Obrezovanje cipres

Diskusija o iglavcih.
Smreka, Bor, Jelka, Macesen, Tisa, Cedra, ...

Moderatorji: dusanh, Žiga.S, Moderatorji

Obrezovanje cipres

OdgovorNapisal/-a klorofil » 09 avg 2010, 10:20

Živjo,

imam cca 25 let staro živo mejo iz cipres, dolžine 30 m in višine 2 m. Živa meja je lepo negovana (je lepo poravnana in zgoščena) vendar pa opažam, da mi vsako leto uide za kakšen cm v širino. Na najširšem delu debelina žive meje dosega tudi do 115 cm in mi tako zmanjšuje funkcionalnost dvorišča.

Ker sem nekako prisiljen ukrepati sem razmišljal, da bi živo mejo z ene strani (na drugi strani je ograja) porezal toliko, da bi bila debelina cca 80 cm širine (morda še manj).

Zanima me sledeče:

1. kdaj je najprimernejši čas, da se tega posega lotim (če sploh)?
2. Kakšna je pravilna izvedba, da se bo živa meja po sanaciji lepo obrasla?

Predvidevam, da se je kdo izmed vas že srečal s podobnim problemom, zato bom hvaležen za vaše nasvete.

Lp,
Miha
klorofil
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 09 avg 2010, 09:17

Re: Obrezovanje cipres

OdgovorNapisal/-a sasok » 07 sep 2010, 17:25

Lep pozdrav!

Če je živa meja iz kleka (predvidevam, ker piše ciprese), jo lahko obrežete zgodaj jeseni. Vendar pa vseeno ne preveč močno, da posamezna drevesa (ja, drevesa) ne bi zaradi pomanjkanja listne mase odmrla.
Kleki so že samo po sebi problematični za živo mejo (čeprav jih še vedno močno prodajajo za žive meje, seveda zmotno), ker so to precej mogočna drevesa, ko odrastejo. V živih mejah pa se zgodi sledeče, korenine rastejo in se pripravljajo, da bodo oskrbovala mogočno drevo, mi pa listno maso režemo tako dolgo, da je zmanjka za oskrbo celotnega drevesa in rastlina na koncu odmre. Vaša živa meja že precej zavidljive starosti, ampak bo počasi treba začeti razmišljati o zamenjavi.
Da ne bo kdo mislil, da govorim kar tja v en dan:
Slika

pa lep dan.
Slika
sasok
Guru
Guru
 
Prispevkov: 613
Pridružen: 15 okt 2006, 20:29

Re: Obrezovanje cipres

OdgovorNapisal/-a domi » 07 sep 2010, 22:04

Pozdrtavljeni,
sicer nimam izkušenj z živimi mejami ampak opažam v svoji okolici da bi vsi iz malih rastlin radi čim prej imeli gosto živo mejo. Zato pustijo rasti in v začetku ne obrezujejo zato ciprese (kleki) poženejo dolge poganjke, ki čez čas zgubijo iglice v notranjosti rastline. Zato se rastlina - drevo precej razraste z iglicami samo na koncu vej, v notranjosti pa zaradi pomanjkanja svetlobe ni iglic. Zato bi morali že od samega začetka redno obrezovati in radčiti veje v notranjosti krošnje da bi se iglice razvile po celotnih vejah. Idealne dimenzije žive meje bi dobili malo kasneje vendar bi dalj časa trajala.

V vašem primeru bi večje - debelejše veje odstranil v celoti in pustil samo manjše-tanjše in spustil čim več svetlobe-sonca v notranjost krošnje. Res da bo zgledalo grdo vendar se bodo manše veje, če bo zadosti svetlobe ozelenile v eni ali dveh sezonah čisto do debla. Nato pa lahko spet obrežete na širino kot želite.
V prihodnosti pa je potrebno čim več svetlobe spustiti tudi v notranjost krošnje do debla z odrezovanjem debelejših vej. Saj če obrezujemo samo od zunaj, v notranjosti krošnje zaradi pomanjkanja svetlobe odpadajo iglice in je živa meja od znotraj prazna, če jo pa hočemo zeleno pa puščamo daljše veje potem pa se čez leta razraste.

Upam da bo pomagalo.
LP Dominik
domi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 16 mar 2007, 20:39
Kraj: Prekmurje


Vrni se na Iglavci

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov