Tobak

Droge in halucinogene rastline.
Pejotl, marihuana, koka, nore gobe, datura, ...

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

Tobak

OdgovorNapisal/-a engatslo1 » 09 jan 2014, 18:15

Lep pozdrav, ker bo kmalu sezona za gojenje sem vam pripravil majhen tutorial za sejanje tobaka, seveda lahko gojimo tudi druge rastline po tem postopku.

Najprej se moramo odločiti za kaj bomo uporabljali tobak, saj je na trgu ogromno sort tobaka. Za "navadne cigarete" je najbolje narediti nasljedno mešanico:

- Virgina Gold 80%
- Burley 15%
- Orient 5% (Turški, Makedonski, Blac Sea,..)

Za cigare in pipe:

- Burley
- Havana

To kar je napisano zgoraj je samo moje priporočilo, ker pa ima vsak človek svoj okus je najbolje, da sami poskušate z raličnimi sortami in mešanicami.

Ko približno vemo kaj hočemo se odpravimo po nakup semen. Najbolj enostavno je kar klikniti na domačo bolho in v iskalnik vtipkamo "seme tobaka". Večjo ponudbo dobimo na nemškem ali angleškem Ebay-u in Amazonu. Poštnina iz anglije in nemčije je med 1€ do 5€. Še večjo ponudbo dobimo na ameriških straneh samo traja dlje časa in plačati moramo carino ter davek. V nemški iskalnik vtipkamo "tabaksamen" v angleškega pa "tobacco seeds".

Ko dobimo semena bodo mnogi presenečeni nad velikostjo, saj so velika kot poprova zrna.
Slika
http://shrani.si/f/2w/Qw/32Prabsx/2014-01-09-150801.jpg

Semena damo vzkliti 6-8 tednov prej preden bi jih dejansko posadili zunaj. Se pravi začnemo začetek aprila in jih v maju presadimo na prosto. Moramo biti prepričani, da ne bo nobene zrmzitve saj bo rastlina uničena. Ker imamo glede na ostale "tobačne države" malo sončnih dni je še toliko bolj pomembo, da začnemo notri in tako pridobimo kak mesec. Za posaditev lahko uporabimo lončke ali pa kar škatlo za jajca.

Slika
http://shrani.si/f/2C/II/3z9Dj2O6/2014-01-09-150407.jpg
Slika
http://shrani.si/f/G/Lf/cytJEZd/2014-01-09-150355.jpg

Uporabil sem pairnato brisačko, da lahko lažje vidite seme in rastlince. Ko sadimo več sort tobaka jih obvezno označimo, saj bodo na začetku vsi izgledali isto in jih lahko kar hitro zamešamo.

Zemljo ne priporočam iz vrta, ker je preveč trda. Najbolje je kupiti zemljo za sejanje ali pa katero drugo zemljo, ki ni preveč stisljiva. Naša prva ovira je spraviti seme v zemljo, saj je v 1g približno 5000 semen. Zame je najlažje če pomočim prst v semena in jih previdno potresem nad zemljo. Semena ne smemo potlačiti v zemljo in tudi ne posipamo z zemljo. Zemljo moramo vlažiti 2-3x na dan. Priporočljivo je, da jih poškropimo in ne zalivamo, ker jih bo voda odplakninla na stran ali pa se bodo poglobili v zemljo. Na kvadratek dobimo od 10 - 30 majhnih rastlin. Ko se rastline začnejo razvijati začnemo s puljenjem rastlin tako, da jih dobimo nekje 5 najmočnejših. V nasljednjih dneh pa to število zmanjšamo na eno samo, tako imamo v lončku najmočnejšo/najbolj razvito rastlino. Presaditev v večjo posodo opravimo, ko je naša rastlina veliko približno 5cm. Jaz jih iz škatle z jajci presadim v jogurtove lončke. Sedaj je rastlina že tako velika, da jo lahko zalivamo z vodo. Priporočljivo je, da imamo podstavek in vanj točimo vodo. Ko je rastlina že dovolj velika (nekje 25 cm, odvisno od sorte) in smo prepričani, da ne bo nobene zmrzatve jih lahko presadimo na prosto. Zelo priporočljivo je, da zemljo posujemo s pepelom in uporabljamo samo bio gnojila. Ko se začne pojavljati vrh z cveti je najbolje, da ga odtrgamo saj bomo tako dobili večje liste, ker gre veliko energije v cvet. Jaz ponavadi pustim kakšen cvet, da imam rastlino za seme. Liste začnemo obirati od spodaj takoj ko opazimo, da začnejo rumeneti oziroma opazimo, da so spodnji listi postali drugačne barve kot zgornji.
engatslo1
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 09 jan 2014, 17:54

Re: Tobak

OdgovorNapisal/-a ACO » 02 nov 2014, 17:14

Zelo natančen, razumljiv in kronološko urejen članek.
Upam, da sledi še nadeljevanje o gojitvi rastline na prostem do končnega izdelka.
ACO
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 25 sep 2014, 16:41


Vrni se na Droge

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov