nasad brežine

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

nasad brežine

OdgovorNapisal/-a Ula3 » 10 dec 2006, 22:48

Za hišo imao majnši potok in pred dvema letoma smo urejali škarpo. Zdaj pa smo opazili, da se hoče na drugi strani trgat zemlja, kot bi vlekel majnši plaz. Včasih je bilo tam grmovje, zdaj pa smo dve leti kosili, ker smo posejali travo. Kaj naj storimo, da nam ne bo vleklo zemlje? Ali naj nasadimo kakšno grmovje, drevje...? Katero? Ne bi radi visokega drevja, ker bi bila hisa še bolj v senci. Prosim za nasvete!
Ula[/b]
Ula3
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 13 maj 2006, 21:39
Kraj: celje

OdgovorNapisal/-a izu » 10 dec 2006, 22:55

Potemtakem morate gledati za kakšno nižje grmovje, ki ima razvejane korenine, katere dobro držijo zemljo! Kakšne so vaše želje? Hočete iglavce, listavce, rastline ki rabijo koliko nege, kakšno je sonce, predvidevam, da je veliko vlage?
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a Skala » 11 dec 2006, 21:57

Živjo,

Glede na vaš problem vam svetujem hitrorastoče rastline, katere tudi hitro razpredejo koreninski sistem, ki deluje kot neke vrste armatura za držanje zemlje skupaj in posledično preprečevanje erozije tal (brežine),....
Vsekakor morate navesti še lego brežine tako kot sprašuje Izu, na podlagi katere (senca ali sonce,.....) se boste potemtakem odločali o primernih vrstah rastlin....
Za začetek naj vam navedem par vrst prezimnotrdnih in nezahtevnih rastlin primernih za brežine:

Cotoneaster damerii `Coral beauty`-panešpljica, hitrorastoča delno vednozelena plazeča grmovnica (v: 20-30cm š: nedoločena) v jesenskem času okrasje rdeči plodovi nanizani po steblu. Skratka najpogostejša in tudi najbolj cenovno ugodna varianta. KLASIKA

Lespedeza thunbergii- lespedeza, listopadna zeloooo hitrorastoča grmovnica(v:50 cm š: 200cm), cveti pozno poleti, cvetovi so temno rožnate barve.POPESTRITEV MED KLASIKO

Lonicera pileata- hitrorastoč listopaden grm (v:100cm š:150 cm) okrasna po strukturi razrasti.KLASIKA

Zaenkrat sem navedel samo tri vrste res zelo nezahtevnih prekrovnih rastlin za kaj več pomoči marte pa še odgovoriti na vprašanja, ki vam jih zastavlja Izu!




Lep pozdrav
:wink:
Redke rastline...moja največja strast

http://album.email.si/momiji/
Skala
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 25 okt 2006, 20:54
Kraj: onkraj meja

OdgovorNapisal/-a Ula3 » 11 dec 2006, 22:31

hvala, kako ste prijazni, da ste se takoj odzvali na moj mail... je južna stran, veliko sence, a poleti pa mesto doseže tudi močno sonce... bolj so nam všeč iglavci, a je bolj bistveno, da nas ne bo preveč stalo in da bo služilo svojemu namenu! A te omenjene sadike dobimo v vseh večjih vrtnih centrih?
Hvala že v naprej in za nazaj!
Ula3
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 13 maj 2006, 21:39
Kraj: celje

OdgovorNapisal/-a izu » 11 dec 2006, 22:50

Ka pa kakšno smrečje, aka "ruševc", ki zelo dobro drži zemljo skupaj ob gorah??
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a muha » 12 dec 2006, 08:49

Zemljo dobro zadržujejo tudi korenine leske. Po mojih izkušnjah je dokaj trpežna, raste tudi v pretežni senci. Po želji jo lahko pustimo prosto rasti ali obrezujemo na željeno dimenzijo. Rada se razrašča, pri meni zlasti rdečelistna.

Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a Skala » 13 dec 2006, 13:26

Pozdravljena Ula,

Menim, da pretežno iglavci nebi prišli v poštev, kajti v vašem primeru bi preteklo kar nekaj let preden bi začeli služiti prvotnem namenu, torej zadrževanju zemlje in preprečevanju erozije le te. Pa tudi iglavci so ponavadi kakšen tisočak dražji od listavcev! Se pa vsekakor strinjam da so čudovite rastline!
Morda bi bila edina izjema plazeči kitajski brin.
Primerne bi bile te sorte in vrste:
Juniperus pfitzeriana `Aurea`
Juniperus pfitzeriana `Glauca`
Juniperus sabina `Tamariscifolia`

Je pa še nekaj pri iglavcih, namreč redko katera vrsta dobro uspeva v zelo vlažnih tleh. Brini, pritlikavi borovci, pritlikave cedre,.... povečini ljubijo bolj odcedna tla!

Drugače se pa da tudi malceno popestriti zasaditev s kombinacijo kakšnega iglavca ter plazečih se grmovnic ( namen je prekriti celotno površino brežine, saj le tako neboste imeli nobenega dela s košnjo, pletjem,itd.). Prevladujejo naj hitrorastoče grmovnice ter sem ter tja vkomponirate kakšen iglavec. Eventuelno lahko na najvišji točki brežine zasadite kak ruševc (Pinus mugo var. mughos) ali kakšno gnezdasto smrekco (Picea abies Echiniformis), ter nekje v sredini brežine kakšen plazeči brin.

Priporočam vam še to: preden se boste odločali o dokončnem nakupu ter zasaditvi rastlin na brežino dajte prvo zmerit približno kvadraturo brežine, na podlagi katere se boste potemtakem odločali o številu sadik namenjenih za zasaditev!

Ko boste enkrat izmerili kvadraturo upoštevajte pravilo koliko sadik določene vrste sadimo na m2!
Npr.:
Cotoneaster cca. 5 sadik na m2 (cena za 1 kos. od cca. *200 sit dalje)
Lespedeza 1 sadika na m2 (okrog *2000 sit ena sadika)
Juniperus 1-max. 2 sadiki na m2 (od *1000 sit dalje)
Pinus mugo 1-max. 2 sadiki na m2 (od *1500 sit dalje)

*Take cene so ponavadi za manjše sadike; recmo za ta denar dobite ruševc v premeru cca 20-30cm; cotoneaster kot enoletno rastlino,....

Drugače se pa te rastline najde v vseh vrtnih centrih, drevesnicah in manjših vrtnarijah. Tko da dejte še mal povprašat tamkajšnje prodajalce, ki vam bodo še kaj več povedali o zasaditvi in primernih rastlinah!! Najboljši čas da jih obiščete je seveda zgodnja pomlad, takrat ko se vsi na veliko oborožijo s sadikami!

Lp, Matej
Redke rastline...moja največja strast

http://album.email.si/momiji/
Skala
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 25 okt 2006, 20:54
Kraj: onkraj meja


Vrni se na Grmovnice

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov