Škodljivci na rastlinah

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Škodljivci na rastlinah

OdgovorNapisal/-a dusanh » 27 mar 2021, 08:56

Vsaka lončnica ima kakega škodljivca, od bakterij, glivic do insektov.
Nahajajo se v zemlji, v koreninah, v notranjih ali zunanjih delih rastline: steblu, listih, cvetovih. Ob pravilni vzgoji, teh škodljivcev ne bomo opazili. Ponavadi so v tako majhnem številu, da ne škodujejo rastlini.Če pozabite na to dejstvo, se lahko kaj hitro pojavijo bolezenski znaki (rumeni listi, oveneli rastni vršički, luknjice v listih).
Za nekaj evrov si lahko kupite povečevalno steklo ( lupo) ali pa slikate sumljive dele rastlin. Pri povečavi z lahkoto opazite spremembo na listih, steblih, koreninah in preventivno ukrepate.
Če hočemo uspešno obvarovati svoje rastline pred njimi, moramo združiti ekološko in toksikološko zaščitno metodo.Predvsem moramo vsaj približno poznati začetne znake najpogostejših bolezni in znake napada škodljivcev, ter jih z rednim opazovanjem odkriti v samem začetku napada na rastlino.Če so rastline stalno na enem in istem mestu jih s prednje vidne strani ne bomo opazili. Ponavadi se nahajajo na zadnji, nam nevidni strani.Prav tako moramo vedeti kako izgleda zdrava rastlina, da bomo na njej hitro opazili najmanjšo pomankljivost.
Insekte lahko z listov, stebel in korenin odstranimo ročno: vato ovijemo okrog zobotrebca, namočimo v blago raztopino milnice ali alkohola ter obrišemo okužene dele. V primeru, da so napadeni deli premočno okuženi, jih odstranimo i zavržemo. Zemljo razkužujemo s paro, sevanjem v stari mikrovalovni pečici. Tako sterilno mešanico potrebujemo zlasti za sejanje in razmnoževanje novih okrasnih rastlin ali zelenjavnic. V skladiščih se substrati slej ko prej okužijo, zlasti če trgovci ne opravljajo spomladanskega čiščenja in preventivnega razkuževanja.
Če hočemo čimpreje ugotoviti ali so na naših lončnicah insekti, moramo uporabiti različne vrste vab, plave in rumene lepljive plošče, katere lahko obesimo na balkon, steklenik ali na vrt. Plave ploščice privabljajo trips, rumene pa ostale insekte. Če opazimo prilepljene insekte, določimo vrsto in po dveh tednih, ko se iz jajčec izležejo ličinke, ukrepamo. Ploščice namreč samo privabljajo insekte, večina jih ostane na rastlinah in te moramo uničiti.
Pri spomladanskemu presajevanju očistimo koreninski sistem od strohnelih, posušenih in nagnitih delcev ter vlončimo v svež substrat. Pri nakupu pazimo na datum proizvodnje, saj stare mešanice zemlje, katerih se prodajalne hočejo čimpreje znebiti niso ustrezne in verjetno že vsebujejo glivice, bakterije ali kakšne druge drobne insekte. Pri nas pri mešanju novega substrata obvezno uporabljamo insekticid in fungicid v prahu, ki vsaj v prvih rastnih mesecih zaščiti rastline pred okužbami.
Ne uporabljajte rabljene lončke, podstavke, staro vrtno zemljo, gnojevko in kompostnico. Če ne drugega, boste v kupljeni substrat vnesli razne talne škodljivce. Zalivanje z nekaj mesecev staro stoječo vodo ni priporočljivo, ker lahko na rastline prenesete razne glivice in bakterije.
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Re: Škodljivci na rastlinah

OdgovorNapisal/-a maruv » 01 feb 2024, 17:19

Izgleda zanimivo
maruv
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 01 feb 2024, 17:17


Vrni se na Kaktusi in sukulente

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • PRAH NA RASTLINAH
    Napisal/-a Tina » 08 okt 2006, 12:32
    5 Odgovori
    3178 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a anchi Poglej zadnji prispevek
    15 okt 2006, 18:17

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov

cron