Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor). kivi, citrusi, figovci, ...
Sicer slika ni dovolj razločna (liste se slabo vidi), vendar sklepam, da je to Plumeria. Če so listi špičasti je P.Rubra, če pa so na koncu ovalni je P.Alba.
To je Plumeria obtusa, sem stoprocentno prepričana. Raste kot oleander, tako da to ni nobena rastlinica, ampak rastlina. Hm, mogoče pa jo imajo v Arboretumu ali kaki vrtnariji na Primorskem.
Ali mi lahko kdo pomaga in mi pove, kako se imenuje sledeči mediteranski grm. Slikala sem ga na otoku Pagu pretekli teden. Domačinka mi je rekla, da mu pravijo "Opatijska mimoza". Lep pozdrav Zupka
mi smo bili sedaj v biogradu na moru in smo tudi videli to rastlino in jo kupili pa je tudi rekla da je mimoza. Me pa zanima če bi v Grosuplju pozimi preživela zunaj. Kajti prodajalka na tržnici je zagotavljala da bo prezimila čeprav dvomim.
V tem času sem tudi izbrskala ime grma, ki sem ga slikala na Pagu. Pojavljata se dva imena: Caesalpinia gillesii (Poinciana gillesii). V prostem prevodu naj bi mu bilo ime Grm rajska ptica. Grm ni prezimnotrden. Lep pozdrav