzel nekoliko ožji lonec iste globine, na dno za drenažo dal par večjih kamnov, naresel nekaj manjših prodnikov ("obcestni grušč"), nakar previdno razrezal lonec z rastlino s pomočjo segretega rezila tako, da steber korenin ne bi izgubil svoje oblike ...in rastlino z zemljo vred prejkone malomarno prestavil v pripravljen lonec z drenažo (zemlja okrog korenin naj se nekako...sprosti ali kako naj se izrazim...naj "razpade", a ne odpade). Tako naj stoji dan-dva, potem jo zalijte v podstavek. Če se prst okrog rastline preveč posede, v njo vmešajte nekaj zračnega. Za dodatno varnost lahko drenažo prej prekuhate v vreli vodi. Tudi plastični lonec naj bo "svež".

Drugi dve izgledata v redu (...kakavovec! ...vsa čast in moj poklon), mogoče imata vseeno prevelike posode, a tropska drevesa zelo slabo prenašajo presajanje. Rajši kot to zalivajte v podstavek, ali pa pri zalivanju dobro pazite, da se vsa zemlja v loncu namoči enakomerno in odvečna voda odteče. Priporočljivo je tudi spiranje koreninskega sistema z destilirano vodo vsaj enkrat na tri leta, sploh če živimo v krajih z veliko apnenca v vodovodu.
geocalyx
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 03 apr 2008, 15:32

Re: Teobroma cocoa - kakavovec težava!

OdgovorNapisal/-a pera » 10 maj 2012, 19:43

Hvala za odgovor. sem sel takoj v akcijo, obe, ki ne proizvajata novih listov, sem takoj presadil nazaj v manjso posodo. se mi je zdelo da zna biti nekje v tem problem. hvala bogu da je kolut prejsnje zemlje ostal isti. upam da bo uspelo, vsekakor pa se naprej vabim vse, ki imate kakrsnekoli izkusnje s to rastlino da jih delite na tem postu da ne bo prevec odprtih tem. tebi geocalyx pa ce zadeva uspe dam za pir.

zdaj grem na dopust, ko pridem nazaj sporocim vec info kako se zadeva odvija...
pera
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 03 maj 2012, 19:20


Vrni se na Mediteranske, subtropske in tropske rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov