Kustovnica-lycium barbarum

Diskusija o sadnem drevju.
Jablana, Hruška, Sliva, Limona, Figa, Kivi, Breskva, Marelica, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Igy » 15 apr 2009, 08:51

Ali se goji razmnožuje s potaknjenci.
LP
zbiram sadne rastline (eksotične), da le uspevajo-rodijo na Gorenjskem
Igy
Guru
Guru
 
Prispevkov: 178
Pridružen: 11 mar 2009, 16:22
Kraj: gorenjska

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 15 apr 2009, 10:40

quo_vadis je napisal/-a:Tako lepo se pa razrašča eden od naših grmičkov Goji jagod.

Lani je že bilo nekaj plodov za pokušino, vendar obilne rodnosti še ni bilo. Pa še prav vse rastline nama je napadla pepelasta plesen in precej zavrla cvetenje.
Za letos upam, da bo bolje. Sedaj so rastline še čisto zdrave in lepo rastejo. Čez kakšen mesec dni bi se že lahko pojavili prvi cvetovi. Zoper pepelovko pa že čaka škropivo.

Ivčk, letos boš verjetno tudi ti že lahko otresla kakšno jagodo, večjo rodnost pa lahko od rastline seveda pričakuješ že naslednje leto.

bučarka, ne se jezit, ker se potaknjencu ni dalo preživeti. Najbrž še ni bil dovolj dobro ukoreninjen, čeprav je poganjal liste. Lahko dobiš nadomestnega, vendar bo tudi ta potreboval več časa, da bo razvil zadosten koreninski sistem za presaditev na prosto.

Tudi za naju (mož in jaz, seveda) je vzgoja Goji jagod še na stopnji eksperimentiranja. Eno je brskanje po spletnih straneh in literaturi, praksa pa lahko včasih malo razočara. Upam pa kljub temu, da bo Goji-ju naša klima odgovarjala in se nama bo zahvalil s kakšnim peharjem jagod. :wink:


Quo_vadis, samo to sem želela slišati, da ste imeli vsaj nekaj plodov, torej jim verjetno tale naša klima le ustreza. Kdaj pa so dozoreli in kakšen je okus?

Jaz sem rastlino takoj, ko je odgnala, pošpricala kar z bakrenim pripravkom, ker sem istočasno špricala jagode. Upam, da bo dovolj za osnovno zaščito. Na pepelovko bom pa pozorna. Če se slučajno pojavi, jo dobi po glavi s sodinim bio škropivom (ja, tudi proti pepelovki naj bi delala čudeže).

Bučarki nameravam poslati potaknjenec, ukoreninjen lani in prezimljen v loncu, prav tako že zelo lepo odganja, mislim, da bo tudi korenin dovolj. Misliš, da se bo tak lažje prijel in preživel?

Bom šla danes poslikati moje rastlinice, čeprav so nekje desetkrat manjše kot tale vajina na sliki. Upam pa, da bodo nekoč dosegle do velikost...
Jo tudi kaj obrezujeta, in če, kdaj?

Igy, seveda se goji razmnožuje s potaknjenci, tako sem jih jaz dobila...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Igy » 15 apr 2009, 15:37

Quo_vadis, hvala za odgovor.
Če mi ne uspe priti do sadike, bi prosil za poganjek pozno poleti.
LP
zbiram sadne rastline (eksotične), da le uspevajo-rodijo na Gorenjskem
Igy
Guru
Guru
 
Prispevkov: 178
Pridružen: 11 mar 2009, 16:22
Kraj: gorenjska

OdgovorNapisal/-a Kaka » 15 apr 2009, 19:55

Meni sta prezimilia oba podtaknjenca goji jagod, dobila sem jih od Quo_vadis, hvala. je pa oba napadla plesen. Imam ju še znotraj, rada bi ju prenesla ven, pa ne vem kam naj ju posadim. Pri nas je južna stran in je poleti kar vroče.
Ivčk, ali izdaš skrivnost zaščitnega sredstva proti plesni?
L.p.
Zdravka
Kaka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 91
Pridružen: 03 avg 2006, 18:42
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 16 apr 2009, 10:29

Zdravka, to je tisti bio sodin fungicid, ki sem ga opisala v temi 'Kdaj se seje paradižnik' (ne vem točno, na kateri strani). Pred kratkim ga je Pepe še izboljšal, da nam olajša tisto nadležno 'nehomogenost' škropiva. Če recepta ne boš našla, mi sporoči, pa ga bom poiskala jaz...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a orhy » 16 apr 2009, 13:58

Dajem Navodilo o pripravi škropiva, kot mi ga je napisala prijazna Ivčk da ne bo treba ponovno iskati!

Razmerje mešanice »Čaj z mlekom« je tako:
1 liter polmasnega mleka,
1 liter čaja in
1 liter vode v katero lahko vmešaš še kako
foliarno gnojilo ali kak drug pripravek po želji (Agrostemin ali kak vitaminski kompleks)...

Za čaj uporabi čimbolj pestro mešanico zelišč: meto, žajbelj, vratič, kamilice, žametnice (tagetesi (močan naravni fungicid), uporabiš lahko liste in odcvetele cvetove, če ti je škoda novih), čebulne in česnove liste. Ta kombinacija nekako najbolj fungicidno deluje.

1. Če boš kuhala čaj (preliješ s kropom in pustiš, da odstoji 10 min, nato precediš in hladno uporabiš) - to počni zunaj, ker zelo smrdi;
½ . ali pa iz zelišč naredi škropilno brozgo: zelišča narežeš na drobno in jih preliješ z mrzlo vodo, pustiš stati 24ur, potem precediš in razredčiš ter rastline poškropiš...

Je pa škropivo s čajem bolj za preventivo, šprica se enkrat na teden.
Če so rastline že okužene, srčno priporočam tole:

Bio sodin fungicid


Za ta vsesplošni fungicid potrebujemo;
- 5 litrov vode
- 1 jušno žlico sode bikarbone (ne polna žlica, temveč zravnana)
- 2 in pol jušne žlice kateregakoli rastlinskega olja.

Zgoraj našteto dobro premešamo, nato v to mešanico dodamo še pol jušne žlice naribanega navadnega otroškega mila (to je tisto brez dodatkov, ki se dobi v lekarni ali drogeriji). Vse skupaj dobro premešamo in prelijemo v škropilko. Škropivo je pripravljeno.

Med škropljenjem redno stresamo škropilko, da se sestavine med seboj ne bi ločile. Rastlino temeljito poškropimo z zgornje in spodnje strani listov, poškropimo pa tudi tla pod (okuženo) rastlino. Postopek ponavljamo na vsakih teden dni.

Ta fungicid uporabljamo za zatiranje antraknoze (Collectotrichum spp.), zgodnje oblike paradižnikove plesni (Alternaria solani), paradižnikove plesni (Phytophthora infestans) in pegavosti (Septoria lycopersici in Pseudocercospora fuligena Syn. Cercospora fuligena) ter tudi sive plesni - pepelovke (Leveillula taurica/Oidiopsis taurica).

Tako, upam, da sem ti pomagala...
Peaceful, seveda je to škropivo tudi za preventivo, samo lani sem ga odkrila šele tako pozno, ko je bilo že vse bolano in ravno zato ga priporočam predvsem za kurativo, ker preverjeno deluje na obolele rastline, preventivno pa deluje tudi čaj z mlekom.
Slika
Slika
Uporabniški avatar
orhy
Guru
Guru
 
Prispevkov: 135
Pridružen: 24 apr 2008, 10:49

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 16 apr 2009, 15:07

Orhy, hvala :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Igy » 17 apr 2009, 13:44

Predvsem bi rad prišel do sadik obeh rastlin.
Mi lahko kdo pomaga.
LP
zbiram sadne rastline (eksotične), da le uspevajo-rodijo na Gorenjskem
Igy
Guru
Guru
 
Prispevkov: 178
Pridružen: 11 mar 2009, 16:22
Kraj: gorenjska

OdgovorNapisal/-a quo_vadis » 17 apr 2009, 19:05

Lep pozdrav vsem skupaj.

Ivčk, tistih nekaj plodov nama je lani dozorelo v začetku jeseni, so pa zares prijetnega sladko-kiselkastega okusa.
Mimogrede še to: Solanum quitoense je malo štrajkal, vendar sedaj že poganja krepke nove liste in ima že nekaj novih cvetnih popkov. Pravkar sem odrezala en manjši poganjek, da ga poskusim ukoreniniti. Če uspe, ti ga seveda pošljem. Delitev pa ni možna, ker novi poganjki ne zrastejo samostojno z lastnimi koreninami, ampak poženejo iz osrednjega stebla.

Solanum quitoense
Slika

Pa vso srečo ti želim!

Zdravka, kako si kaj? Če sta se potaknjenca dobro ukoreninila, kar na prosto z njima. Tudi južna lega bo v redu. Tudi midva imava en Goji povsem na južni strani in mu vročina nič ni škodila.

Igy, si prepričan, da gre za dve različni rastlini? Morda pa gre le za sinonime. Gojibeere je poznan tudi kot Kitajska volčja jagoda ali Wolfberry ali Lycium barbarum, pa še kakšno ime bi se kje našlo.
Ukoreninjenega potaknjenca trenutno nimam, vendar ti lahko pošljem kakšno vejico, da si potaknjence sam vzgojiš. Javi naslov na ZS, če si za to.
Želim vam prijazen dan.
http://quovadis.moj-album.com/
quo_vadis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 155
Slike: 0
Pridružen: 15 dec 2007, 20:13
Kraj: Maribor

Prejšnja

Vrni se na Drevesa - sadna

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron