AGAPANTUS

Diskusija o čebulnicah.
Gladijole, Hijacinte, Tulipani, Zvončki, Lilije, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

AGAPANTUS

OdgovorNapisal/-a LHASA » 25 okt 2008, 12:32

Ker pravijo agapantu tudi afriška ali nilska lilija bi rekla, da ima čebulnice, zato sem jo uvrstila v to rubriko.. Je torej, meni, prekrasna rastlina, je v naših krajih neprezimna kot oleander in vse podobne. To poletje sem uspela dobiti semena, sedaj pa me zanima, če ima kdo kakšne izkušnje s to vzgojo in ve kaj več o tej prekrasni roži, kdaj naj posejem /če sploh/, kako je s presajanjem. Skratka zanima me vse do nege. To približno vem: ljubi tesen lonček, senco in rada pije vodo.
Se zahvaljujem za odgovor
Brez domišljije bi živela samo eno življenje
----------------------------------------------------
LHASA
artline@mail386.com
LHASA
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 19 apr 2007, 21:48
Kraj: Posavje

sejanje afriške lilije

OdgovorNapisal/-a matevzl » 08 jan 2009, 13:00

Semena je najbolje posejati zgodaj spomladi. Pri tem je potrebno kar nekaj potrpljenja, saj bodo sveža semena pri 20-25oC kalila od 3 pa vse do 8 tednov, starejša pa lahko tudi dalj. Dobro je poskrbeti za dovolj prostora v lončku, saj kalice nimajo rade presajanja. Vsaj ne dokler ne dosežejo 7-10 cm višine.
Tudi pri vzgoji do cvetov bo potrebno nekaj potrpljenja. Prvi cvetovi se navadno pojavijo pri 3-4 leta starih rastlinah.

Obilo veselja in uspeha.

Matevž
Okrasni vrt
www.okrasnivrt.com
matevzl
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 50
Pridružen: 28 jul 2005, 12:41

afriška lilija

OdgovorNapisal/-a trajnice » 08 jan 2009, 18:48

Lhasa, afriška lilija (Agapanthus) je lilija samo po slovenskem imenu. Nobene zveze nima s pravimi lilijami, ne po botaničnem imenu in botanični pripadnosti, kot tudi ne po podzemnih organih. V zemlji ima le odebeljene korenike in nobenih čebulic.
Po vrtnarski klasifikaciji pa sodi med posodovke ali lončnice, ker jo lahko gojimo v večjih ali manjših posodah in loncih na temperaturah nekaj nad ničlo ali na sobni temperaturi. Le redke sorte prenesejo nekaj stopinj pod ničlo in sodijo med pogojno prezimno trdne trajnice.
Kot je že Matevzl napisal, seme kali šele potem, ko je bilo izpostavljeno visoki temperaturi (med 25 in 30 stopinj celzija).

Jožica

www.trajnice.com
trajnice
Expert
Expert
 
Prispevkov: 116
Pridružen: 14 avg 2007, 16:25
Kraj: Vitovlje


Vrni se na Čebulnice

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov