Hedychium spicatum

Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor).
kivi, citrusi, figovci, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Hedychium spicatum

OdgovorNapisal/-a quo_vadis » 01 jan 2008, 22:50

Rühlemanns-ov katalog zdravilnih in dišečih rastlin prebiram od začetka proti koncu in ponovno nazaj in tako sem se odločila, da bom svojemu možu pri njegovem naročilu pristavila "piskrček" in si privoščila Hedychium spicatum, po domače Ingverjevo lilijo. Po opisu sodeč je to cca 1m visoka, razkošna rastlina z relativno velikimi belo-oranžnimi cvetovi, znana po specifičnem vonju. Po poreklu je z vznožja Himalaje, njen rizom je pomembna sestavina Abir-ja ( barvni dišeči prah, ki ga uporabljajo v Indiji pri religioznih slavjih).
Prodajalec v katalogu piše, da je ta lilija v Nemčiji pretežno prezimna rastlina. Jaz bi jo rada posadila v vrt, pred zimo pa bi jo seveda zaščitila s slamo in smrekovimi vejicami. Ali bi na ta način preživela zimo? Ima kdo že kakšne izkušnje? Hvala...
Želim vam prijazen dan.
http://quovadis.moj-album.com/
quo_vadis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 155
Slike: 0
Pridružen: 15 dec 2007, 20:13
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a alpigena » 02 jan 2008, 00:41

:D
Zadnjič spremenil alpigena, dne 18 feb 2008, 19:01, skupaj popravljeno 1 krat.
ALPIGENA
Uporabniški avatar
alpigena
Guru
Guru
 
Prispevkov: 176
Pridružen: 31 okt 2007, 16:30
Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a quo_vadis » 02 jan 2008, 16:21

Alpigena, hvala za prispevek. Še enkrat sem pogledala Rühlemannsovo ponudbo Ingverjeve lilije kjer piše, da je rastlina polprezimna, torej bi ob ustrezni zimski zaščiti morala prezimiti ( toda na Štajerskem najbrž ne).
Pobrskala sem še malo po njihovem forumu, mož pa se je danes v zvezi s tem po telefonu pogovarjal z g.Danielom Rühlemannom. Tako sva pridobila dodatne informacije in se odločila, da jo vzgojiva doma.
Rizom lilije bom konec aprila/zač.maja posadila v velik plitvejši lonec tako, da bo 1/2 v zemlji in 1/2 nepokrit. V loncu mora biti dobra drenažna plast. Ta lonec bom do polovice vkopala v vrtno zemljo, ki jo bom prej oblikovala v vzpetinico in dodala material za drenažo, da bo ob deževju voda hitro odtekla. Lilija naj bi mi zacvetela ob koncu avgusta. Pred pozebo bom lonec prenesla v hladen in suh kletni prostor ( brez zmrzali) in je ne bom več zalivala. Do božiča se bo listje posušilo in takrat ga lahko odrežem. Zatem je rizom treba pustiti v popolnoma suhi zemlji, priporoča se pa tudi, da ga vzamem iz lonca, zemljo otresem in ga zavijem v časopisni papir, kakšno kopreno ipd., ter ga shranim na hladno do aprila, ko ga ponovno posadim.
Mora zrasti, če pa bo tudi zacvetela, pošljem sliko.
Želim vam prijazen dan.
http://quovadis.moj-album.com/
quo_vadis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 155
Slike: 0
Pridružen: 15 dec 2007, 20:13
Kraj: Maribor


Vrni se na Mediteranske, subtropske in tropske rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov