kaj pa pesek?

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

kaj pa pesek?

OdgovorNapisal/-a zajkla » 31 jan 2006, 00:31

Lep pozdrav!

Zanima me, če kaj uporabljate pri dekoraciji tisti parvni pesek, ki se posuje po zemlji?

Ali kaj škoduje kaktusom?
zajkla
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 16 nov 2005, 16:58

OdgovorNapisal/-a Marsumioon » 31 jan 2006, 08:03

Barvni pesek ni škodljiv,
vendar ga jaz vseeno ne uporabljam. Mislim da je še najboljše če posuješ zemljo s kakšnimi belimi kamenčki da vse skupaj zgleda bolj naravno

LPM
Marsumioon
 

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 02 feb 2006, 10:51

Odvisno je od načina vzgoje.
V rastlinjakih s konstantnimi rastnimi pogoji je praksa pokazala, da kaktusi bolje uspevajo, če ni peska gor. Balkonska vzgoja, terase in okenske police, pa bolj zahtevajo pesek kot ne. Pesek namreč ščiti koreninski vrat kaktusa in omogoča, da voda hitreje odteče pri zalivanju in koreninski vrat ostane suh. Ostali funkciji sta še zaščita pred izhlapevanjem in estetski učinek.

Barvni pesek pa so se očitno izmislili trgovci z novci, prodajajo v majhnih sklečkah 3 različne mini kaktuščke, ki med seboj nimajo nobene zveze. (npr. 1 notokakatus, 1 cereus in eno havorcijo). Gor posujejo barvni pesek, da lepše izgleda in tako je stvar lažje prodat. Kako potem to vzgajati naprej jih jasno ne zanima, zato se takim kozlarijam izogibam.

Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 06 dec 2007, 14:32

mene pa zanima, kje bi se našli lepi beli kamenčki ali pesek za dekoracijo. tu mislim na navaden naraven produkt in ne na pobarvano čudo iz trgovin. misel mi je ušla na pesek za grobove. je to primerno? doma imam haworthio in bi ji rad "uredil okolico". prav tako imam v planu kupiti še nakaj haworthij ker so mi res zanimive rastline. ampak najprej se morem malce spoznati z vzgojo in bom počakal do pomladi, da vidim če znam pravilno vzgajat to haworthio, ki jo imam.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a radomin » 06 dec 2007, 15:30

Naravni pesek, lepih barv, pisane, velike in male dobis na sipinah reke Save. Jaz ga hodim pobirat blizu Zaloga, kjer je veliko dostopnih sipin oz. naplavin, nanosov. Vzeti si moras le nekaj ur in potrpljenja za to delo. Lahko pa ga kupis v trgovini Prometej ali v starem delu Ljubljane v trgovini z darili. Drugače je veliko takih trgovin, ki prodajajo pesek tudi v BTC CITY PARK je trgovina, ki se ukvarja z akvaristiko. Tam dobis raznobarven naravni kremenčev pesek.
radomin
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 55
Pridružen: 11 dec 2005, 19:45
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a primozc » 07 dec 2007, 10:30

Pesek ja, vendar ne apnenec, razen pri rastlinah, ki zahtevajo apnenčasta tla. Barvnim kozlarijam pa se tudi jaz izogibam, ker zbiram kaktuse čisto iz drugih razlogov, ne pa kako izgledajo v lončku.

LP
Primoz
primozc
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 64
Pridružen: 29 mar 2007, 13:33
Kraj: Laško

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 07 dec 2007, 10:34

tudi jaz imam svojo haworthio zaradi drugih razlogov, ampak vseeno pa rad vidim, če je kaj estetsko urejeno :wink:
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a primozc » 07 dec 2007, 12:19

Nisem kategorično proti popestritvi lončkov s peskom, če so to naravne barve. Ne prenesem pa raznih živo barvnih umetnih kamnov. Sicer pa je to stvar okusa, oz. nekateri so pač podvrženi nesmislom sodobne potrošnje. Rastline okrašene z okrasnim peskom so mnogo dražje in niso vredne tega denarja, to pa je zame nesmisel. Jaz dam raje več denarja in kupim redko vrsto in se z njo hvalim.

LP
Primoz
primozc
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 64
Pridružen: 29 mar 2007, 13:33
Kraj: Laško

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 07 dec 2007, 13:59

to je res. pesek (ki jih po mojem ne stane praktično nič) je samo za dviganje cene rastlinam, ki so v poraznem stanju. dodajo pesek, ki je vreden 5 centov in rastlino prodajo za 3 evre več. bolano.

sem pa kar sam poskrbel za lepe kamne. vzel sem večji kamen, ga s kladivom razbil na manjše kose nato pa te manjše kose zbral in jih dal v "fangl" (če kdo ne ve kaj je to, naj vam povem, da je to tista kovinska posoda z lesenim ročajem, ki jo uporabljajo zidarji pri zaključnih delih). ko sem jih imel v fanglu sem dolil vodo in z večjim kamnom začel drgniti in mešati kamne med sabo. po parih minutah so njihovi ostri robovi postali lepo gladki. če koga zanima več lahko poslikam in objavim.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a primozc » 07 dec 2007, 14:32

To je čisto nekaj drugega, da se človek sam potrudi in si ustvari izgled rastline s pomočjo naravnih materialov. Nastane pa problem spedenat vsako rastlino posebej, ko zbirka naraste v nekaj sto rastlin.

LP
Primoz
primozc
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 64
Pridružen: 29 mar 2007, 13:33
Kraj: Laško

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 07 dec 2007, 15:50

to je res. ampak če imaš voljo se da vse. pravkar tuhtam, kako bom sam doma naredi okrasne lončke za rastline. to bo še špas :D
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a felidae » 07 dec 2007, 16:25

Bel kremencev pesek lahko kupis v vsaki trgovini ki prodaja akvaristicno opremo. Navadno imajo tudi na izbiro pesek manjse/vecje granulacije. Stane pa pomoje ena vreca tja do 2€.
felidae
Guru
Guru
 
Prispevkov: 286
Pridružen: 21 okt 2005, 22:35
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dusanh » 07 dec 2007, 17:28

Živjo,
Bla,bla, bla nobena praksa do danes še ni pokazala, da kaktusi bolje uspevajo, če ni po površini posut pesek. Dejstvo je, da pesek prave granulacije ščiti rastlino pred gnitjem. Koreninski vrat se hitro posuši, ne zaredijo se alge in mah, ki napravita po površini skorjo, tako da zemlja ne more dihati. Dogodilo se je, da se nam je nekaj tisoč belih vrst Mammillarija, Cleistocactus in Cephalocereus do polovice obarvalo z zelenimi algami, katerih se ne da več odstraniti in zmetali smo jih v smeti.Od takrat zmeraj uporabljamo kremenčev pesek. V velikih kaktusarnah kjer na leto proizvedejo po več milijonov kaktusov, ne uporabljajo peska saj je predrag in še preveč časa vzame pri posipavanju.
Dve osebi v 8 urah strojno ulončita 10.000 kaktusov in več. Prva z vsako roko prime po 1 kaktus z porezanimi koreninami in ga potisne v lonček z zemljo, druga jih pobira s tekočega traku, ter jih zlaga na platoje. Kaktus je ulončen v cca 3 sekundah. Če bi vsakega posul še s peskom je to nadaljnih 3-5 sekund. Za 1 plato z 70 kaktusi se porabi 1 kg peska, ostalo izračunajte sami.Proizvodnjo podraži za 150%. To je glavni vzrok,da ne posipavajo rastlin.Njihove zbirke pa so vse brez izjeme posute z peskom
Barvni pesek in umetne cvetove zahtevajo enoumni kupci, ki kupujejo rožice in jim je vseeno kakšno vrsto kupijo.V Holandiji za vse prvenstvene tekme in tekme svetovnega pokala posprejajo kaktuse v oranžno barvo in se prodajajo za med. Za novo leto bomo dobili pozlačene ali posrebrene rastline, smrečice bodo posute z srebrnim prahom Če bi ljudje imeli ukus, ali če hočete hortikulturo, tega ne bi kupovali in ne bi bilo krancljanja.
Tako pač je in trgovci niso krivi, če hočejo čimbolj ustreči kupcem.
Za posipavanje in mešanje v substrat pri nas uporabljamo kremenčev pesek različnih granulacij. Belega dobite okrog Mokrega polja, bolj umazanega v Moravčah, rumenega pa v Puconcih. Dobite ga rifuso, nato ga morate presejati. Groba frakcija gre v smeti, srednjo uporabite za posipavanje, drobno uporabite pri mešanju substrata.
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Kaktusi in sukulente

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov