Solanum Quitonense (lulo)- Naranjilla

Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor).
kivi, citrusi, figovci, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Solanum Quitonense (lulo)- Naranjilla

OdgovorNapisal/-a andra » 13 feb 2011, 16:06

Pozdravljeni.

6 mesecev nazaj sem od pirjateljice dobila rožo Solanum Quitonense (lulo)- Naranjilla. Problem ki se mi je je pojavil je, da so se mi začelu sušiti listi, rožo imam v hladnem (+16 C) in svetlem prostoru. Rožo zalivam redko. Velikost rože je pribljižno 20 cm. Prosim vas, da delite svoje znanje z menoj, in mi pomagate rešiti problem, če le ni prepozno.

Zahvaljujem se vam za odgovor

Lep botanični pozdrav
andra
andra
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 13 feb 2011, 15:58

Re: Solanum Quitonense (lulo)- Naranjilla

OdgovorNapisal/-a quo_vadis » 13 feb 2011, 20:27

Zdravo, andra!
Nekaj malega izkušenj s to rastlino imam, nisem pa bila najbolj uspešna. Ker ji nisem mogla nuditi optimalnih pogojev za rast, sem jo po dveh letih vzgoje zavrgla.

Najprej moram povedati, da Naranjilla ni roža, ampak je zelnata trajnica, ki je v sorodu s paradižnikom in jajčevci. Prihaja iz Južne Amerike, kjer jo gojijo zaradi okusnih plodov. V naših klimatskih razmerah jo je najbolje gojiti na stalnem mestu v rastlinjaku, čeprav poleti tudi zelo lepo uspeva na prostem. Potrebuje polsenco oziroma senco, redno zalivanje ter hranilno prst. Ne prenaša sončne pripeke. Če je premalo zalita, to takoj pokaže s povešenimi listi, ki si po zalivanju sicer opomorejo, vendar je že povzročeno nekaj škode.

Naranjillo sem vzgajala skoraj dve leti. Prvo jesen sem ga morala prestaviti pred mrazom v hišo, ko je delno že odcvetel in so nastajali majhni plodovi. Žal rastlina premestitve ni najlepše prestala in so plodovi zakrneli ter odpadali. Kasneje je porumenelo in odpadlo tudi nekaj listov, spomladi pa se je ponovno razbohotila. Ker tudi do naslednje jeseni ni obrodila plodov, sem jo zavrgla. Ugotovila sem, da je naše poletje prekratko, da bi plodovi lahko dozoreli, ali pa je bila morda še premlada. V svetlem rastlinjaku pa bi morda tudi našo zimo lerpo preživela.
Želim vam prijazen dan.
http://quovadis.moj-album.com/
quo_vadis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 155
Slike: 0
Pridružen: 15 dec 2007, 20:13
Kraj: Maribor


Vrni se na Mediteranske, subtropske in tropske rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov