"Pridobivanje" iz narave

Bonsai - miniaturna drevesca iz daljnega vzhoda. Sem spadajo samo notranji bonsaji, ki so predvsem listavci.
Ficus, Podocarpus, ...
Zunanji bonsaji - iglavci so v kategoriji Zunanje rastline!

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

"Pridobivanje" iz narave

OdgovorNapisal/-a Rok » 11 dec 2004, 00:21

Ok kar vem je to da je nasplosno primerna bukev, breza in tisa, ker naj bi ble dokej odporne na skublenje in pa majo mejhne liste (no ok tisa je nek iglavc sam vsen primern). En nacin je da se jih dobi iz narave kjer se poudarja da naj se pri tem cim manj daje dol zemljo s korenin in pa da se zatem rastlino cimprej posadi v nek vecji lonec kjer naj bi bila 1 leto. Zatem pa naj bi se jo presadilo v manjso posodo s tem da se seveda skrajsa korenine vendar ne prevec in pa sevede da se poreze veje nad popki in razcepi vej ter da se odstrani notranje pusti pa zunanje popke da naj bi rastlina rasla navzven in navzgor pa doloci se zeljena oblika in se poreze vse nepotrebne veje. Potem se pa sproti dodatno oblikuje oz vzdrzuje oblika z rednim obrazovanjem. Tisto ekstremno obrezovanje naj bi se izvedlo spomldi. Bonsaj naj bi se vsakodnevno redno zlaivalo naj ne bi bil izpostavlen mocnemu soncu, vetru in zelo nizkim temperaturam........

A vse to drzi oz kaj manka?

Kar pa ne vem je pa to kok staro drevo se to vzame v gozdu mislm 10 let staro je verjetno prevec to pomoje cist mlado tanko drevo? Ker starejse ko je drevo vecje je.... ne ne morm kr en ze vec let star drevo izruvat pa ga oklestit na miniaturno velikost...enako velja za drevesnice tut tam je treba izbrat neko primerno drevo ..... Kar vem je to da naj ima drevo debelo deblo pa dobre korenine.... Kar ne vem je pa starost teh dreves...ker to da naj ma debelo deblo pa dobr ekorenine lahko pomeni marsikaj.

Torej je kdo ze kdaj se posluziv pridobivanja iz narave (drevesnice)...kaj tocno in kako in s cim je pocel? Ma kdo kaksne slovenske zapiske oz opombe glede izdelave (v digitalizerani obliki aka .doc .txt .pdf) Jest sm najdu 2 pdf knjigi na netu sam nism ravno najbl zadovoln.


Pa se mogoce ce ma kdo doma japonski vrt bi blo lepo ce mal kej pove o tem.
Rok
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 10 dec 2004, 23:31
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a Meto » 11 dec 2004, 12:23

nabiranje iz narave je ravno tisto, kar skrajša čas izdelave bonsaija. v naravi lahko nabriraš seme, potem pa mlade rastline, od 1 leta naprej. nikjer pa ni zgornje starostne omejitve. zakaj si ne bi privoščil in vzel iz kamnite razpoke neke stare smreke, ki tam ratse že 20 let, morda celo več, pa je zaradi slabih pogojev ostala majhna. taka rastlina se lahko v pravi bonsai spremeni že v parih letih. je pa res, da je ne moreš preoblikovati po svoji volji, ampak moraš slediti obliki, ki jo je določila narava.

zakaj pa nebi obiskal drevesnice? komot, sploh pa velikost ni tako pomembna, ker lahko 2 metra visoko rastlino skrajšaš na komaj 0,5 metra. pogosto se kaj primernega za bonsai (baje, nisem še prakticiral) da dobiti v kakšnih vrtnih centrih med "zanič" sadikami, ki bi jih drugače zavrgli, poskusiš pa zglihati za neko normalno ceno, ker ti jih zastonj ne bodo dali.

bistvo je samo to, da si ti ogledaš drevo, si v glavi zamisliš neko obliko, jo morda skiciraš na papir in jo skozi leta poskusiš uresničiti.

še glede literature: v knjžnici obstaja kar nekaj knjig, tudi v slovenščini, ki ti bodo za začetek zadostovale. veliko litereature (predvsem v angleščini je na internetu)

http://bonsajklub.si/ - spletna stran slovenskega kluba bonsai "gojilcev" s forumom
http://www.geocities.com/Pipeline/3057/ -osnove gojenja, tudi v slovenščini

-po mojem mnjenju najbolj uporabna zadeva na interentu, predvsem forumi
www.bonsaisite.com
www.bonsaitalk.org
www.bonsaiweb.com
Meto
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 53
Pridružen: 01 maj 2004, 18:37

OdgovorNapisal/-a Rok » 13 dec 2004, 22:11

Hvala za odgovor, hkrati pa sporocam vsem ki se to berejo in jih bonsaji zanimajo da si pogledajo linke ki si jih priporocil. Tudi sam sem zacel zbirati informacije o bonsajih iz raznih forumov in pdf knjig in drugih virov in jih prevajati v slo jezik....tako da imam zdaj htm fajl s tekstom in slikami ki podaja kar nekaj koristnih informacij ce ta fajl zelite mi pisite na rok21@pinkponk.com
Rok
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 10 dec 2004, 23:31
Kraj: LJ


Vrni se na Bonsaji - notranji

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron