Težave z limonovcem in pomarančevcem

Diskusija o sadnem drevju.
Jablana, Hruška, Sliva, Limona, Figa, Kivi, Breskva, Marelica, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Težave z limonovcem in pomarančevcem

OdgovorNapisal/-a mimi_ » 19 jun 2007, 20:21

Pozdravljeni!

Že nekaj tednov se spopadam z ušmi na pomarančevcu in limonovcu (mlada drevesa), ki jih imam na balkonu. Uši (oz. karkoli že to je) na pomarančevcu so črne, precej velike (recimo 2mm) in se zadržujejo še posebej na cvetovih. Če drevo potresem, začnejo lesti sem in tja. Škropila sem že s sprejem proti ušem, uši so pomrle vendar se čez teden ali dva spet vrnile.
Poleg tega opažam, da se nekatere veje (konci vej) sušijo, obenem pa drevesom normalno rastejo listi na drugih vejah - to se dogaja na obeh drevesih. Na obeh drevesih sem tudi opazila nekaj zvihanih listov, toda le na limonovcu je bilo pod listom najti 'pajčevino'.
Zaradi vseh teh različnih simptomov nimam pojma kako ukrepati!

(Danes sem uši - siccer drugačne - opazila tudi v predelu balkona, kjer gojim dišavnice (baziliko, timijan, rožmarin, origano, drobnjak, peteršilj). Te uši so napadle predvsem peteršilj; na površini listov je veliko belih 'jajčec', na steblih pa majhne zelene uši. Kaj lahko storim, glede na to da gre za zelišča, ki jih ponavadi uporabljam pri kuhi????)

Upam, da mi boste znali odgovoriti na moja vprašanja!

Hvala za pomoč in lep pozdrav!
mimi_
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 19 jun 2007, 20:19

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 19 jun 2007, 21:02

poskusi z milnico. pomaga pri volnatih ušeh, mogoče bo tudi tu. drugače pa eno škropljenje ni dovolj. treba je škropiti večkrat v določenem časovnem razmaku (označeno na embalaži?).
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a frenky » 20 jun 2007, 19:04

mimi,

če gre res za uši, ti svetujem, da uporabiš sistemični insekticid. Na deblo pri tleh, pa prilepi lepilni trak za debla, ki preprečuje dostop mravljam.

zvijenje listov in 'pajcevino so verjetno povzročile gosenice, ki so že odšle.

Če je napaden samo peteršilj ga enostavno poreži!
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a mimi_ » 04 jul 2007, 19:32

Hvala za odgovore!

Uši uspešno izginjajo, sem škropila dvakrat s preparatom ki so mi ga dali v vrtnariji (nek običen sprej od substrala) in pomaga.

Žal so nekatere veje na limoni (na levi strani) popolnoma gole in izgledajo posušene, na pomaranči pa so ponekod veje cele gole, z izjemo zadnje četrtine vej...poleg tega, kot sem napisala, odpadajo male pomarančice... Jah, težko je biti nov v vrtnarjenju :)

Zalivam pridno, gnojim enkrat tedensko, imam jih zunaj (sončna lega), živim pa ob morju..

Kaj se dogaja z mojimi rastlinicami? :?
mimi_
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 19 jun 2007, 20:19

OdgovorNapisal/-a miha123 » 20 avg 2007, 21:34

Pri meni se na limonovcu tudi nabirajo take živali na spodnji strani listov. in kako jih odstraniti. Vzamete trdo milo in jo zdrobite. Potem jo zmešate z mrzlo vodo in jo nalijete v tako posodo kot je recimo od ayaksa da ima na koncu za špricat in s tem vsak večer pošpricam limono pošpricam pa ne samo zgornjo stran listov ampak moraš malo dvigniti liste in pošpricati tam kjer so te živali. Naslednje dni se bojo še zadrževale gor in čez kakšen teden teh živali ne boste več opazili. Pa špricati morate vsak dan in to zvečer ko se malo ohladi. tem živalim se reče kaper. Drugače vam pa to za špricati ne more nič škodovati.

hvala
hvala, miha
miha123
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 68
Pridružen: 02 jun 2007, 18:46
Kraj: ljubljana


Vrni se na Drevesa - sadna

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov