Cvetenje klivije

Bromelije so epifiti, ki rastejo visoko v krošnjah dreves.
Aechmea, Ananas, Guzmania, Vriesea, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Cvetenje klivije

OdgovorNapisal/-a k670m » 28 jul 2009, 16:55

Zanima me kdaj in na koliko časa naj bi cvetela klivija? zaenkat mi že skoraj dve leti dela samo nove liste, listi so sicer zelo lepi, temno zeleni. Imam jo na okenski polici bolj na senčni strani in jo obračam, ker se listi nagibajo proti oknu in jo obrnem, da se bodo še v drugo stran. Povejte mi, ali je to dobro?

hvala za odgovor.

Lp Vesna
k670m
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 28 jul 2009, 16:45

OdgovorNapisal/-a JelkaI » 28 jul 2009, 22:10

Klivija je rastlina, ki potrebuje počitek, da zacveti. Zato je od sredine oktobra do začetka februarja ne zalivamo. Prostor, v katerem bo prezimila, naj bo svetel, s temperaturo od 10 - 15 st. C. V tem režimu bo zacvela okrog prvega aprila. Ko odcvete, ji zamenjamo vrhnjo plast zemlje in na 14 dni pognojimo s kompleksim gnojilom za cvetoče lončnice.
JelkaI
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 28 jul 2009, 21:59

OdgovorNapisal/-a quo_vadis » 28 jul 2009, 22:21

Po mojih izkušnjah ima klivija rada "premajhen" lonček. To pomeni, da je lonček lahko poln novih poganjkov in je ni potrebno prehitro presajati. Rada ima toplo mesto, svetel prostor, vendar ne sončne pripeke. Zalivam jo raje manj, kot pa preveč. Okoli sebe naj ima dovolj prostora in enakomerno svetlobo, da se ne bo pretirano obračala proti viru svetlobe. Lepše bo rastla. Obračanja pa ne mara. Vedno mora biti z isto stranjo obrnjena proti svetlobi.

Meni je klivija pravkar lepo zacvetela. V službi sem jo v mojo oskrbo prejela spomladi v precej zanemarjenem stanju, vendar sem jo z rednim zalivanjem in občasnim gnojenjem pripravila do cvetenja. Lonček sem na eni strani označila, tako da rastlino po zalivanju (ali po brisanju prahu z okenske police) vedno vrnem na njeno mesto z isto stranjo proti oknu.
Želim vam prijazen dan.
http://quovadis.moj-album.com/
quo_vadis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 155
Slike: 0
Pridružen: 15 dec 2007, 20:13
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Kaka » 29 jul 2009, 10:38

Po mojih izkušnjah pa ni nezadovoljna, če nanjo kar malo "pozabiš". Meni je cvetela februarja, v maju sem jo prenesla na balkon in je sedaj ponovno cvetela. Danes sem opazila nastavek za cvetenje pri enem stranskem poganjku. Je popoldne tudi nekaj časa na soncu, listi so malo obledeli, vendar se vseeno dobro drži.
Moja klivija je bolj oranžne barve, znotraj bela. Če ima kdo kakšno drugačno barvo, bi menjala.
L.p. Zdravka
Zdravka
Kaka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 91
Pridružen: 03 avg 2006, 18:42
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Bromelije

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost