Agrocybe aegerita-topolovka

Diskusija o gobah, ki jih lahko vzgajamo.
Šampinjoni, Ostrigarji, Šitake,..

Moderatorji: dusanh, ljzavodrib5

Agrocybe aegerita-topolovka

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 11 maj 2004, 18:08

topolovke na topolovini
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a zeronio » 12 maj 2004, 08:44

Lep šopek!
Kako pa ti formuliraš substrat? Si res uporabil pravo topolovino?
zeronio
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 70
Pridružen: 02 mar 2004, 13:33
Kraj: Kras

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 12 maj 2004, 15:49

Pobral sem sekance topolov zmešane z zemljo, kateri so ležali na kupu v senci že nekaj mesecev (vse skupaj je bila samo zafrkancija). Nisem dodajal ničesar, vse skupaj sem samo steriliziral in okužil.
Zanimivo je to, da je zadeva čakala od septembra 2003 do sedaj, in šele sedaj pognala, ko sem se je usmilil in ji zagotovil ustrezne pogoje.
So pa okusne gobice in se jih splača poskusit.
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 12 maj 2004, 15:56

Zanimivo se mi zdi to, da pri 10 stopinjah niso hotele pognati (podatek iz literature je 10-16, 13-18 stopinj). Pognale pa so pri 25stopinjah-škoda se mi je zdelo micelij vreči proč in sem poskusil ter si pridelal večerjico.

Kaj naj recem, nore gobe
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a zeronio » 13 maj 2004, 08:21

Jaz sem jih vzgojil samo enkrat, ko jih je en par zraslo kar znotraj vrečke z mozniki, ki sem jo predolgo pustil na polici.
Ne vem kakšen soj si uporabil, a komercialni soji so razviti tako, da obrodijo pri višjih temperaturah kot je naravno.
zeronio
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 70
Pridružen: 02 mar 2004, 13:33
Kraj: Kras

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 13 maj 2004, 18:20

Ta soj je bil komercialen, mogoče so res zato pognale pri tako visoki temperaturi. Ali misliš da so podatki, katere navaje Stamets v svoji literaturi mišljeni za v naravi rastoče soje?
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a izu » 13 maj 2004, 18:38

na kaj točno to raste ker meni zgleda kot kruh?? :D
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 14 maj 2004, 15:59

To so sekanci topolovega lesa preraščeni s podgobjem. Včasih je bele barve, včasih rjave, črne itd. Včasih ima zadeva celo zatrdline in bule (glej gojenje gob -Polyporus tuberraster).
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana


Vrni se na Gojenje gob

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost