zima?prezimovanje?

Bonsai - miniaturna drevesca iz daljnega vzhoda. Sem spadajo samo notranji bonsaji, ki so predvsem listavci.
Ficus, Podocarpus, ...
Zunanji bonsaji - iglavci so v kategoriji Zunanje rastline!

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

zima?prezimovanje?

OdgovorNapisal/-a starman » 24 okt 2007, 10:39

lep pozdrav imam bonsai zelkova in še enega mislim da se mu reče luftuf-ali nekaj takega pa me samo zanima če jih lahko čez zimo pustim zunaj na balkonu?ali bi to peljalo v njihovo pogubo?
lp starman
starman
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 27
Pridružen: 05 maj 2007, 15:03
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a starina » 24 okt 2007, 13:02

ne smes jih pustiti na mrzlem in na kkasnem vetru... ce imas balkon zastkljen in notri ne zmrzuje, potem se nekako....

Zelkova ali japonski brest je azijski bratranec našega bresta z precej manjšimi listki. V rod zelkov spada več vrst: Z. Serrata, Z. Parvifolia, Z. Schneidria ... Velikokrat se jo zamenjuje z zelo podobnim kitajskim brestom Ulmus parvifolia. Zelkove v naravi rastejo od zmerno toplega do subtropskega pasu in so listopadna drevesa v subtropskem pasu pa tudi zimzelena. Zaradi te značilnosti se velikokrat prodajajo kot sobni bonsaji, saj jih je v idealnih pogojih možno obdržati zimzelene tudi v stanovanju. Vendar pa niso tako zdrave, močne in lepe kot tiste ki jih gojimo zunaj. Na začetku moje bonsajske poti mi je uspelo kupljeno zelkovo obdržati pri življenju tri leta stalno v sobi. Poznam primer, ko je preživela 15 let kot zimzeleno drevo, a se je tudi na koncu izmučena poslovila. Zato priporočam, da jih gojite kot zunanje bonsaje.

Prostor:
(notri) dobro osvetljen prostor, z višjo zračno vlago. Izogibati se je treba okenskim policam, kjer jih lahko ožge sonce in pozimi posuši vroč zrak iz radiatorja. Dobro je če jih maja postavimo ven in pustimo jeseni da odvržejo liste. Nato jim privoščimo vsaj dva meseca »zimskega« počitka v prostoru z temperaturo med 5-10oC. Nato pa jih lahko damo zopet v stanovanje, kjer ozelenijo.
(zunaj) rade imajo veliko svetobe, le poleti jih zaščitimo pred najhujšim soncem. Pozimi jih je treba zaščititi pred mrazom saj lahko temp okoli -5oC že povzročijo odmiranje vej.

Zalivanje:
(notri) zemlja ne sme nikoli presušiti. Vsak dan preverjaj vlažnost zemlje a zalij le po potrebi saj vsakodnevno nepotrebno zalivanje lahko privede do gnitja korenin in posledično smrti.
(zunaj) enako kot zgoraj


Presajanje:
presajamo spomladi preden se odprejo popki. Mlade rastline vsako leto, starejše pa po potrebi. Notranje rastline lahko presajamo jeseni po tem ko jim odpadejo listi in jih prenesemo notri.




_____
tomaz
SUX TO MUCH

_____ www.skerca.si_____
starina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 175
Pridružen: 13 nov 2003, 23:42
Kraj: vič-ljubljana

OdgovorNapisal/-a starman » 24 okt 2007, 16:32

hvala za nasvete tomaž.
lp starman
starman
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 27
Pridružen: 05 maj 2007, 15:03
Kraj: ljubljana


Vrni se na Bonsaji - notranji

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron