ALOE ARBORESCENS

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

ALOE ARBORESCENS

OdgovorNapisal/-a dusanh » 13 apr 2010, 09:42

ALOE ARBORESCENS DREVESASTA ALOJA ZDRAVILNA ALOJA

Pametno je, da zdravilno alojo vzgajate sami. Nikoli se ne ve kdaj jo boste potrebovali, ali vi ali vaši prijatelji in sorodniki. Semena aloje na splošno ne prodajajo, verjetno zato, ker bi jo lahko vzgojili sami in potem ne bi bilo povpraševanja po rastlini. Vzgoja je enostavna. Pozimi jo morate imeti v notranjem prostoru, okenski polici, zaprtem balkonu ali nekje čim bližje svetlobi. Zalivate samo z deževnico brez hranil. Tako ste lahko sigurni, da ne vsebuje nobenih kemičnih substanc iz mineralnih gnojil. Glede zalivanja z hranili so mnenja različna. Res je, da rastlina raste nekajkrat hitreje, toda koliko in katera hranila dodajajo vzgojitelji, nikoli ne boste izvedeli. Razen tega vsi, ki se ukvarjajo z množično pridelavo aloje, preventivno pri vzgoji uporabljajo pesticide. Enostavno si ne morejo privoščiti, da bi nekaj desettisoč kvadratnih metrov površine nasajene z alojo, v steklenikih ali na prostem, naenkrat bilo uničenih zaradi napada kakega škodljivca ali bolezni. Zato verjamem brazilskemu menihu ( Romano Zago je napisal knjigo » Raka lahko ozdravimo« ), da je Aloa arborescens najbolj zdravilna, če je nabrana v naravi. Zdravilno alojo, so baje uporabljali že pred 2000 leti in zanima me s katerim kemičnim gnojilom so takrat zalivali?
V prodaji je običajno Aloe barbadensis (Aloe vera), ki vsebuje znatno manj zdravilnih snovi kot drevesasta aloja (Aloe arborescens). Uvozijo jih iz Nizozemske in Nemčije pod imenom Aloe vera ali Medicinal aloa. Velikokrat po trgovinah opažam v prodaji alojo, ki ima ob koreninskem vratu polno malih potaknjencev. Praviloma rastline naredijo nove poganjke šele takrat, ko porežejo liste matični rastlini. Iz tega sklepam, da se prodajajo večinoma hibridi ali kultivarji, kakšna pa je njihova zdravilnost, naj vsak presodi sam.
Pri nas vzgajamo vrsto Aloa arborescens, ki vsebuje največ zdravilnih supstanc. Nekaj jih vzgojimo iz semen, večino pa iz porezanih vršičkov matičnih rastlin. Iz semen je vzgoja zelo počasna, ker za zalivanje uporabljamo samo deževnico. Na prikazanih slikah si lahko ogledate rast aloje v razmaku 4 let. V rastlinjakih z intenzivno vzgojo, prodajno velikost 30-40 cm, dosežejo že v drugem letu. Po mnenju strokovnjakov, morate tako rastlino vsaj 2 leti zalivati samo z deževnico, da se kemične substance postopoma izločijo.
Upam, da sem odgovoril na večino vprašanj, ki mi jih zastavljate na moj mail ter vam navedel nekaj dejstev, na vas pa je, da presodite in se odločite

Slika
Aloja stara 2 leti

Slika
Aloja stara 3 leta

Slika
Aloja stara 4-5 leta

Slika
Aloja stara 5-6 let

Slika
Aloja stara 10 let Visoka je cca 2 m Spodnji listi so že potrgani
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a META.JERINA » 14 apr 2010, 10:22

Moja aloja je bledo rumene barve in listi so čez zimo postali dolgi in krhki. sedaj je posajena v šoti.
ali imate pri vas tudi zemljo in če ne v kakšno zemljo naj jo sedaj posadim?
META.JERINA
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 14 apr 2010, 09:54
Kraj: LJUBLJANA

Re: ALOE ARBORESCENS

OdgovorNapisal/-a anibas » 17 sep 2011, 12:15

Pozdravljeni,
jaz bi nujno rada kupila zdravilno alojo staro tam okoli 3 let-ali jo pri vas imate in kakšna je cena?lahko tudi na ZS :lol: hvala in lp
Uporabniški avatar
anibas
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 38
Slike: 3
Pridružen: 03 feb 2007, 16:52

Re: ALOE ARBORESCENS

OdgovorNapisal/-a anibas » 19 sep 2011, 12:39

dusanh-hvala za informacije-bom poklicala na vašo tel.,ki jo imate na spletni strani in se dogovorila za prevzem.
lp
Uporabniški avatar
anibas
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 38
Slike: 3
Pridružen: 03 feb 2007, 16:52

Re: ALOE ARBORESCENS

OdgovorNapisal/-a dusanh » 23 sep 2011, 07:44

Pozdravljeni,
v vašem imenu je alojo staro 6 let (ne 2 ali 3 leta) kupil gospod, ki je zastonj, zaradi primerjave, dobil še alojo staro 2 leti.
Cene ki sem jih navedel so točne in tudi držijo za starosti aloj od 2-4 let in velikosti, ki so vidne na slikah. Vzeli ste 2 leti starejšo alojo in cena je večja. Če vam velikost ne odgovarja, aloje prinesite nazaj in vrnili vam bomo denar.
Ravno zaradi takih primerov večjih aloj ne pošiljamo po pošti temveč samo manjše starosti do 4 let v cenovnem razredu od 2-4 €. Za večjo alojo pa mora stranka obiskati naš steklenik ter se na licu mesta odločiti za nakup.
LP
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Re: ALOE ARBORESCENS

OdgovorNapisal/-a anibas » 23 sep 2011, 11:07

gospod Dušan-z nakupom sem zadovoljna - tudi g. Mojca je bila zelo prijazna,res je podarila tudi malo alojo-opravičujem se vam - nisem mislila nič slabega,samo glede cene nisem vedela saj sem razumela tako-vsako leto ko je rastlina starejša je dražja za 1€.Skratka po aojo se bom še vrnila v vaš rastlinjak :D - saj težim k temu da je vzgojena na biološki način.
Brez zamere in lepo vas pozdravljam

anibas
Uporabniški avatar
anibas
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 38
Slike: 3
Pridružen: 03 feb 2007, 16:52


Vrni se na Kaktusi in sukulente

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 4 gostov