Citrusi - mandarina

Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor).
kivi, citrusi, figovci, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Citrusi - mandarina

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 10 jun 2003, 12:54

Lep pozdrav!
Imam mandarino višine 60 cm, kateri amerikanci pravijo tudi "Kumkvat". Kupljena je bila lani, tako da jo imam eno leto. Čez zimo je prezimila na balkonu in izgubila precej listov, sedaj je odgnala nove. Presadil sem jo spomladi v mešanico zemlje in sicer: zemlje za presajanje in zemlje za kaktuse v razmerju ena proti ena. Gnojim s posebnim gnojilom za citruse oz. za mandarine. Zalivam po diagramu, ki je bil na kartončku pri nakupu.
Zanima me, kako se pravilno neguje mandarina, zakaj kar cele vejice porjavijo in odmrejo, zakaj še vedno odmetava posamezne liste, ali je sonce premočno (vzhod), kaj ni v redu?
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dusanh » 11 jun 2003, 15:26

Mandarina je verjetno pozimi doživela šok. Čeprav ste jo imeli na balkonu, so temperature verjetno padle pod 0 st. C. To je lahko eden od razlogov za odmiranje vejic.

Drugi razlog je rdeči pajek. Pod povečevalnim steklom poglejte če so pod listi majhne rdeče pikice.

Predlagam, da rastlino prenesete na zasenčen prostor, da si malo opomore.
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 25 avg 2003, 13:35

Od 10 junija se zopet oglašam. Mogoče je bilo res prehladno, saj je na navodilnem kartončku označena kot spodnja mejna temperatura +5 stopinj. Res je, tudi rdeči pajek je bil, vendar je mandarina odgnala nove liste, ki so se v večini vsi močno zvili navznoter. Kasneje je odgnala par lepih velikih zelenih listov. Tudi zacvetela je. Vse to se je dogajalo od 10. junija do danes. Danes ko jo gledam, pa še vedno nisem povsem zadovoljen. Opazil sem nekaj posameznih listov, da je polovica lista rjavkasto bela. Ena vejica zopet kar odmre, k sreči odganja drugje. Narahlo jo potresem in odpade še par listov. Nekaj je še vedno narobe. Mislim, da ji ne morem zagotoviti pravih pogojev.
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a crash_recovery » 26 avg 2003, 00:17

Da bi rastlini lahko zagotovil prave pogoje zarast, moraš najprej ugotoviti kaj je mandarin ali kumkvat? Oba sta sicer citrusa, vendar sta si različna (najbolj očitno sadeži: okrogli - mandarin, podolgovati in majhni - kumkvat).

Jaz sicer nisem strokovnjek, vedar pa ti iz izkušenj (imam mandarino in kumkvat) lahko povem, da pri meni (na obali) mandarina uspešno prezimi zunaj (vseeno jo moram nekoliko zavarovati), kumkvat pa ne. Jaz ga premaknem v klet (cca 10°C), kar mu očitno ugaja, saj mi vsako leto bogato cveti in obrodi številne sadeže, kljub temu, da je visok nekaj manj kot meter.

Tvoj drevešček je doživel hud šok, tako da si bo po moje opomogel šele naslednjo pomlad. :|

Pozdravček
crash_recovery
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 sep 2003, 09:48

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 26 avg 2003, 08:08

Ne vem kakšen citrus je, zato prilagam sliko. V cvetličarni sem opazil mandarino, ki pa je imela popolnoma drugačne liste in drugačne plodove od mojega citrusa. Mislim, da je kumkvat, vendar nisem prepričan. Na citrusu je bil tudi kartonček, ki ga tudi prilagam z navodili. Na notranji strani so bile še štiri slike različnih varietet kumkvatov.
Še nekaj vprašanj: Ali lahko kumkvat obračam proti soncu, ali ga lahko pršim zjutraj, ali je bolje, da ga pustim čim bolj pri miru. Čez poletje je na balkonu, ki je stalno odprt.
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a crash_recovery » 26 avg 2003, 13:49

Tvoj drevešček je nedvomno kumkvat (piše tudi na kartončku: Fukushu kumquat), na kartončku piše pa tudi, da ne sme biti na temperaturi nižji od 5°C :!: Ker si iz Ljubljane ti res priporočam, da ga daš čez zimo notri, če ne ti bo kmalu šel. Poleti je dobro, da je na balkonu, bolje uspeva na soncu. Moj je sicer druga vrsta (ima veliko manjše sadeže), ga pa ne pršim z vodo, samo zalivam, drugače ga pustim pri miru.
crash_recovery
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 sep 2003, 09:48

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 17 nov 2003, 15:24

No sedaj je moj kumkvat v službi v polindustrijski hali na okenski polici, kjer je suho in več ali manj konstantna temperatura - kjer tudi v najhujši zimi temperatura ne pade pod 10 stopinj Celzija.
Kljub temu še vedno kakšen list odvrže. Sedaj me zanima samo še zalivanje. Po enem tednu je zemlja na vrhu suha - ga zalijem ali ne? Koliko zalivati?
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Mediteranske, subtropske in tropske rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov