»Prisiljene hijacinte« [Uroševa zelena vest]

Diskusija o čebulnicah.
Gladijole, Hijacinte, Tulipani, Zvončki, Lilije, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

»Prisiljene hijacinte« [Uroševa zelena vest]

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 08 nov 2007, 18:55

Odločil sem se, da vsak svoj nakup od danes naprej obeležim s slikami, o tem napišem besedo ali dve, ki mi ležijo na duši in jih nato delim z vami (zato bi prosil tudi za kakšno povratno informacijo, da vam ne bom moril, če vam ni všeč).

Danes sem si kupil dve hijacinti:

Slika Slika

Zagotovo ste pred kratkim v kakšnem trgovskem centru zasledili, da prodajajo hijacinte v majhnih kozarčkih, ki so bodisi napolnjeni z minimalno količino substrata bodisi napolnjene z vodo. Tiste s substratom so po navadi posajene v majne steklene posodice, medtem ko so tiste, ki so v vodi nameščene v posebne kozarce z ozkim grlom, ki preprečujejo hijacintam, da bi se dotikale vode. Temu pravimo prisiljenje.

Da kar na začetku razjasnimo zadevo: ta proces bo hijacinte zelo izmučil in morda celo pokončal. Ker je to praktično umor z vidika hortikulture naj vam malo olajšam vest. Če hijacinte silite v cvetenje znotraj, kot to delam sedaj jaz s svojimi, ki sem jih kupil danes, jih lahko po končanem cvetenju posadite ven in velika verjetnost je, da boste naslednje leto gledali kako vaše hijacinte ponovno cvetijo. In kje je finta? Ja, vedno je finta in v tem primeru je finta v velikosti cvetov. Hijacinte vam bodo sicer ponovno cvetele, a na žalost ne s tako velikimi cvetovi. Ker ste seveda ljubitelj rastlin, verjamem da boste poslušali svojo vest, ki vam po tihem a vztrajno narekuje, da je vsaka rastlina posebna in bi jo bilo skrajno neodgovorno kar zavreči. Rešite svojo hijacinto.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a LHASA » 13 apr 2008, 07:02

S hiacinto je tako, kot je recimo s trobenticami, ki jih vsako leto množično prodajajo že v januarju. Če jih ne posadiš na prosto, pa preminejo. Nas so že v osnovni šoli učili siljenja cvetenja in tako smo pred novim letom dali v vodo hiacintine gomolje in jih imeli za darila za osmi marec. Sama pač ne jemljem vse cvetoče rože, ki končajo v smeteh kot na "umor", pač pa jih sprejmem kot minljivi pušeljc za določen čas. Je pa res, da če imaš vrt je fino, da jih presadiš po cvetenju v prostoru na prosto.
Brez domišljije bi živela samo eno življenje
----------------------------------------------------
LHASA
artline@mail386.com
LHASA
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 19 apr 2007, 21:48
Kraj: Posavje

OdgovorNapisal/-a bajsek » 16 jan 2009, 17:43

Čao!

Tudi jaz sem kupila čebulice hijacint pri neki kataloški prodaji. Sedaj so mi že odcvetele (pred kakim tednom) in sedaj se ravno sprašujem kaj z njimi. Sedaj jih ne morem saditi ven (zmrzal), kam naj jih dam do pomladi?!

lp
bajsek
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 03 jan 2009, 14:58

OdgovorNapisal/-a Simona K. » 17 jan 2009, 00:32

Čao,

po mojem jih pač posadiš v lonec z zemljo in potem spomladi vse skupaj presadiš v gredico.
Bodeč pozdravček, Simona!
Simona K.
Expert
Expert
 
Prispevkov: 108
Pridružen: 28 maj 2006, 11:04


Vrni se na Čebulnice

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost