Seme eksotičnih rastlin

Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor).
kivi, citrusi, figovci, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Seme eksotičnih rastlin

OdgovorNapisal/-a zupka » 03 nov 2007, 22:46

Sem zelo velika ljubiteljica eksotičnih rastlin, katerih semena naročam preko spleta. Tokrat pa sem naletela na zelo velik problem. Naročila sem semena:
1. spathodea campanulata
2. thevetia neriifolia
3. mimosa pudica
Pošiljko sem prejela v treh dneh po naročilo po avionski pošti iz Nemčije. Do tukaj je vse v redu. Danes pa so me klicali s pošte, da pridem dvigniti kuverto iz katere zelo močno diši. Prepričani so bili, da se je v pošiljki nekaj razbilo, ali pa da uhaja iz nečesa plin. Vendar v kuverti razen treh vreč s semeni ni bilo ničesar. Vonj, ki pa se širi od teh treh semen pa je tako močan, da se ne da biti v prostoru, kjer so ta semena, zato so dobila prostor na zunanji strani okna. Sama ne morem niti določiti, katero seme je krivo. Sedaj se sprašujem sledeče:
1. ali je so bila semena morda razkužena s kakšno stvarjo
2. ali ima samo seme takšen vonj
3. ali je posredi še kaj tretjega
Problem je to tudi posaditi, ker eksotične rastline morajo kaliti v toplem prostoru, zaradi vonja pa teh pogojev ne morem zagotoviti. Postavljam si še vprašanje, če seme neprijetno diši, kako bo dišala šele rastlina in njen cvet.
Ali se je že kdo med vami srečal s takšnim problemom? Lepo prosim za odgovor.
Uporabniški avatar
zupka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 193
Pridružen: 13 jun 2006, 21:29
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a sasok » 03 nov 2007, 23:02

hej zelo zanimivo je to :D rad bi ti povedal da seme mimose prelij z vročo vodo in bo vzklila! sem nekje pisal skrivnosti uspeha! pa lepo ugotovi kaj je bil vzrok vonja!
Slika
sasok
Guru
Guru
 
Prispevkov: 613
Pridružen: 15 okt 2006, 20:29

OdgovorNapisal/-a quo_vadis » 12 feb 2008, 19:37

Povsem splošno vprašanje:
Koliko imate pa vi uspeha s setvijo semen eksotičnih ( mediteranskih, tropskih, puščavskih,...) rastlin? Je kaljivost dovolj uspešna, ali pa je morda bolje nabaviti kar mlado rastlino?
Razpišite se malo o tem!
Želim vam prijazen dan.
http://quovadis.moj-album.com/
quo_vadis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 155
Slike: 0
Pridružen: 15 dec 2007, 20:13
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a zupka » 13 feb 2008, 00:24

Kot si verjetno že razbrala, zelo rada sejem eksotične, mediteranske in tropske rastline. Določene rastline zelo lepo kalijo in jih imaš veliko sadik, druge popolnoma zatajijo, pri tretjih skali za vzorec. Jaz temu pripisujem kvaliteti semen, samemu postopku sajenja ter nudenje ustreznih pogojev. Nekateri ponudniki semen vsporedno ponudijo zelo podrobna navodila, drugi pošljejo samo vrečico semen, pa se znajdi. Jaz imam probleme tudi z jezikom (v šoli sem se učila nemčki jezik), kajti večino literature oziroma prispevkov je v angleščini. Če dobim lepo rastlino v vrtnem centru, jo kupim. Vsake toliko časa pa me popade želja po sejanju tedaj naročim seme in čakam, kaj bo zrastlo. Meni je to tudi užitek.
Uporabniški avatar
zupka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 193
Pridružen: 13 jun 2006, 21:29
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a quo_vadis » 13 feb 2008, 18:27

Čeprav si govorim, da imam že dovolj cvetja, da je že s sedanjimi rastlinami preveč dela in, da bo tudi prostora že zmanjkalo, sem si rekla: "samo še tokrat" in naročila nekaj semen z namenom, da jih oživim. Je pa res, da se mi kar smeji, ko npr. iz majhne črne pikice zraste prelep cvet.
Sedaj čakam na vznik bambusa, Echium-a, dveh vrst kengurujevih tačk, Tacce ter saracenije. Mladi kaktusi morajo še malo počakati na prvo presaditev. Ravno danes pa sem tudi vzela iz hladilnika (stratifikacija) nakaljena semena Ognjene lilije in jih posadila v substrat. Upam, da bo vsaj nekaj uspeha.
Želim vam prijazen dan.
http://quovadis.moj-album.com/
quo_vadis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 155
Slike: 0
Pridružen: 15 dec 2007, 20:13
Kraj: Maribor


Vrni se na Mediteranske, subtropske in tropske rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • rdeče seme
    Napisal/-a smrekca » 09 sep 2007, 19:54
    10 Odgovori
    7113 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a Ivčk Poglej zadnji prispevek
    20 jan 2008, 21:59
  • avokadovo seme
    Napisal/-a bonsaj » 22 mar 2009, 12:25
    1 Odgovori
    3132 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a orhy Poglej zadnji prispevek
    22 mar 2009, 12:30

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov