Marmelada iz Mokovca

Diskusija o sadnem drevju.
Jablana, Hruška, Sliva, Limona, Figa, Kivi, Breskva, Marelica, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Marmelada iz Mokovca

OdgovorNapisal/-a Zeleni Janez » 21 okt 2011, 13:30

Ali bi mogoče kdo znal napisati recept kako se to naredi? :)
Zeleni Janez
Expert
Expert
 
Prispevkov: 108
Pridružen: 19 apr 2010, 10:20

Re: Marmelada iz Mokovca

OdgovorNapisal/-a majdra » 22 okt 2011, 11:04

Iz plodov mokovca pripravljamo marmelade in želeje po enakem postopku kot iz jerebike .
Naj bo, kar menda še ni bilo: kislo, trpko, grenko, sladko, po želji tudi malo pekoče. Marmelado pripravimo podobno kot vsako drugo iz drobižastega koščičastega ali pečkatega sadja, bodisi divjega ali gojenega. Zrele plodove damo v posodo ter prilijemo dovolj vode, da so skoraj pokriti z njo. Zavremo, ugasnemo ogenj in pustimo nekaj minut. Nato tekočino odlijemo in jo porabimo za kompot, žele ali karkoli že, zmehčane plodove pa s pasirnikom pretlačimo. Sadno kašo stehtamo ter na kilogram vzamemo pol do tri četrt kilograma sladkorja. Za presežni pekoč okus skupaj s sladkorjem dodamo eno do tri drobno zrezane čili paprike, odvisno od njihove velikosti in pekoče jakosti. Zavremo ter med mešanjem na zmernem ognju kuhamo okoli 20 minut. Vročo marmelado napolnimo v kozarčke in jih takoj zapremo.

Marmelada odlično želira in je odporna proti vsemu, tudi proti otrokom. Niti pokvari se ne, čeprav odprt kozarček, seveda po odvzeti žlički ali dveh, ki ga potem spet zapremo, vsaj nekaj mesecev vdano čaka v hladilniku. Se pa sčasoma, kar pomeni nekaj mesecev ali leto dni, unese ter dozori v prijetnejšo združbo okusov. Marmelado uporabljamo predvsem kot dodatek divjačini, pusti govedini, praženemu krompirju in zelenjavnim jedem, zlasti s kuhano ali pečeno korenasto zelenjavo.
Uporabniški avatar
majdra
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 63
Slike: 11
Pridružen: 13 avg 2006, 04:11
Kraj: Dolenjska


Vrni se na Drevesa - sadna

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov