Greda z tulipani

Diskusija o čebulnicah.
Gladijole, Hijacinte, Tulipani, Zvončki, Lilije, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

Greda z tulipani

OdgovorNapisal/-a DEF » 26 sep 2010, 17:20

Pozdravljeni,,ker vem,da ste tukaj že vrhunski vrtnarji,jaz pa šele začetnica vas prosim za pomoč.Imam 10 metrov dolgo in pol metra široko gredo na katero bi rada zasadila tulipane. Kupila sem tudi čebulice hrušice in bi to rada skombinirala,ampak nevem kako.Ali naj posadim v vrsto ali po šopkih. Kako bi to storili vi? Prosim pomoč. Hvala
DEF
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 14 mar 2010, 22:32

Re: Greda z tulipani

OdgovorNapisal/-a barbika » 27 sep 2010, 13:42

Tole sem našla na spletu: "Poleg sajenja čebulic v vrste in oblike lahko čebulice tudi naturalizirate, kar pomeni, da se poskusite približati naravi. Naturaliziranje ne pomeni, da pustite naravi prosto pot, temveč le, da ustvarite izgled kot da so čebulice zrasle povsem naravno. Najenostavneje dobimo takšen izgled, če vzamemo polno pest čebulic in jih enostavno spustimo z višine pasu ali pa jih previdno zakotalimo po tleh. Nato vsako čebulico posadimo tam, kjer je padla. Za bolj prepričljiv izgled razmetane skupine čebulic ločite z nekaj praznega prostora.

Najboljša izbira za naturaliziranje so vrste, ki cvetijo zelo zgodaj, saj bodo tako imele dovolj časa, da obnovijo zaloge hranil, preden bomo začeli s košnjo. Klasična izbira so narcise (Narcissus), vendar na trati uspevajo tudi žafrani (Crocus), zvončki (Leucojum) in logarica (Fritillaria)

Pri izbiri vrst in sort izberite raje takšne, ki bodo cvetele ena za drugo, saj istočasno cvetoče čebulice v praksi le redko zacvetijo skupaj. Raje nasadite lonec z narcisami, ki jim sledijo sloji perunik in na koncu še mini mačehe. Rezultat so tedni polni rumenih in modrih cvetov".

Jaz jih običajno sadim v skupine po 10 komadov, se mi zdi bolj estetsko.
barbika
Guru
Guru
 
Prispevkov: 136
Pridružen: 12 avg 2008, 20:04


Vrni se na Čebulnice

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost