Bolezen jablan

Diskusija o sadnem drevju.
Jablana, Hruška, Sliva, Limona, Figa, Kivi, Breskva, Marelica, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Bolezen jablan

OdgovorNapisal/-a orač » 17 nov 2004, 10:49

Že nakaj časa opažam, da so debla in zdaj tudi že veje jablan v sadovnjaku razpokana. Iz teh razpok se poceja neka temna tekočina (predvidevam smola) okoli teh ran pa se je začela pojavljati neka plesen in v zadnjem času okoli rastejo neke gobice. Kar nekaj dreves se je že posušilo in sadovnjaku grozi propad
Kaj storiti?
Lp.
orač
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 11 feb 2004, 11:07

OdgovorNapisal/-a Roman » 19 nov 2004, 09:52

Konkretno kaj bi lahko to bilo, ne vem. Vem pa da debla oziroma veje (lubje) rado spoka pozimi oziroma spomladi, ko sokovi ob zgodnjih spomladanskih sončnih žarkih, povzročijo zgodnejše pretakanje. Zgodi pa se da za temi sončnimi danevi še vedno nastopijo hladne noči ali dnevi in povzročijo zmzali in pokanje lubja. Nekatera drevesa so na zmrzal bolj občutljiva nekatera manj. Rane na drevesu so vedno mesto kjer vstopajo razne bakterije oziroma bolezni, ki potem škodujejo drevesu pri rasti. Že starejši ljudje so si pomagali z beljenjem debel in debelejših vej z apnenim beležem. Funkcija beleža je prav gotovo razkuževanje, vendar je njegova glavna naloga, bela barva, ki sončne žarke odbija in posledično zavira pregrevanje debla in s tem pretakanje sokov po deblu v višje lege drevesa. Vendar kljub beležu se še vedno zgodi da deblo spoka in zato si pomagamo z zgonjim spomladanskim škropljenjem z bakrom da te rane razkužimo.
Mislim, da če boš se odločil za belež, je prav da deblo najprej z žično ščetko malo očistiš in nato debla pobeliš. Delo drevesu gotovo ne bo škodilo.Škropljenje z bakrom pa lahko začneš že v jeseni ko listje odpade in je polno ran kjer bakterije lahko vstopijo in se naselijo v drevo.
Obilo uspehov v sadjarstvu še naprej.
LP Roman
Roman
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 32
Pridružen: 07 maj 2004, 12:47
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Drevesa - sadna

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost