Oleander "ušel v seme"

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Oleander "ušel v seme"

OdgovorNapisal/-a mary » 16 nov 2007, 20:30

Konec poletja sem na manjšem oleandru, ki sem ga kupila letos spomladi, opazila izrastke na vrhovih, približno 10 cm, suličaste oblike, v katerih so semena. Stvar sem zaenkrat pustila pri miru. Sedaj oleander prezimujem v garaži, pa me zanima, kdaj lahko te izrastke odstranim z rastline oz. kdaj bodo semena v njih zrela, da bi jih lahko posejala, če se bo kaj prijelo. Moram pa povedati, da pri tem oleandru (imam jih več) nisem sproti odstranjevala ovenelih cvetov, ker je stal na precej vetrovnem mestu in je kar veter poskrbel za to opravilo :D

Pa še to, pri mojih oleandrih vsako leto marca odstranim stare cvetne poganjke, ki se konec jeseni predhodnega leta pred prezimovanjem niso razvili v cvetove. Potem jih dam aprila na prosto in cvetijo in cvetijo, še ko jih dam na prezimovanje novembra, je na njih polno popkov. Nekdo pa mi je povedal, da teh poganjkov se ne sme odstranjevati, ker v tem primeru oleander poleti naj ne bi cvetel ??? Kaj pravite ?
LP!
mary
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 37
Pridružen: 18 jan 2006, 11:28

OdgovorNapisal/-a jan24 » 17 nov 2007, 09:21

To mi je pa novo da so sejančki občutljivi. Do sedaj sem ravno izpod dveh velikih oleandrov pred našo hišo dobil že tri sadike, od tega sta dve že res debeli. Tile "sejanci" so praktično morali preživeti celo poletje skoraj brez kapljice vode (zalival jih nisem, poletja so pa zadnja leta v Kopru kar suha).
Vejic pa sploh ne režem, poiskušam jih oblikovati v nekakšno drevo.

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a mary » 18 nov 2007, 15:31

Torej je po vašem najboljše, da tulce s semeni odstranim, da ne bi rastlini vzelo preveč energije za cvetenje prihodnje leto ?
LP!
mary
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 37
Pridružen: 18 jan 2006, 11:28

OdgovorNapisal/-a zupka » 18 nov 2007, 16:42

Ko berem to razpravo o sejanju in sejančkih o olenadrih me zanima sledeče: v čem je problem pri sejanju. Kajti preko ebay-a sem naročila seme Thevetia neriilolia - rumeni oleander, katerega domovina so Karibi. To seme imam sedaj namen posejati. Prosila bi vas, da me opozorite, na kaj naj bom pozorna, da bom prišla do željene rastline.
Uporabniški avatar
zupka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 193
Pridružen: 13 jun 2006, 21:29
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a mary » 18 nov 2007, 17:18

Razmnoževanje s potaknjenci poskušam že tretje leto zapored (ko prinesem z Dalmacije vsakič šop potaknjencev), poskušam na vaš opisan način, pa mi ne uspe. Večina potaknjencev mi zgnije, preden poženejo korenine. Zato so mi semena toliko večji izziv, še posebej, ker mi je letos prvič oleander ušel v seme. Zato tudi mene zanima, kako s sejančki. Torej, ko se kapsula s semeni odpre (ampak vprašanje, kako bo s tem med prezimovanjem v garaži - nizke temperature), posejem semena v rahlo prst, postavim na toplo svetlo mesto in redno zalivam ???
LP!
mary
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 37
Pridružen: 18 jan 2006, 11:28

OdgovorNapisal/-a zupka » 18 nov 2007, 17:45

Hvala lepa za nasvet. Stalne enakomerne temperature mi ni problem vzdrževati, ker sem zaradi sejanja eksotov nabavila grelno blazino, ki jo imam pod kalilniki. Lep pozdrav
Uporabniški avatar
zupka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 193
Pridružen: 13 jun 2006, 21:29
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a trajnice » 12 jan 2008, 19:10

Mary sprašuje, kako bi lahko razmnožila svoj oleander.

Vzgoja iz semena nikakor ne more dati oleandra z enakimi lastnostmi, kot ga ima matična (materinska rastlina). Če Vam bo iz semena uspelo vzgojiti nove rastlinice, pričakujte, da bodo drugačne od tiste, ki je dala seme. Sorte oleandrov so namreč kloni, ki po generativni poti (iz semena) ne dajo enakega potomstva.
Če hočete imeti enak oleander je edina pot vzgoja iz potaknjencev, kloniranje torej. Če pa Vam je vseeno, kakšen bo, lahko poizkusite s setvijo.
Potaknjenci oleandrov se zelo radi vkoreninijo v vodi. Jaz v navaden kozarec za vlaganje postavim vejice oleandra (vejice ne smejo biti preveč mehke, ampak deloma olesenele in odstraniti je treba liste na delu, ki bo v vodi, da ne gnijejo), kot bi postavila cvetje v vazo. Globina vode je lahko 10 in več cm. Sproti, ko voda izhlapeva, jo dolivam. Navadna voda iz pipe. Kozarec postavim na svetlo mesto, vendar ne na sonce. Ker se to počne običajno poleti, je kozarec lahko na prostem, kje na balkonu ali terasi, dokler ne požene korenin, kar včasih traja mesec dni, včasih nekaj več. Potem vkoreninjene potaknjence posadimo v lončke v navadno vrtno prst. In zalivamo toliko, da se zemlja nikoli ne izsuši in v podstavku nikoli ne zastaja voda.
V tem je vsa umetnost. Poizkusite še enkrat in naslednje leto poročajte o rezultatih.

Jožica Golob-Klančič
trajnice
Expert
Expert
 
Prispevkov: 116
Pridružen: 14 avg 2007, 16:25
Kraj: Vitovlje

OdgovorNapisal/-a LINDA » 03 mar 2008, 21:09

Jaz bi samo dodala da boljše rezultate da temna steklenica ali pa enostavno steklenico ovijemo z alu folijo, jaz sem svoje oleandre vzgojila tako.
LINDA
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 39
Pridružen: 18 jan 2008, 20:26

OdgovorNapisal/-a milegabi » 15 sep 2009, 10:01

Pozdravljeni,

mene pa zanima, ali ima kdo potaknjence rumenega oleandra ali pa ima rumen oleander doma. Rada bi si ga razmnožila, vsaj tri vejice. V moji okolici ga ne zasledim. Prosim za čimprejšnji oodgovor, ker se čas razmnoževanja izteka.

hvala in l.p.,
Milena
milegabi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 09 maj 2006, 08:44
Kraj: Podsabotin

OdgovorNapisal/-a milegabi » 19 jul 2010, 10:17

Pozdravljeni,

po enem letu spet sprašujem, ali ima kdo potaknjence rumenega oleandra ali pa ima rumen oleander doma. Rada bi si ga razmnožila, vsaj tri vejice. V moji okolici ga ne zasledim. Lani mi ga je prijazna gospa s koprskega prinesla, pa so mi vsi potaknjenci pozimi pomrznili (rekordnih -14 zunaj)
hvala in l.p.,
Milena
milegabi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 09 maj 2006, 08:44
Kraj: Podsabotin


Vrni se na Grmovnice

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost