Mango

Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor).
kivi, citrusi, figovci, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Mango

OdgovorNapisal/-a citrus » 11 apr 2004, 00:01

Živjo?

Jeseni sem na tržnici kupil nekaj mangov. Ko smo jih pojedli sem peške spravil, da so se posušile.
Sedaj me zanima ali se da iz pešk vzgojiti rastline in kakšen je postopek, pa tudi kako ravnati z rastlino kasneje?

Hvala lepa za odgovore.
Grega
citrus
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 10 apr 2004, 23:33
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a Kaktus » 11 apr 2004, 00:57

Tudi sam sem probal tole zadevo posaditi. Kupil mango, peško očistil, jo za nekaj dni pustil v vodi (ne vem če je bilo potrebno, ampak sem nekje prebral), nato sem jo odprl in vsebino ( nekaj v obliki velikega fižola) dal v lonec z zemljo. Prekril 1cm debelo postavil na okno nad radiator, močno navlažil zemljo, ter pokril z vrečko. Baje da mora biti stalno vlažno. V enem mesecu je naredilo kar veliko korenino, po mesecu in pol (par dni nazaj) je rastlinica bila visoka 6cm in z laskastimi listi. No takrat sem pač vrečko snel z lonca, nakar so se ti listki začeli sušiti in odpadati. Ko sem jo danes pogledal je bilo okoli rastlinice vse plesnivo ...mislim da se ne bo končalo dobro. Verjetno sem prehitro odkril posodo. Raste pa tole zelo počasi ...vsaj na začetku.

Mislim pa da rabiš za posaditev peško s svežo sredico (mora biti lepe zelene barve tisti fižolček, ker enkrat sem kupil mango in je bil ta fižolček popolnoma suh, drugič gnil... le enkrat sem našel svežega).

Tak je bil moj način, če ima kdo kakšen boljši način, se tudi jaz priporočam da mi ga pove :)

LP Simon
Kaktus
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 59
Pridružen: 07 maj 2003, 16:23
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a barbaram » 20 avg 2004, 11:02

Tudi jaz sem se bolj iz zabave odločila, da poskusim vzgojiti to eksotiko. Kupila sem dva manga, pozobala sladko meso in pustila ti ogromni koščici dva dni na okenski polici (ena koščica je bila počena, tako da je bilo precej veliko seme v notranjosti že lepo vidno). Potem sem na neki nemški www. strani našla podroben opis, kako se mango vzgaja. Ampak jaz nimam "živcev" za tako podrobne akcije: "odstraniti preostanek mesa", "posaditi v ne-vem-kakšen substrat", "poiskati primerno temperaturo" ... Pa sem koščici enostavno potaknila v zemljo za rože in zalivala približno vsake dva dni. Potem sem opazila, da je začela zemlja nekoliko plesniti, pregrebla povrhnjico in zalivala malo manj. In čez dobre 4 tedne je prikukal na plano mali poganjek manga, s počeno koščico. In dva tedna kasneje še drugi. Ne boste verjeli, kakšna razlika je med njima! Prvi bolj majhen, z zelenimi lističi, drugi ogromen, s še ne razvitimi listi. Domnevam, da je temu kriva počena koščica in lažji oz. težji preboj na plano.
Kadar se spomnim, ju prenašam iz okna na okno, da dobita vsaj malo sonca. Zalivam ju še vedno po starem receptu, ko je zemlja na vrhu suha...
Držim pesti, da vam uspe!

p.s. bom v kratkem pridala na ogled še kakšno sliko.


Lep pozdrav, barbara
barbaram
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 20 avg 2004, 10:31

OdgovorNapisal/-a regla » 27 avg 2004, 21:45

Sem slišala za eni dve varianti.

Prva, da mora bit koščica v vodi. Kar sem sama tudi naredila, pa ni bilo nič (koščica se ni niti zmehčala, edino temna je ratala). Pol sem jo dala na suho, čez nekaj časa sem jo odprla, posadila fižolček in čakala. Zgodilo se ni nič, zalivala sem dovolj, čez nekaj časa sose začele od nekod pojavljat mušice. Mislim, da s tem ne bo nič ;)

Druga varianta, ki sem jo slišala je,da mora bit koščica nad vodo ali v vlažnem prostoru (pokrito z vreško mogoče). Ne vem, da se odpre? osebno drugič ne bom nič več čakala, koščico bom odprla in posadila še kao svež fižolček. bomo videli.
regla
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 27 avg 2004, 21:37
Kraj: Kranj

zdravo

OdgovorNapisal/-a barbaram » 22 sep 2004, 10:41

kot obljubljeno, končno pridajam slikco mangov, ki mi ju je uspelo vzgojiti. Nekaj časa sta stagnirala, tako da se mi je že začenjalo dozdevati, da ju bo pobralo, vendar sta očitno kar trdoživa.
Manjši se je razvil iz že počene koščice.

p.s. en kratek odgovor na reglo: sistem kaljenja "nad vodo" se bojda uporablja pri avokadu. Mango je glede tega (vsaj kot sama vidim) VELIKO manj zahteven.

Pa lep pozdrav!
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
barbaram
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 20 avg 2004, 10:31

OdgovorNapisal/-a Rok » 01 mar 2005, 13:31

Na kaksen nacin ste pa odprli mangovo pesko da stre prisli do semen...kaksn cimbol prakticen nasvet prosm.
Rok
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 10 dec 2004, 23:31
Kraj: LJ

Vzgoj mangota

OdgovorNapisal/-a Marioso » 01 mar 2005, 20:31

Hi vsem na forumu,

No da vam izdam nekaj skrivnosti glede mangota, sicer tudi sam sem pozimi kupoval ko zmesan mangote in avokadote, ter se vprasal zakaj pa jih ne bi probal posadit, na koncu koncev najhujsa zadeva kar se lahko zgodi je da vse skupaj vrzem stran, pa ni bilo tako.

Mango smo pojedli, koščico pa sem obrezal od mesa in pustil da se osusi in postrgal z nje ostalo meso. Nisem je nic odpiral ker bi jo s tem poskodoval, kar je narava naredila naj tako tudi ostane. Torej peško sem dal v lonec poln zemlje in ga postavil na polico na sončno stran, seveda pod polico je bil radiator. Zalival sem toliko da je bila zemlja vlazna, ker pa mi firbec ni dal miru sem vsako tolko z prstkom malo odgrnil zemljo in pokukal kaj se dogaja, koščica je pocasi nabreknila in po 3-4 tednih počila ter pocasi od spodaj zacela spuščati korenino. Steblo pa je pognala sele po 6 tednih pocasi. Tako da sedaj moje Mango drevo meri kar okoli 25-30cm, ima zelo lepe temno zelene dolge liste, pa tudi raste kar hitro, verjetno mu ugaja soncna stran.

Na enak način sem vzgojil tudi cel gozd avokadovih rastlin, tisto kar preberete v revijah da je treba avokadovo pecko namakat v vodi itd itd.... je noro in brez veze, boljse bo če pečko takoj postavite v zemljo in jo zalivate da je vlažna.

Sedaj pa se matram se z vzgojo ličija imam ze nekaj rastlinic bomo pa vidli ce se bodo obdržale, ker jih bom spomladi ko bo toplejse presadil kar ven v vrt na zaščiteno stran, saj raste v skoraj podobnih razmerah na Kitajskem, topla poletja, mile zime.

Have fun,

Pit
:)
Marioso
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 01 mar 2005, 20:19
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Rok » 31 mar 2005, 13:50

Uporabil sem nasvet od Mariosa.....pesko sem posadil v loncek na dno sm dal nekej zemlje nato pesko in nato spet zemljo...zemlja je od roz, ki so prezimovale na podstrehi (pr vsaki sm mal stran pogrebu).

Posajeno pesko sem potem obilno zaliv in jo dal v moji sobi naradiator....kasneje ko nismo vec tok kurili in je bilo v moji sobi prej hladno kot toplo sem jo nesel v kurilnico. Da je pogledala na plan je minil priblizno 1 mesec. Zanimivo to, da je pogledal ven dva dni za tem, ko sem ga nesel v kurilnico. Mogoce je imel v moji sobi premalo toplote. Mango sem ves cas sevede sproti zalival tako, da je bil lepo moker - malo bol moker kot pa obicajne roze. Najprej je prisel ven am ukrivljen na koncu je imel vec tansih pogankov sem ze mislil da sem ga posadil narobe in je korenin apogledala ven. Zatem se je pa dobesedno cez noc postavil po konci in precej zrastel. V naslednjih 48 urah je se dodatno precej zrastel -ves cas v kurilnici top in dobro zalit.

No ke rjekurilnic pac kurilnica (mal prasna, mal umazana, vonj-hlapi kurilnega olja) sem mango prenesel v dnevno sobo kjer je sedaj. Tukej ni tok toplo kot v kurilnici je pa na isti poziciji kot v kurilnici (pozicija naj bi bila za rastlicne precej pomembna baje na dolocenih mestih preprosto ne uspevajo...na isti poziciji mislm kot precej na istem mestu samo 1 nadstrojpje visje) Kurilnica ima okno tu kot dnevna soba samo da je 1 stuk nizje in da je bol toplo....Kar je zdej tukej je da je rast upocasnjena mislm se vedno raste ful hitr za moje pojme o rastlinah itd...ampak ne pa vec tok zelo hitr



Kar me zanima je ali je bla tista ful hudo naspiderana rast samo od zacetka al mu je premal oplo...tisti dropni am poganski na koncu debelega stebra so kar pocvrknili sem jih ravno danes porezal tko cim bol nezno bom vidu kaj bo zdej....Steblo ni vec toliko rjavo ampak zeleni s tem da ima pri vrhu manse rjave pike. Stvar s evedno kar raste mam zravn zapiceno zico katere visina poznazarja velikost iz pred parih dni in tako vidm da ratse in se debeli deblo....samo deblo se nic nobenih vej...


Aja mango je nad zemljo priblizno am am am 2 tedna nekej tazga mogoce celo mal manj visok je trenutno 8-9 cm pa kar lepo debel.

Se vedno sevede gledam da je lepo zalit...samo nism sigutn da mu je dovol toplo samo dol v kurilnici pa tud ne bo vecno toplo ker skoz manj kuri ne....in ce rastlino ni dobr prevec [restavlat je mogoce bols da ostane kjer je ker tukej se poleti tud sonce skozi sipo upre in tako ga bo grelo pa se jest ga vidm ...ne da bi mogu v kurilnoco hodt....
Rok
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 10 dec 2004, 23:31
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a Rok » 04 nov 2006, 01:04

Objavljam updejt mojega manga....

Kasneje ga nisem imel v sobi ker ni vec poganjal zacel je odmirati...nesel sem ga nazaj. Stalno je sedaj v kurilnici kjer mu izredno odgovarja...mogoce zato ker je tam pogledal na dan zdaj je star priblizno 2 leti. Lepo poganja...ravnokar dela se en vrh pri stranski veji ki ni viden na tej sliki je pa slika dokaj nova. Premikam ga nic vec neglede na letni cas. Umes je bil presajen...zemlja navadna oz za roze v kateri je ze gnojilo itd... Na dnu je nekaj peska kjer voda odteka....zalivam ga samo od spodaj (v podstavek) in potem drevo upije toliko kot rabi in kar dobro se vidi kdaj ga je spet treba zalit. Ne delam nobenih posebnih oblik (nic ne zicim ali rezem) pustim da rastlina raste tako kot zeli...je pa res da sem loncek zmansal ko sem ga presadil. Malo mi je sicer zoprno ker je v kurilnici saj ga tako ne vidim vedno ampak to mi je mal fenomen da mu odgovarja tam rasti...prav tako avokadu ki sem ga vzgojil sem tudi Avokado.

Aha slike mi nioce dat ke rni mansa od 800X600 no meni se zdej ne da s tem igrat...sej ni veliko dela ampak iz principa....ker bi lahko pustil komot.

To tukej objavlam da malo povem komu ki bo kaj kdaj poskusal. Naj ne komplicira, naj dela s pametjo pa bo vse ok.
Rok
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 10 dec 2004, 23:31
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a Postopac » 21 feb 2007, 15:11

Ali mi,lahko kdo zaupa, kje ima svoj mango... Meni je pred 3mi dnevi vzklil a ne vem kakšno svetlobo potrebuje... Jutranje sonce popoldansko...V dnevni sobi namreč zjutraj sije sonce celo dopoldne + če bi bil na okenski polici, bi ga segrevala še svetloba in steklo... A se bojm, da ne bi bilo premočno...

lp
Postopac
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 17
Pridružen: 07 jan 2007, 15:40
Kraj: V.Lasce

OdgovorNapisal/-a gašper » 06 mar 2007, 22:43

tudi meni je pred približno 4-5 dnevi vzklil
ker v moji sobi ni veliko svetlobe ga imam pod lučjo za rastline in pokritega z vrečka (baje da rabi veliko vlage)
gašper
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 30
Pridružen: 10 feb 2007, 13:50
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a adam » 22 sep 2007, 20:53

ja kak to če ga pokriješ z vrečko to ja ne more imet kisika????? :?
adam
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 21 sep 2007, 22:27
Kraj: Luče

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 23 sep 2007, 07:24

ne vem, koliko si imel v šoli biologijo a naj ti osvežim spomin:

Fotosinteza:

Fotosinteza je sinteza sladkorjev s pomočjo sončne svetlobe. Je eden izmed temeljnih življenjskih procesov, ki potekajo na zemlji. V tem procesu nastajajo s pomočjo sončeve svetlobe iz ogljikovega dioksida in vode osnovne snovi (sladkorji), ki gradijo rastlinski svet. Ob tem pa kot stranski produkt nastaja plin kisik, ki ga ljudje in živali potrebujemo za svoj obstoj.


kje tebi, da bi rastlina potrebovala kisik :shock: . seveda malo prezračiš zadevo vsak dan za par minut. to je to. jst imam ogrevan lonec pokrit z vrečko brez ene same luknje. tako ali tako ne boš zadeve popolnoma "zadihtal". pa tudi če, to po načelih fotosinteze ne predstavlja problema, ker rastlina proizvaja kisik in ga ne porablja. kvečjemu bi bil problem pomankanje ogljikovega dioksida in ne kisika. redno prezračevanje je prava rašitev ;).
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a kiki » 23 sep 2007, 08:53

Kaj nene rastline tudi dihajo :?:
kiki
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 91
Pridružen: 09 jun 2006, 12:52
Kraj: njiverce (štajerska)

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 23 sep 2007, 09:14

osnove fotosinteze 2. del:

Večina organizmov, ki danes živijo na našem planetu, potrebuje kisik za celično dihanje. Celo rastline porabijo del kisika, ki ga same sprostijo med fotosintezo, za celično dihanje.

upam da ste uživali v mojem predavanju. 3. del sledi po želji ;). hehe, hec more bit :P
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a adam » 23 sep 2007, 10:27

hvala za odgovor :D
adam
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 21 sep 2007, 22:27
Kraj: Luče

Re: Mango

OdgovorNapisal/-a gabonor » 04 jun 2013, 19:13

upam da ta forum še funkcionira :)
tud jst sm posadu mango in kaj kmalu je začelo poganjat ampak nič več kot samo ena vejica ki se je potem obrnila proti zemlji danes sem sklenil pogledat če je zadeva še uredu in če ni že zgnila ter da sem zamenov zemljo in stresu sm ga iz ločna odstranil lupino in sladko kislo presenečenje iz fižolčka je ratal tako velik kot je bila sama pečka nakar sem opazil da sta stranici na nekaterih delih kar precej črni ampak zelo trdi a mi lahko kdo razloži ali je to od ovoja pečke ali je zadeva začela gniti da vem ali se nej še kej matram al je bolš če kar novega posadim :)

lp
gabonor
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 04 jun 2013, 19:08

Re: Mango

OdgovorNapisal/-a podganca » 11 jun 2014, 10:44

oila! ped kakim mescem in pol sem kupila mango, ga pojedla, koščico pa pustila na soncu da ni drsela od sokov mangota.
nasledn dan sem vzela nož in ob strani zarezala (previdno da se seme ne poškoduje) in vn dobila prelepo mangovo seme.
to olupljeno seme sem dala v lonček z vodo in ta lonček z semenom in vodo položila na oknsko polico kjer je svetloba. namakala sem seme 1teden, vsak dan zamenala vdo, da ima seme dovol kisika v vodi. po enmu tednu namakanja sem dala seme v kozarček z zemljo, ker takrat nisem imela dovolj zemlje sem ga dala najmanjši lonček kar je možno (navaden 2dl plastičen kozarček) :oops: po ene dveh tednih zalivanja (po občutku) sem končno kupila zemlo in presadila v večji lonec. ko sem dajala seme ven je imel že kar debele in lepe korenine...zdaj čakam da pokuka kej vn :D mango potrebuje veliko sonca in veliko prostora za korenine...so nezamerljive=tudi če odraslo drevo posekamo do konca bo zelo hitro začelo delati nove veje :D ko je rastlina še mlada se jo lahko tu pa tam pognoji, drgač pa pol kasnej sploh nerab gnojil (ne zahteva velik gnojila) am...no ja sej je tuki link pa več piše

MANGO:
http://www.tropicalpermaculture.com/growing-mangoes.html
podganca
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 11 jun 2014, 10:19


Vrni se na Mediteranske, subtropske in tropske rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov