Napisal/-a Marioso » 01 mar 2005, 20:31
Hi vsem na forumu,
No da vam izdam nekaj skrivnosti glede mangota, sicer tudi sam sem pozimi kupoval ko zmesan mangote in avokadote, ter se vprasal zakaj pa jih ne bi probal posadit, na koncu koncev najhujsa zadeva kar se lahko zgodi je da vse skupaj vrzem stran, pa ni bilo tako.
Mango smo pojedli, koščico pa sem obrezal od mesa in pustil da se osusi in postrgal z nje ostalo meso. Nisem je nic odpiral ker bi jo s tem poskodoval, kar je narava naredila naj tako tudi ostane. Torej peško sem dal v lonec poln zemlje in ga postavil na polico na sončno stran, seveda pod polico je bil radiator. Zalival sem toliko da je bila zemlja vlazna, ker pa mi firbec ni dal miru sem vsako tolko z prstkom malo odgrnil zemljo in pokukal kaj se dogaja, koščica je pocasi nabreknila in po 3-4 tednih počila ter pocasi od spodaj zacela spuščati korenino. Steblo pa je pognala sele po 6 tednih pocasi. Tako da sedaj moje Mango drevo meri kar okoli 25-30cm, ima zelo lepe temno zelene dolge liste, pa tudi raste kar hitro, verjetno mu ugaja soncna stran.
Na enak način sem vzgojil tudi cel gozd avokadovih rastlin, tisto kar preberete v revijah da je treba avokadovo pecko namakat v vodi itd itd.... je noro in brez veze, boljse bo če pečko takoj postavite v zemljo in jo zalivate da je vlažna.
Sedaj pa se matram se z vzgojo ličija imam ze nekaj rastlinic bomo pa vidli ce se bodo obdržale, ker jih bom spomladi ko bo toplejse presadil kar ven v vrt na zaščiteno stran, saj raste v skoraj podobnih razmerah na Kitajskem, topla poletja, mile zime.
Have fun,
Pit