Divje orhideje

Diskusija o čebulnicah.
Gladijole, Hijacinte, Tulipani, Zvončki, Lilije, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

Divje orhideje

OdgovorNapisal/-a Jave » 04 maj 2007, 21:44

Ker so mi zelo všeč orhideje, ki rastejo pri nas, sem se jih lotila gojiti. Če kdo kaj ve o teh cvetlicah, bom vsake informacije zelo vesela.
Na žalost ne morem priložiti fotke, ker so prevelike.
Jave
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 04 sep 2006, 22:39

OdgovorNapisal/-a felidae » 04 maj 2007, 22:09

Orhideje, ki rastejo pri nas, so zascitene in se jih ne sme trgati ali celih rastlin nositi domov :!:

Republiški odlok iz leta 1976, ki je med 28 rastlinskimi vrstami zavaroval tudi 4 vrste iz družine orhidej (vse tri vrste murk in lepi čeveljc) je leta 2004 nadomestila "Uredba o zavarovanih prosto živečih rastlinskih vrstah". S to uredbo so zavarovane tudi vse vrste v družini kukavičevk.

VIR: http://www.gpa.si/orhideje/index1.html


Uredba o zavarovanih prosto živečih rastlinskih vrstah

2. PRAVILA RAVNANJA

2.1. Varstveni režim

4. člen
(prepovedi)

(1) Prepovedano je zavestno uničenje, zlasti trganje, rezanje, ruvanje in odvzem iz narave, poškodovanje ali zbiranje rastlin vrst iz poglavja A priloge te uredbe in ogrožanje obstoja teh vrst na njihovem naravnem območju razširjenosti.

VIR: http://www.uradni-list.si/1/ulonline.jsp?urlid=200446&dhid=69467


Srcno upam da tega nisi vedela in jih bos vrnila v naravo :wink:

Lp, Mateja
felidae
Guru
Guru
 
Prispevkov: 286
Pridružen: 21 okt 2005, 22:35
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a muha » 05 maj 2007, 07:38

Felidae - načelno se strinjam s teboj. Žal pa imam na vsakodnevnih sprehodih priliko opazovati, kako izginjajo iz naravnih rastišč, ker so jih začeli kmetje gnojiti z gnojevko. Tistemu, ki bi jim lahko doma ponudil enake razmere, kot jih imajo v naravi, zato ne bi zamerila, če bi kakšno izkopal.
Jave, se bojim, da ti v vrtni zemlji ne bodo uspevale dolgo. Rabijo "divjino", se pravi zemljišče, kjer so posegi vanj omejeni na košnjo ali pašo, in seveda pravo sestavo zemlje, pravo klimo. Bolj ti priporočam, da jih hodiš opazovat na njihova naravna rastišča - bo vsaj vzrok za izlet.

Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a felidae » 05 maj 2007, 08:59

Ja vendar uredba velja tudi za kmete, ki pa se na to nazalost pozvizgajo - ces to je moja zemlja in na njej lahko pocnem kar hocem :roll:. Tudi ce bi komu prijavili njihovo pocetje se verjetno nebi noben zganil. Ah ja .. kaj nab bodo zakoni in nevemkajseuse ce se jih ne uposteva oz. se nic ne zgodi ce ga krsis :evil:
felidae
Guru
Guru
 
Prispevkov: 286
Pridružen: 21 okt 2005, 22:35
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a LHASA » 05 maj 2007, 11:30

Sama poznam v naših krajih precej zaščitenih rastlin, med drugim tudi divje orhideje. Avtohtonost in zakonske omejitve upoštevam izključno po svoji moralni presoji, zato nimam pomisleka, ko bom letos orhidejo izkopala v naravi in jo prenesla v svoje okolje. Seveda, mi lahko marsikdo to očita, vendar sem prepričana, da moji posegi v naravo niso ogrožujoči za rastline in da bom tistemu, ki ga to resnično zanima in je pripravljen nuditi primeren življenjski prostor, to tudi povedala.
Največji sovražnik zaščitenih rastlin je ozračje, gnojenje, predčasne košnje in ne moja čebulica doma. Menim, da pravi ljubitelji rož znamo ločiti zrno od pleveli in da lahko po svoji presoji delamo z naravo in ne proti njej. Naj povem še to, da v desetih letih, odkar obiskujem te kraje z mojimi prijatelji in znanci v času cvetenja, še ni bilo nikogar, ki bi želel, da bi gojil kakšno cvetlico doma. No, letos, sem se odločila, da to napravim sama. Za papežke nasvete pa se najlepše zahvaljujem.
Muha, kontaktiraj me na spodnji naslov.
S spoštovanjem do narave, lhasa
Brez domišljije bi živela samo eno življenje
----------------------------------------------------
LHASA
artline@mail386.com
LHASA
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 19 apr 2007, 21:48
Kraj: Posavje

pomota

OdgovorNapisal/-a LHASA » 05 maj 2007, 11:32

OPROSTI MUHA....POZIVAM JAVO, NAJ SE OBRNE NA SPODNJI NASLOV.
Brez domišljije bi živela samo eno življenje
----------------------------------------------------
LHASA
artline@mail386.com
LHASA
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 19 apr 2007, 21:48
Kraj: Posavje

OdgovorNapisal/-a Jave » 05 maj 2007, 22:50

Dodam lahko le, da bi čisto vse orhideje, ki sem jih presadila, v nasprotnem zaorali, torej mislim, da nisem napravila prav nobene škode.
Sicer pa rastejo na poljih, ki so vodena kot obdelovalne površine in jim prav nič dobro ne kaže. V bistvu niti ena tistih, ki so sedaj na mojem vrtu nebi preživela.
Ob vsem tem sem se pa resno zamislila, saj so kjer živim pogoste, tudi na zapuščenih njivah in vrtovih rastejo, tam pa kjer so vrtove "kultivirali" pa ni več sledov po njih. Ne le to - so pač plevel in tako se jim tudi godi.
Sicer pa naj vas spomnim, da kmetje pač obdelujejo svoje njive in od tega živijo. Ne moremo torej zahtevati, da nehajo obdelovati njive kjer rastejo orhideje, njive pa se tudi preorje, brana in tako naprej. Še tako ekološko usmerjen kmet mora to storiti, če hoče kaj pridelati.
Kjer sem posadila tiste, ki jim je bilo sojeno oranje, so tudi prej rasle orhideje. Prej jih je bilo samo šest, zdaj pa jih je devet in mogoče se bojo tudi kaj razmnožile, saj jim očitno paše rastišče.
V tolažbo mi je lahko le to, da sem pač s presaditvijo zagotovila ohranitev rastline.
Jave
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 04 sep 2006, 22:39

OdgovorNapisal/-a belladonna » 05 maj 2007, 23:38

LHASA je napisal/-a: Avtohtonost in zakonske omejitve upoštevam izključno po svoji moralni presoji, zato nimam pomisleka, ko bom letos orhidejo izkopala v naravi in jo prenesla v svoje okolje. lhasa


Draga naravovarstvenica,
očitno si boš morala za začetek razjasniti osnovne pojme, kot je npr. avtohtonost, ki ni stvar, ki se ali se ne upošteva. Verjetno si hotela govoriti o ogroženosti, za katero pa se tudi ne zdiš kompetentna, da bi o njej sodila. Zato ti predlagam, da se, preden se lotiš svoje tako imenovane (ne)moralne presoje, vsaj malo izobraziš. Verjemi pa, da so pri oblikovanju takih zakonov sodelovali (tudi) predstavniki biološke in druge stroke ter ljudje z malo bolj celostnim in ekološkim pogledom na svet. Glede na tvoje mnenje o stvareh, bi bilo bolje, da ga včasih izključiš in slepo verjameš zakonu.
belladonna
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 56
Pridružen: 20 okt 2003, 19:27
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a bambi » 07 maj 2007, 11:11

Zakaj pa bi sploh vzela divjo orhidejo iz narave in jo dala na vrt? Kar se zascite tice je veliko bolje zascitit obmocje, kjer raste, kot pa jemat posamezne primerke.
bambi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 16
Pridružen: 16 apr 2006, 09:05
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tamika » 07 maj 2007, 11:22

Na nižinskih in ravninskih površinah se število kmetijskih zemljišč namenjenih njivam ter infrastrukturi povečuje na račun zmanjševanja travniških površin. S tem pa se zmanjšuje tudi obseg zemljišč, kjer v naravi rastejo orhideje.
Tako, da po eni strani razumem tebe, ki želiš "ohranjat" te vrste na domači gredi, hkrati pa zagovarjam moje geografsko-naravovarstveno stališče, da je potrebno ohranjat orhideje v njihovem naravnem okolju.
Kljub temu, pa se zavedam da kultiviranje predstavlja velik problem pri tej diskusiji!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1531
Slike: 1
Pridružen: 06 okt 2005, 09:00

OdgovorNapisal/-a belladonna » 07 maj 2007, 12:59

Sej to je bistvo, zaščita in naravovarstvo ne pomeni "reševanja" posameznih primerkov, ampak zahteva veliko bolj celosten pogled, ki pa vključuje poznavanje okolja, ekosistemov, odnosov med vrstami, v okolju in še veliko več. Ne gre za ohranjanje vrste na vsak način in za vsako ceno, ampak naj ta vrsta ohrani svoj pomen za celoten ekosistem. Na domači gredici ga verjetno ne bo dosegla. Pri izginjanju vrst iz naravnega okolja in s tem rušenjem ravnovesja v ekosistemu se namreč kaže resnična škoda.
belladonna
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 56
Pridružen: 20 okt 2003, 19:27
Kraj: ljubljana

POJASNILO BELLADONNI - AVTOHTONOST, IZOBRAŽEVANJE,

OdgovorNapisal/-a LHASA » 10 maj 2007, 11:28

    Draga naravovarstvenica,
    očitno si boš morala za začetek razjasniti osnovne pojme, kot je npr. avtohtonost, ki ni stvar, ki se ali se ne upošteva. Verjetno si hotela govoriti o ogroženosti, za katero pa se tudi ne zdiš kompetentna, da bi o njej sodila. Zato ti predlagam, da se, preden se lotiš svoje tako imenovane (ne)moralne presoje, vsaj malo izobraziš. Verjemi pa, da so pri oblikovanju takih zakonov sodelovali (tudi) predstavniki biološke in druge stroke ter ljudje z malo bolj celostnim in ekološkim pogledom na svet. Glede na tvoje mnenje o stvareh, bi bilo bolje, da ga včasih izključiš in slepo verjameš zakonu.[/quote]


Spoštovana Belladonna!

Moram ti povedati, da osnovne termine SSSJK-ja prilično obvladam. Je pa res, da bi morala že v svojem prvem sporočilu jasneje definirati svoje mnenje, ki si ga ti in morda še kdo napačno interpretira.
Avtohtonost. Ko sem pred dvajsetimi leti iz Hvara prenesla bugenvelejo, so mi razni cvetličarji in strokovnjaki zagotavljali, da v našem okolju ne bo rasla. »Čudežno« se je ukoreninila in vrsto let uspevala v mojem miljeju in danes vemo, da mnogo rastlin selimo iz njihovega avtohtonega okolja drugam - po nasvetu, priporočilu, intuiciji in konec koncev tudi po svoji vesti. In tu sem uporabila besedo avtohtonost, ki se lahko ali pa se ne upošteva v vseh vidikih družbenega, socialnega, kulturnega in rastlinskega življenja. V tem kontekstu je tvoja zamenjava z besedo ogroženost povsem neustrezna. No, zraven si mi namignila, naj se lotim izobraževanja. Menim, da moralna načela ne sodijo v sklop izobraževanja, prej nekega kultiviranja in osebnega duhovnega razvoja.
Sama sem na forumu le uporabnik, ljubitelj, s pičlim znanjem, z osebnimi in zasebnimi izkušnjami o vrtnarjenju ter zunanji ureditvi. Vendar te strani so pravzaprav namenjene nam, »fanom« in ne samo strokovnjakom, da lahko po svobodni vesti pišemo svoja, tudi nekompetentna mnenja.
Seveda vem, da pri oblikovanju zakonov sodelujejo razni strokovnjaki! /O tem sem se že izobrazila!/ Je pa res, da so zakoni včasih življenjsko povsem togi, neuporabni in zato uporabim svojo vest in ZKP.
/Znanstveniki nam lahko dokažejo, da čmrlji zaradi svoje velikosti ne morejo leteti. Ampak tega jim ne verjamemo, kaj ne?/

Seveda se boš lahko tudi ob tej izjavi spotaknila in mi predpisala kakšno dodatno izobraževanje, vendar govorim izključno o zaščitenih rastlinah oz. orhidejah.
Forum je mesto, kjer lahko ljudje izmenjujejo svoja mnenja in ideje, imajo včasih tudi diskurz o različnih temah. Ker imam pač svojo pamet, NE BOM upoštevala tvojega nasveta, ki se glasi: "Naj izključim svoje mnenje in naj slepo verjamem zakonu." Odločala sem bom izključno po svoji moralni presoji in zato eventuelno tudi odgovarjala. /Upam, da mi ne bo potrebno še komu drugemu razen tebi./
Draga strokovnjakinja! Na svoj naslov sem dobila šest sporočil od uporabnikov tega foruma. Moram povedati, da se strinjajo z menoj, kar pa ne pomeni, da imamo prav ali da nismo zakonsko odgovorni. Senzibilnost do sveta, ki nam je ljub, nam narekuje – morda - še strožja, naravi neogrožujoča, nam pa prijaznejša merila.
Naj povem, da sem si vzela čas, da pojasnim svoje prvotno sporočilo. Na komentarje raznih moralnežev in strokovnjakov na to temo ne bom več odgovarjala.


SSJK:avtohton -a -o prid. (o) ki je po izvoru od
tam, kjer živi; domač, prvoten: avtohtoni narodi;
avtohtono prebivalstvo / avtohtona rastlina,
drevesna vrsta // knjiž. izviren, samonikel:
avtohton umetniški izraz; avtohtona poezija

Belladonna, s tvojimi ostalimi sporočili se strinjam, spoštujem tvojo prijazno naravnanost do narave. Odgovarjam samo na tvoje tvoje sporočilo namenjeno meni.
Brez domišljije bi živela samo eno življenje
----------------------------------------------------
LHASA
artline@mail386.com
LHASA
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 19 apr 2007, 21:48
Kraj: Posavje

OdgovorNapisal/-a zmeda » 10 maj 2007, 12:54

Res da niso orhidejo, so močvirski tulipani, vendar zanimivo, da lahko
država uniči enega najlepših rastišč te zelo zelo redke rastline.
Cesta Podpeč - Črna vas - nek hidroinstitut zasul polje tulipanov......
DEMOKRACIJA VARA
zmeda
Guru
Guru
 
Prispevkov: 197
Pridružen: 23 maj 2005, 22:49

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 10 maj 2007, 13:48

LHASA, daj se no malo ohladi. dejstvo je, da seljenje ogrožene rastline iz njenega naravnega okolja ne pomaga prav nikomur razen tebi. rastlina mora biti del njenega prvotnega ekosistema in ne tvojega domačega vrta. ne rečem za rastline, ki niso ogrožene in rastejo za vsakim vogalom. če bi rastlina spadala v tvoj vrt in tvojo okolico bi tam že rasla sama po sebi. tako pa ne. tu ni vprašanje ali dejansko ima možnost uspevati v tvojem vrtu ali ne tu je vprašanje njenega stanja v naravi (ogroženost). ne delajte se svetnikov, da rešujete te rastline in jih kažete svojim obiskom kot trofeje na steni lovskega doma. če pogledamo primerljiv primer: risi so pri nas zavarovana vrsta (vendar stabilna stabilna). ker se ti zdijo lepi, greš proti kočevju, enega ujameš in prineseš domov. saj bo doma tudi živel. vem da se sliši neumno, a rastline in živali so zaščitene z razlogom. kaj bi bilo, če bi si vsakdo rekel: "saj bom odnesel samo eno rožico domov"? tu res ni vprašanje ali nekaj lahko ali ne. spoštuješ zakon. amapak ne zakon na papirju. spoštuj zakon narave. pa beseda bo slej kot prej spet nanesla na kmete, ki kosijo travnike kjer uspeva neka redka vrsta. in kaj naj storijo oni? ali naj opustijo kmetovanje in obelovanje tistega travnika? če bi se zapičili v to, bi potemtakem v sloveniji propadle še tiste male kmetije, ki jih ni pokopale država in EU (pa tudi kakšna večja bi imela problem). narava je za opazovat. ne rečem, če bi iz narave vzela semena. vredu. rastline pa pustite na miru, še posebej, če so ogrožene.
to da država uničuje okolje pa je tako ali tako jasno. ne glede na to da pišejo zakone, se nanje gladko požvižgajo. a na koncu gremo vsi radi v tisto novo veleblagovnico, vsi se vozimo po novem kraku avtoceste in kurimo na litre bencina. zakaj? ker ne znamo živeti drugače... tako, da v tem primeru nihče ne more kazati s prstom na nekoga, ker je problem tako večplasten in prepleten, da nihče na koncu ni nedolžen. tako da ne ti trdit, da lahko posegaš v naravo, ker boš rožco rešla, ker jo boš istočasno tudi iztrgala iz naravnega okolja, kjer igra svojo vlogo. nikoli ne veš, morda bi ta rastlina zaplodila cel travnik potomcev, če je ti ne bi brutalno iztrgala iz njenega okolja. morda tudi ne. nikoli ne bo nihče vedel.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a bambi » 10 maj 2007, 16:55

Znanstveniki nam lahko dokažejo, da čmrlji zaradi svoje velikosti ne morejo leteti. Ampak tega jim ne verjamemo, kaj ne?


Jaz sem pa slišala, da naj čmrlji po nevemkaterih pravilih (fizike) ne bi leteli-pa letijo. In? A zdaj so znanstveniki butasti, mi, ki vidimo, da čmrlj leti, pa iber pametni? Katera točno so ta pravila, pa ne bi vedela. Me pa zanima, bom šla malo brskat. :lol:

Ja, in Zemlja je središče vesolja, saj vidimo, da gre Sonce okrog in Luna tudi in mi smo itak nonstop prmiru.
:roll:

PS: Se popolnoma strinjam z belladono in Hellhavoc.
Saj razumem, da so orhideje lepe, ampak ne spadajo na domače vrtove, temveč v naravo, pa recimo kak botanični vrt.
bambi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 16
Pridružen: 16 apr 2006, 09:05
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Jave » 22 maj 2007, 17:45

Očitno se vam zdi, da orhideje (avtohtone seveda) rastejo izven naseljenih območij. Če bi prebrali kar sem zapisala tam nekje na začetku, bi vam bilo mogoče jasno, da rasejo tudi na njivah, ki so bile par let neobdelane.
Rastišča orhidej pri nas so kar razsežna in rasejo tako v sosedovem nasadu jablan, v par let zapuščenem slivovem nasadu, na pašnike (gre za pašnike, ki so to že desetletja).....seveda tudi v gozdu, na njegovem robu.....
Kako naj torej zakon razumem??? Ali to pomeni, da pač tam več ne bo pašnik,sadovnjak ....
Ta razprava me spominja na tisto o krasu. Kras je gol in tak mora ostati! Kot da so gospoda, ki to trdijo pozabili, da je bil kras pred izgradnjo Benetk gozdnat (borovci) in zdaj ugotavljajo, da naj kar brez dodajanja borovcev gol tudi ostane.
Nisem prepričana, da so orhideje, ki rasejo po vaških travnikih kaj preveč zaščitene, posebej pa niso tiste, ki rasejo po njivah, ali celo že sedaj opredeljenih gradbenih parcelah.
Sicer si pa oglejte razdejanje, ki ga "ljubitelji narave" pustijo za sabo, ko gredo malo na sprehod. V vasi kjer živim, vsako leto prirejamo čistilno akcijo in pobiramo pločevinke, razno prazno embalažo.....
Sicer pa mogoče napravim kak botanični vrt počasi počasi....
Sicer sem si zakon kar od blizu pogledala pa nisem prepričana, da je napravljen tako, da bi lahko povprečen posameznik vedel za kaj gre. :lol:
Jave
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 04 sep 2006, 22:39

Re: POJASNILO BELLADONNI - AVTOHTONOST, IZOBRAŽEVANJE,

OdgovorNapisal/-a Pepe » 22 maj 2007, 18:06

LHASA je napisal/-a:Ko sem pred dvajsetimi leti iz Hvara prenesla bugenvelejo, so mi razni cvetličarji in strokovnjaki zagotavljali, da v našem okolju ne bo rasla. »Čudežno« se je ukoreninila in vrsto let uspevala v mojem miljeju ...

Malo off topic - Lhasa, ali si gojila bugenvilijo na prostem?
Še bolj off topic - Jave, na Krasu so prvotno rasli hrasti, črni bor ni avtohtona vrsta in prihaja z iberskega polotoka.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme


Vrni se na Čebulnice

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost