Prvi pozdravček

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Prvi pozdravček

OdgovorNapisal/-a emanuela. » 23 nov 2005, 19:21

Vsem skupaj lep, skorajda že zimski pozdrav. nova sem tukaj. obcasno pogledam teme, zdaj pa sem se odlocila da se prijavim v forum, saj imam tudi jaz rada kaktuse in sočnice.

Stara sem 23 let, zaenkrat še študentka. In mamica.

V svojem stanovanju imam kar nekaj lončnic: plezalk, sobnih bršljanov, tudi 5 kaktusov in 2 sočnici :) za začetek kar ;)

nameravam pa svojo zbirko kaktusov povečati.

že kar takoj pa imam 2 vprašanji.

1. HAWORTHIA
V cvetlicarni sem kupila zelo lepo H. fasciato, liste je imela skladno razporejene, sedaj pa so kar podivjali. Kako ukrepati, da bo se vedno lepa?

2. KOMPLET KAKTUSOV
V cvetličarni Kalia sem kupila nasad. V stekleni posodici so posajeni 3 kaktusi, na vrhu pa je material podoben barvnemu pesku, vse skupaj pa je z nečim zalito. no, ti kaktusi so od spodaj začeli gniti. jim lagko kako pomagam ali so obsojeni na propad?

VSEM HVALA ZA ODGOVORE.
emanuela.
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 23 nov 2005, 19:01
Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a cyberman » 24 nov 2005, 09:06

Zdravo in dobrodošla. Kar se tiče odgovorov:
1. brez slike je težko kaj reči vendar pomanjkanje svetlobe ob visokih temparturah ter zalivanju je večinoma vzrok divjanja rastlin. Haworthio ter kaktuse prezimuj hladno, svetlo z res sminimalnim zalivanjem alil celo brez. Glej tudi temo prezimovanje na tem forumu pod kaktusi in sočnice.

2. Mislim, da so vsi kaktusi posajeni v posode brez luknje za odtok vode spodaj, obsojeni na propad. Res da lepo zgledajo tisti aranžmaji, ampak živijo kratko. Ko si boš nabrala malo izkušenj s temi rastlinami si boš lahko začela delati svoje aranžmaje ki bodo trajnejši.
Aleš
cyberman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 196
Pridružen: 07 maj 2003, 12:38
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a renee » 24 nov 2005, 09:26

:arrow:
Zadnjič spremenil renee, dne 02 dec 2007, 07:04, skupaj popravljeno 1 krat.
renee
Guru
Guru
 
Prispevkov: 421
Pridružen: 12 sep 2003, 08:50
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 24 nov 2005, 10:16

Lep pozdrav in dobrodošla!

Havorcije so dvoje vrst: zeleno listnate in suličaste z drobnimi belimi bradavicami. Zeleno listne rastejo in cvetijo pozimi na toplih okenskih policah, bradavičaste pa zimo prezimijo tako kot kaktusi. Haworthia fasciata spada k onim drugim, ki zimo prezimijo skupaj s kaktusi.
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

Re: Prvi pozdravček

OdgovorNapisal/-a anchi » 29 nov 2005, 22:08

emanuela. je napisal/-a:2. KOMPLET KAKTUSOV
V cvetličarni Kalia sem kupila nasad. V stekleni posodici so posajeni 3 kaktusi, na vrhu pa je material podoben barvnemu pesku, vse skupaj pa je z nečim zalito. no, ti kaktusi so od spodaj začeli gniti. jim lagko kako pomagam ali so obsojeni na propad?

VSEM HVALA ZA ODGOVORE.


Jaz sem tudi kupila enega takšnih nasadov in so kamenčki bili kot zlepljeni. Meni so hvalabogu kaktusi in sočnice posajene v njem preživeli, saj sem pazila pri zalivanju. Sem pa se pred kakšnim tednom odločila, da vse skupaj presadim. Kaktuse sem posadila posebej, na novo pa sem nasadila sočnico ki je bila že prej in še tri druge, ki so bili "podmladki". Vem, da je v tem času to riskantna poteza, ampak sem se vseeno odločila za to. Te kamenčke sem komaj spravila narazen in sicer tako, da sem po vrhu tolkla s trdim predmetom. Moram povedati, da sem že mislila da bo to mission imposible, ampak mi je na koncu le uspelo. Ko sem videla koliko zemlje so imele rastline, me je skoraj blo konec. Vsaka je namreč imela še obliko lončka in sicer tistega mini lončka, v katerih prodajajo kaktuse, rastline pa so že precej zrasle tako da zemlje praktično skoraj že ni bilo več.
Jaz bi ti predlagala, da kar presadiš vse kaktuse, saj itak ne moreš preveč zgrešit glede na to da praviš, da spodaj že gnijejo.
anchi
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 51
Pridružen: 20 jan 2005, 20:55
Kraj: Gornja Radgona


Vrni se na Kaktusi in sukulente

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost